e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Η εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου και η μνήμη των Μικρασιατών Μαρτύρων στην Ενορία μας εν Βανάτω

   Σήμερα το πρωί  
   Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας
























Σε κατανυκτικό κλίμα εκκλησιαστήκαμε κυριακάτικα σήμερα στο ναό της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο, εορτάζοντας με Αρτοκλασία το Γενέθλιο της Παναγίας και τους Μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922

Ομιλώντας ο π. Παναγιώτης από άμβωνος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Η Παρθένος Μαρία με τη γέννησή Της νοηματοδοτεί τον χρόνο των ανθρώπων, καθότι αργότερα δι' αυτής ενανθρωπίζεται ο Άχρονος κι έτσι λαμβάνουν νόημα και ανωτερότητα οι ανθρώπινες χαμέρπειες και μειονεξίες. Άρα η ταπεινή Μαρία αποτελεί την ευλογία ή, αν θέλετε, την παραχώρηση του Θεού στη γη μας"

Αναφερόμενος, εξάλλου, στους σήμερα τιμώμενους Μάρτυρες Πατέρες της Μικρασιατικής Καταστροφής, είπε χαρακτηριστικά: "Τον ηρωισμό και την αυταπάρνησή τους δεν δύναται η Ιστορία, η κάθε εκδοχή της Ιστορίας, ούτε να καταγράψει, μήτε να αμφισβητήσει. Σε ώρες και στιγμές Κρίσης ή εκτάκτου ανάγκης, ο καθένας πράττει κατά συνείδησιν και ο Θεός της Ιστορίας καταγράφει με φωτεινά ή σκοτεινά γράμματα τα μεγάλα συμβάντα που τον αφορούν και τη θυσία του στις ανεξίτηλες δέλτους της Αιωνιότητας". 

3 σχόλια:

Σούλα Αϊβαλιώβτη είπε...

Kane ena thauma k kane mas anthrpous!!

π. Νικόλαος Ξένος (Γαλλία) είπε...

Χρόνια πολλά. Υπέροχος στολισμός του Ναού. Και πανέμορφες φωτό.

Αιμιλια Βογκ είπε...

O kalyteros stolismos mesa stin Zakyntho..Oso gia kathariotita...ehw na to lew !!! Eyge patera Panagioti Kapodistria ! H Panagia konta sas !!