e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Μιμούμενοι άγιες μορφές

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 22ας Δεκεμβρίου 2013
(Εβρ. ΙΑ’, 9-10, 32-40)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι αδυνατούμε να έχουμε σωστή κρίση και γνώση των πραγμάτων και κυρίως αυτών που σχετίζονται με αιώνιες αξίες. Σκοτιζόμαστε από βιοτικές φροντίδες, υλικές ασχολίες και μέριμνες. Όμως η πραγματική ευτυχία δεν βρίσκεται εκεί. Η πραγματική ευτυχία και δύναμη είναι η πίστη στο Θεό.
            Σήμερα ο ιερός Παύλος αναφέρει παραδείγματα μεγάλων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης. Μιλάει για τον Αβραάμ, Πατριάρχη και γενάρχη των Εβραίων, πνευματικό πατέρα όλων των πιστών όλων των αιώνων και προπάτορα του Ιησού Χριστού. Ο Αβραάμ είχε στην ζωή του αποκτήσει ανυπολόγιστα πλούτη: χρυσάφι, ασήμι, κοπάδια, χωρίς όμως ποτέ να υποδουλωθεί από τα υλικά αγαθά. Ήταν πλούσιος, ενάρετος, φημισμένος. Πώς τα πέτυχε όλα αυτά; Δια της πίστεώς του στον Θεό. Αυτή ήταν η πηγή της ανίκητης δύναμής του, της παγκόσμιας δόξας και του μεγαλείου του.
            Εκτός από τον Αβραάμ και πολλά άλλα ιερά πρόσωπα της Ιστορίας αναφέρονται: Ο Γεδεών, ο Σαμψών, ο Ιεφθάε, οι Κριτές, ο Δαυΐδ, ο Σαμουήλ. Όλοι αυτοί, με την δύναμη που τους έδινε η πίστη τους, κατόρθωσαν μεγάλα και θαυμαστά έργα. Αγωνίστηκαν κατά ισχυρών εθνών και ασεβών παντοδύναμων βασιλέων. Μετέτρεψαν ακόμη και τα λιοντάρια σε άκακα αρνιά, όπως ο Δανιήλ. Έσβησαν την δύναμη της φωτιάς, όπως οι Τρεις Παίδες. Ο προφήτης Ηλίας διέφυγε τον κίνδυνο της σφαγής του από τους ασεβείς ηγεμόνες, τους οποίους ήλεγχε με σφοδρότητα και πάθος. Τόσον αυτός, όσο και ο προφήτης Ελισσαίος ανέστησαν νεκρά παιδιά. Ο Ελεάζαρ και οι ηρωικοί Επτά Μακκαβαίοι, βασανίστηκαν φρικτά και θανατώθηκαν. Και άλλοι πολλοί συκοφαντήθηκαν και περιπαίχτηκαν, φυλακίστηκαν σε φρικτές φυλακές, βασανίστηκαν και μαστιγώθηκαν. Άλλοι περιπλανήθηκαν, διώχτηκαν, έζησαν σε σπηλιές πεινασμένοι και φορώντας κουρέλια μέσα στη στέρηση, την θλίψη και τις κακοπάθειες. Άλλοι θανατώθηκαν φρικτά, όπως ο Ησαΐας και ο Ζαχαρίας. Κανείς όμως από τους αμαρτωλούς που τους δίωκαν δεν μπορεί να συγκριθεί με τους Αγίους αυτούς, ούτε στην δύναμη, μήτε στην σοφία. Αυτοί έμειναν σε όλη τους τη ζωή πιστοί στον Θεό και την τεράστια δύναμή τους την άντλησαν από την πίστη αυτή. Παρ΄ ότι δεν είδαν τον Χριστό να γεννιέται, προφήτευσαν γι΄ αυτόν και ανοίχτηκε γι΄ αυτούς η πύλη της Αιώνιας Βασιλείας, αιώνες πριν την έλευση του Σωτήρα.
            Εμείς σήμερα βρισκόμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση από τους Αγίους αυτούς ήρωες. Είμαστε μέλη της Εκκλησίας του Χριστού και μετέχουμε καθημερινά των μυστηρίων Του. Την ουράνια αυτήν ευλογία ας αξιοποιήσουμε για την σωτηρία μας, μιμούμενοι τις άγιες αυτές μορφές! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: