e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Η Χριστουγεννιάτικη Σύναξη του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" (σε 5 videos)

  Βράδυ Κυριακής, 15ης Δεκεμβρίου 2013, στον ναό της Παναγούλας Μπανάτου  
Τα χριστουγεννιάτικα πρόσωπα των παιδιών της Επισκοπής Μοζαμβίκης


Είναι οι χαρούμενες φατσούλες των παιδιών του Ορθόδοξου Σχολείου της Επισκοπής Μοζαμβίκης, ενώ έκαναν σήμερα την τελευταία πρόβα τους, για την αυριανή χριστουγεννιάτικη γιορτή τους. Κάθε εικόνα, χίλιες λέξεις! Θεωρούμε ότι εκεί, στην νοτιοανατολική Αφρική, Χριστός γεννάται όντως! 

Από τη θέση αυτή, δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε τη δασκάλα τους κ. Μάρω Σπανούδη, η οποία, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη, παράγει έργο ουσίας, τα αποτελέσματα του οποίου γίνονται ολοένα και πιο ευανάγνωστα! 

Κρατάμε τις χριστουγεννιάτικες - λαμπερές μορφές των μικρών Μοζαμβικανών και παρηγορούμαστε ότι κάπου -επιτέλους- θα υπάρξει κατάλυμα για τον μικρό Χριστό!!! Καλή επιτυχία, καλά μου παιδάκια και φίλη Μάρω!!!

Με νοσταλγία 
π. Π. Κ.

Ολόκληρη η εκδήλωση των Φίλων της Επισκοπής Μοζαμβίκης σε video

  Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 / Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων / Αθήνα  


Συνάντηση των Φίλων της Επισκοπής Μοζαμβίκης και ενημέρωση του αθηναϊκού κοινού για τους στόχους της Ιεραποστολής στη νοτιονατολική Αφρική
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, που διοργάνωσε ο σύλλογος «Φίλοι Επισκοπής Μοζαμβίκης», την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις 18.00 στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα. Η εκδήλωση με θέμα «Ιεραποστολή και Χριστούγεννα» πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της παρουσίας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη στην Αθήνα με στόχο την προβολή του ιεραποστολικού έργου στην Ορθόδοξη Επισκοπή Μοζαμβίκης.

Αρχικά μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Λάζαρος Καγεώργης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και  μίλησε για τους «Φίλους της Επισκοπής Μοζαμβίκης».  Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Νάγια Μήλιου, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου, η οποία αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Επισκόπου Μοζαμβίκης, εξ αφορμής της προ 20ετίας χειροτονίας του και της προσφοράς του στην ιεραποστολή. 

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και άνθρωποι του πολιτικού χώρου, οι οποίοι με την σειρά τους εξήραν την όλη προσπάθεια που γίνεται στην Επισκοπή Μοζαμβίκης και εξέφρασαν την επιθυμία τους να στηρίξουν με κάθε μέσο τον κ. Ιωάννη στο δύσκολο έργο του.

Κατά σειράν μίλησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης,  κ. Άκης Γεροντόπουλος, ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής βουλευτής κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας των Κοινοβουλίων Ελλάδος – Μοζαμβίκης βουλευτής κ. Δημήτριος Στρατούλης και ο σύμβουλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) στη Ρωσία κ. Valery Alexeev.

Εν συνεχεία στο βήμα ανέβηκε ο π. Σπυρίδων Τσιμούρης, εκπαιδευτικός και ιερέας της Μητρόπολης Πειραιώς, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία κατά τις επισκέψεις του στην Επισκοπή και στον αθόρυβο τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται το ιεραποστολικό έργο στη μικρή, μα δυναμική κοινότητα της Μοζαμβίκης.

Το κεντρικό θέμα «Ιεραποστολή και Χριστούγεννα» ανέπτυξε στη συνέχεια ο θεολόγος καθηγητής κ. Στυλιανός Αραβαντινός, υπογραμμίζοντας την σύνδεση που υπάρχει στους δύο όρους.

Έπειτα ο λόγο δόθηκε στον κ. Ιωάννη. Κατ’ αρχήν συνεχάρη τον σύλλογο για την όμορφη πρωτοβουλία του και ακολούθως με λίγα λόγια παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στη Μοζαμβίκη, τις δράσεις της Επισκοπής  ενώ τόνισε ότι «τα Χριστούγεννα στην Επισκοπή Μοζαμβίκης τα ζούμε ως συνεχή εμπειρία αφού κάθε φορά που ένα νέο μέλος έρχεται στην Εκκλησία είναι σα να γεννιέται ένας Χριστός».  Παράλληλα αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από την ιεραποστολή, τα πρώτα του Χριστούγεννα στη Μοζαμβίκη με την κ. Μαρία Κασιμάτη, επίτιμο μέλος της ελληνικής παροικίας στη Μοζαμβίκη, την οποία και  παρακάλεσε να λάβει τον λόγο.  Η συγκίνηση για όλους ήταν μεγάλη!

Παράλληλα ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεοδώρου Β΄ στη Μοζαμβίκη την περίοδο 14-18/2/2014, προκειμένου να εγκαινιαστεί ο καθεδρικός ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μαπούτο, το ιεραποστολικό - πνευματικό κέντρο που κτίζεται δίπλα στο ναό καθώς και να ευλογηθεί η έναρξη λειτουργίας του ιεραποστολικού κέντρου στην Μπέιρα.

Τέλος, ευχαρίστησε τον σύλλογο για την όμορφη εκδήλωση, το Γ.Ε.Σ., τη Δ/νση Θρησκευτικού του Γ.Ε.Ε.Θ.Α και τη διοίκηση της Λ.Α.Ε.Δ. για την φιλοξενία καθώς και όλους τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους στην συνάντηση.

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Απογευματινού Σχολείου στο Marrickville του Σίδνεϊ

Ανταπόκριση από Αυστραλία: π. Νικόλαος Μποζίκης


Μιμούμενοι άγιες μορφές

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 22ας Δεκεμβρίου 2013
(Εβρ. ΙΑ’, 9-10, 32-40)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι αδυνατούμε να έχουμε σωστή κρίση και γνώση των πραγμάτων και κυρίως αυτών που σχετίζονται με αιώνιες αξίες. Σκοτιζόμαστε από βιοτικές φροντίδες, υλικές ασχολίες και μέριμνες. Όμως η πραγματική ευτυχία δεν βρίσκεται εκεί. Η πραγματική ευτυχία και δύναμη είναι η πίστη στο Θεό.
            Σήμερα ο ιερός Παύλος αναφέρει παραδείγματα μεγάλων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης. Μιλάει για τον Αβραάμ, Πατριάρχη και γενάρχη των Εβραίων, πνευματικό πατέρα όλων των πιστών όλων των αιώνων και προπάτορα του Ιησού Χριστού. Ο Αβραάμ είχε στην ζωή του αποκτήσει ανυπολόγιστα πλούτη: χρυσάφι, ασήμι, κοπάδια, χωρίς όμως ποτέ να υποδουλωθεί από τα υλικά αγαθά. Ήταν πλούσιος, ενάρετος, φημισμένος. Πώς τα πέτυχε όλα αυτά; Δια της πίστεώς του στον Θεό. Αυτή ήταν η πηγή της ανίκητης δύναμής του, της παγκόσμιας δόξας και του μεγαλείου του.
            Εκτός από τον Αβραάμ και πολλά άλλα ιερά πρόσωπα της Ιστορίας αναφέρονται: Ο Γεδεών, ο Σαμψών, ο Ιεφθάε, οι Κριτές, ο Δαυΐδ, ο Σαμουήλ. Όλοι αυτοί, με την δύναμη που τους έδινε η πίστη τους, κατόρθωσαν μεγάλα και θαυμαστά έργα. Αγωνίστηκαν κατά ισχυρών εθνών και ασεβών παντοδύναμων βασιλέων. Μετέτρεψαν ακόμη και τα λιοντάρια σε άκακα αρνιά, όπως ο Δανιήλ. Έσβησαν την δύναμη της φωτιάς, όπως οι Τρεις Παίδες. Ο προφήτης Ηλίας διέφυγε τον κίνδυνο της σφαγής του από τους ασεβείς ηγεμόνες, τους οποίους ήλεγχε με σφοδρότητα και πάθος. Τόσον αυτός, όσο και ο προφήτης Ελισσαίος ανέστησαν νεκρά παιδιά. Ο Ελεάζαρ και οι ηρωικοί Επτά Μακκαβαίοι, βασανίστηκαν φρικτά και θανατώθηκαν. Και άλλοι πολλοί συκοφαντήθηκαν και περιπαίχτηκαν, φυλακίστηκαν σε φρικτές φυλακές, βασανίστηκαν και μαστιγώθηκαν. Άλλοι περιπλανήθηκαν, διώχτηκαν, έζησαν σε σπηλιές πεινασμένοι και φορώντας κουρέλια μέσα στη στέρηση, την θλίψη και τις κακοπάθειες. Άλλοι θανατώθηκαν φρικτά, όπως ο Ησαΐας και ο Ζαχαρίας. Κανείς όμως από τους αμαρτωλούς που τους δίωκαν δεν μπορεί να συγκριθεί με τους Αγίους αυτούς, ούτε στην δύναμη, μήτε στην σοφία. Αυτοί έμειναν σε όλη τους τη ζωή πιστοί στον Θεό και την τεράστια δύναμή τους την άντλησαν από την πίστη αυτή. Παρ΄ ότι δεν είδαν τον Χριστό να γεννιέται, προφήτευσαν γι΄ αυτόν και ανοίχτηκε γι΄ αυτούς η πύλη της Αιώνιας Βασιλείας, αιώνες πριν την έλευση του Σωτήρα.
            Εμείς σήμερα βρισκόμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση από τους Αγίους αυτούς ήρωες. Είμαστε μέλη της Εκκλησίας του Χριστού και μετέχουμε καθημερινά των μυστηρίων Του. Την ουράνια αυτήν ευλογία ας αξιοποιήσουμε για την σωτηρία μας, μιμούμενοι τις άγιες αυτές μορφές!