e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Με τους Ινδούς Sikh της Ζακύνθου
Για τρίτη συνεχή χρονιά αποδεχθήκαμε την σχετική πρόσκληση και επισκεφτήκαμε σήμερα εθιμοτυπικά, λίγο πριν το μεσημέρι, τους φιλήσυχους και καλοκάγαθους Ινδούς Sikh της Ζακύνθου, οι οποίοι άγουν αυτές τις μέρες τη θρησκευτική γιορτή τους, σε ανάμνηση της γέννησης του δέκατου και τελευταίου Γκουρού τους, του Gobind Singh (1666-1708). [Περισσότερα στοιχεία για τον Σιχισμό, για το πού και πώς κυριαρχεί ως θρήσκευμα, δείτε στην Βικιπαίδεια, εδώ].

Οι Σιχ της Ζακύνθου μάς δέχτηκαν με υπερβάλλοντα σεβασμό, έκδηλη ευχαρίστηση και παραδοσιακά ινδικά κεράσματα, θεωρώντας πολύ μεγάλη τιμή ένας Χριστιανός Ορθόδοξος Κληρικός να τους καταδέχεται στο σπιτικό και την ετήσια σύναξή τους για να τους ευχηθεί! Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, εφόσον οι ίδιοι ζουν ολοχρονίς ανάμεσά μας, μπαίνουν κι εργάζονται στα σπίτια της τοπικής κοινωνίας δίχως ποτέ  να ενοχλούν ή να προκαλούν σε οτιδήποτε, τα δε παιδιά τους φοιτούν και συχνά αριστεύουν πλάι στα δικά μας παιδιά, στα σχολεία και τα φροντιστήρια του τόπου μας! 

Ως εκ των ανωτέρω, χρέος μας αποτελεί αδιαπραγμάτευτο, να τους αγκαλιάζουμε αγαπητικά ή τουλάχιστον να τους ανεχόμαστε σεβαστικά, έχοντας πάντοτε προ οφθαλμών την όλη στάση και διδασκαλία του Κυρίου μας Ιησού, που αφορά στον Ξένο, τον Αλλοδαπό, τον Αλλοεθνή, τον Αλλόθρησκο!... Σημειωτέον, η εν λόγω χριστιανική θεώρηση των πραγμάτων σε κάθε περίπτωση συγκρούστηκε με την μέχρι τότε επικρατούσα ιουδαϊκή αντίληψη περί αποκλειστικότητας του αυθεντικού στους ομόθρησκους και όμαιμους...

π. Π. Κ.


7 σχόλια:

Kostas Mygdalis είπε...

Να αγιάσει το στόμα σου. Χίλια καλά να έχεις πάτερ

Βαγγέλης Τασιόπουλος είπε...

Ποίημα υπέροχο!

π. Άγγελος Μπουλιέρης είπε...

Άγγελος Μπουλιέρης Ανθρωποι ειναι κι αυτοι !! Η αγαπη του Χριστου πρεπει ν' απλωνεται προς ολους !!!

Andreas Staveris-Polikalas είπε...

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Doris Freris είπε...

Μακάρι, να βοηθήσει ο Θεός να μάθουμε οι άνθρωποι ν'αγαπάμε τους συνανθρώπους μας. Συγχαριτήρια για την πρωτοποριακή σας κίνηση. Βοηθάει πολύ.

Alexander Kariotoglou είπε...

Με κάτι τέτοια χαιρόμαστε βαθιά!

Σούλα-Πάνος Παράσχης είπε...

Χρειαζονται και αυτοι λιγη ΑΓΑΠΗ.Εφυγαν απο την πατριδα τους για ενα καλυτερο αυριο