e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Νέα από την δραστηριότητα στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Αγγλίας / Boston

   Ανταπόκριση από Βοστόνη    
Σημείωση π. Π. Κ.: Ο Δρ π. Κλεόπας Στρογγύλης, Ιερατικώς Προϊστάμενος του εν λόγω Καθεδρικού Ναού, υπήρξε συμφοιτητής και πιστός φίλος του γράφοντος, προς τούτο και η γνωστοποίηση των δραστηριοτήτων του από το Νυχθημερόν! Ευχή και προσευχή μας είναι, να βρίσκεται πάντα στην κορυφή, όπως θέλει ο Θεός!
Την Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Αγγλίας "Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" ο εορτασμός των Ελληνικών Γραμμάτων με τη συμμετοχή 150 και πλέον φοιτητών και νέων επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής της Βοστόνης. Ο εορτασμός ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής με την Θεία Λειτουργία στην οποία συμμετείχαν ο Ιερατικώς Προϊστάμενος, Αρχιμανδρίτης Κλεόπας Στρογγύλης, και ο επισκέπτης Ιερομόναχος Ιάκωβος Μπάκος απο το Άγιον Όρος. Τους ύμνους έψαλαν φοιτητές του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστόνης και η πολυμελής χορωδία του ναού, υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Λιμπεράκη.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Κλεόπας προσφώνησε τους μαθητές του Κατηχητικού Σχολείου, στους οποίους ανέπτυξε την αρετή της ταπεινοφροσύνης, με ιδιαίτερη αναφορά στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, ο δε π. Ιάκωβος μίλησε για τις συμβολή των μητέρων των Ιεραρχών στην ελληνοχριστιανική διαπαιδαγώγησή τους. Ο π. Κλεόπας συνεχάρη την ομάδα καλαθοσφαίρισης αρρένων του Καθεδρικού Ναού για την νίκη τους στην διεξαγωγή ειδικών αγώνων προς τιμήν του Σεβ. Μητροπολιτου Βοστόνης κ. Μεθοδίου και ευχαρίστησε τον προπονητή της ομάδας κ. Χρήστο Αλεξόπουλο.

Ο π. Στρογγύλης ευχαρίστησε επίσης τον διακεκριμένο συγγραφέα και δημοσιογράφο κ. Νικόλαο Γκατζογιάννη για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση του Καθεδρικού Ναού να συμμετάσχει στους εορτασμούς των Ελληνικών Γραμμάτων και του προσέφερε την μελέτη του: "Η Ιερατική Διακονιά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου ως Ιερατικώς Προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού Βοστόνης".

Μετά το πέρας της λατρευτικής συνάξεως, οι φοιτητές των πανεπιστημίων της Βοστόνης, με τη συνοδεία καθηγητών τους, μετέβησαν στην αίθουσα τελετών των Καθεδρικού Ναού, όπου παρετέθη γεύμα προς τιμήν τους, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών.

Τον λόγο έλαβε πρωτίστως η Εντιμοτάτη Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστόνης κ. Ιφιγένεια Κανάρα, η οποία είπε χαρακτηριστικά ότι στην μέχρι τούδε θητεία της στην Βοστόνη, είναι η πρώτη φορά που βλέπει τόσους νέους να δίδουν το "παρών" σε μια τέτοια εκδήλωση και εξέφρασε τον θαυμασμό της για την προσφορά του κ. Γκατζογιάννη.

Ο π. Κλεόπας ευχαρίστησε την κ. Κανάρα για την συστηματική υποστήριξή της προς τον Καθεδρικό Ναό και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα εν γένει, καθώς και τον κ. Νικόλαο Γκατζογιάννη για το ότι κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες της Αμερικής με την πολυετή προσφορά του στα Γράμματα, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό.

Στη συνέχεια, ο κ. Γκατζογιάννης, γνωστός στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό για το βιβλίο του "Ελένη" και την αρθρογραφία του στην εφημερίδα New York Times, προσεφώνησε τους παρευρεθέντες, αναφερθείς ειδικά στις πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού.

Τον κ. Γκατζογιάννη ευχαρίστησε η Δρ. Μαρίκα Αρβανίτη εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Καθεδρικού Ναού.

Στη συνέχεια, 4 φοιτητές από το Κολέγιο Μουσικής της Βοστόνης, γνωστό ως "Berklee College of Music", υπό την διεύθυνση του κ. Βασιλείου Κώστα, παρουσίασαν ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα σε μουσική Μάνου Χατζηδάκη και συνθέσεις του κ. Κώστα. Συμμετείχαν η δεσποινίδα Ελένη Αράπογλου, αοιδός, ο κ. Tim Reynolds στο βιολί, ο κ. Ελευθέριος Παπαδάκης στο μπάσο, ο κ. Βασίλειος Κώστας στην κιθάρα και ο κ. Παναγιώτης Κορδάς συντονιστής ήχου.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο π. Κλεόπας ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες και τους κάλεσε να επανέλθουν και πάλι στον Καθεδρικό Ναό για τις ακόλουθες εορταστικές εκδηλώσεις:

α) Στις 17 Φεβρουαρίου ομάδα φοιτητών θα σερβίρουν το δείπνο στο Κέντρο των αστέγων Βετεράνων της Βοστόνης.

β) Στις 16 Μαρτίου 8 ομάδες φοιτητών από το Berklee College of Music θα παρουσιάσουν την μουσική παράδοση 8 διαφορετικών χώρων. Στο τέλος, η χορωδία του Ελληνικού Σχολείου του Καθεδρικού Ναού, υπό την διεύθυνση της κ. Μαρίας Σβορωνου, θα συμμετάσχει με τρία παραδοσιακά κομμάτια.

γ) Στις 19 Μαρτίου θα τελεσθεί για δεύτερη κατά σειρά χρονιά η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στο Sacred Space του Northeastern University. Τους ύμνους θα ψάλει η χορωδία της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστόνης.

δ) Στις 31 Μαρτίου θα τελεσθεί Μέγα Απόδειπνο στο Ελληνικό Σπίτι του Πανεπιστημίου της Βοστόνης (Greek House of Boston University) και θα ακολουθήσει δεξίωση προς τιμήν των Ελλήνων φοιτητών του Πανεπιστημίου.

ε) Στις 3 Απριλίου θα λάβει χώρα στην αίθουσα τελετών του Καθεδρικού Ναού Βοστόνης διαθρησκευτικό συνέδριο με θέμα: "Πνευματικότης και περισυλλογή: διαθρησκευτικές εμπειρίες", σε συνεργασία με τους πνευματικούς συμβούλους του Πανεπιστημίου του Northeastern University και συγκεκριμένα του Center for Spirituality, Dialogue, and Service. Το πρόγραμμα θα αρχίσει με Απόδειπνο στον Καθεδρικό Ναό, στο οποίο θα προστεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Βοστόνης κ. Μεθόδιος.

στ) Στις 25 Απριλίου θα λάβει χώρα μεγάλη συναυλία νέων με τρία διαφορετικά μουσικά συγκροτήματα νέων και τη χορωδία του Καθεδρικού Ναού στην αίθουσα τελετών του Καθεδρικού Ναού Βοστόνης, προς τιμήν του Σεβ. Μητροπολίτου Βοστόνης κ. Μεθοδίου και της 30ής επετείου από της εκλογής του στο επισκοπικό αξίωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: