e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Η β΄ στάση των Χαιρετισμών στην Παναγούλα Μπανάτου [+video]

   Βράδυ 14ης Μαρτίου 2014  







































Πολλοί Ενορίτες μας και διάφοροι άλλοι Ζακυνθινοί, που ευλαβούνται την Κυρά την Παναγούλα μας, προσήλθαν απόψε στον περικαλλή ναό της, εδώ στο Μπανάτο, για να Της απευθύνουν, μαζί με τον Εφημέριο και τους Ιεροψάλτες, τα «Χαίρε» της β΄ στάσης του Ακάθιστου  Ύμνου.

Ωραία απέδωσαν τον Κανόνα και τα λοιπά μελίσματα τής βραδιάς οι καλλίφωνοι Ψάλτες του ναού μας Δημήτρης Κάνδηλας και Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, βοηθούμενοι από μέλη της Χορωδίας «Το όνειρο του παιδιού».

Στο τέλος της ιερής και κατανυκτικής Ακολουθίας, ομιλώντας ο π. Παναγιώτης προς τους εκκλησιαζόμενους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες σκέψεις περί των Χαιρετισμών:
«Αγαπητοί μου, χαιρετίζοντας κάθε Παρασκευή της Μεγάλης Σαρακοστής την Παναγία Μητέρα μας, Της λέμε τόσα και τόσα ΧΑΙΡΕ! Στην πραγματικότητα Την καλούμε να έχει Χαρά! Μα είναι δυνατόν, εμείς να Την προσκαλούμε να χαίρει;;; Η Παναγία είναι, όχι μόνον η αιτία της Χαράς τού κόσμου και της ίδιας της ζωής μας, αλλά και η Μάνα της Χαράς, δηλαδή του Θεανθρώπου! Τότε, λοιπόν, γιατί Της λέμε ΧΑΙΡΕ;
Τούτο συμβαίνει, φίλοι μου, διότι η Παναγία, καθώς ατενίζουμε την ωραία μορφή Της στο κέντρο της σύναξής μας, μπορεί να λειτουργήσει ως καθρέφτης δικός μας, καθρέφτης της ανθρώπινης φύσης μας. Κοιτάζοντας ευλαβικά το πρόσωπο Εκείνης θωρούμε τον εαυτό μας δυνητικά δεδοξασμένον και τον (προ)καλούμε να έχει -ή ν' αποκτήσει, αν δεν έχει- Χαρά, εξαιτίας της ζωντανής συνάφειάς μας με τον Κύριο της Δόξας. Πρώτους μεγέθους υπόδειγμα, η Παναγία, η οποία υπήρξε άνθρωπος, ένας από εμάς τους χοϊκούς και πεπερασμένους, αλλά που αξιώθηκε να κατακλυσθεί από την θεότητα και να χωρέσει εντός της υπάρξεώς Της ο Αχώρητος. Εμείς, ως άνθρωποι, διατηρούμε έκτοτε το δικαίωμα -πάντα με τις πρεσβείες και τις μεσιτείες Της- να κατακλυζόμαστε, αν το επιθυμούμε, από το πυρ των θείων ενεργειών και να καθιστάμεθα (ή, καλύτερα θα λέγαμε, να απο-καθιστάμεθα) ως αυθεντικοί πολίτες του Ουρανού, στην περιωπή των κληρονόμων του Θεού και συγκληρονόμων Χριστού! 
          Αυτή είναι η ευχή και η προσευχή μου, για όλους μας, άξιοι δε να ολοκληρώσουμε τον προκείμενο αγώνα προς την συνάντηση με τον Αναστησόμενο! Γένοιτο!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: