e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Θρησκευτικές ελευθερίες στην Αλβανία ή πώς ο Αναστάσιος κατόρθωσε το Ακατόρθωτο / Një video për informimin publik
Το βίντεο που ακολουθεί αφορά στη στεντόρεια φωνή διαμαρτυρίας του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου υπέρ του ναού της Αγίας Μαρίνας Πρεμετής. Το αναρτάμε εδώ, στο Νυχθημερόν, ενόψει του επικείμενου -την ερχόμενη Κυριακή- Εγκαινιασμού του υπερμεγέθους Καθεδρικού της Αναστάσεως του Χριστού Τιράνων, που θα τελέσει ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, περιστοιχούμενος από Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους της Ορθοδοξίας.

Με το βίντεο αυτό θέλουμε να επισημάνουμε πως τίποτε απολύτως δεν χαρίστηκε στον Αναστάσιο, αλλά τα πάντα όλα αναστήθηκαν από την τέφρα τους, καθότι ο αγωνιστής αυτός Αρχιεπίσκοπος δεν έπαψε ποτέ να πασχίζει, εκεί όπου όλα εθεωρούντο χαμένα και αδιέξοδα

Άξιος του σεβασμού και της τιμής μας!!!


ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εγκαίνια του Νέου Καθεδρικού Ναού της «Αναστάσεως του Χριστού» στα Τίρανα

Την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014, τελούνται στα Τίρανα τα εγκαίνια του Νέου Καθεδρικού Ναού της «Αναστάσεως του Χριστού», από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, με τη συμμετοχή των Μακαριωτάτων Πατριαρχών Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, Σερβίας κ. Ειρηναίου, Ρουμανίας κ. Δανιήλ, των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, Αθηνών κ. Ιερωνύμου, Βαρσοβίας κ. Σάββα και του, επιχώριου Ποιμενάρχη, Τιράνων κ. Αναστασίου. Θα συλλειτουργήσουν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας.

Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια του ολοκληρωτικού διωγμού της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας (1967-1990), το αθεϊστικό καθεστώς είτε κατέστρεψε πλήθος ιερών ναών και μονών είτε τα μετέτρεψε σε αποθήκες, μηχανουργεία, στρατόπεδα, κέντρα ψυχαγωγίας. Ήδη το 1965 ο παλαιός Καθεδρικός Ναός στην κεντρική πλατεία των Τιράνων κατεδαφίσθηκε και στη θέση του κτίσθηκε δεκαπενταόροφο ξενοδοχείο.

Σύμβολο της επίπονης εκ θεμελίων ανοικοδομήσεως της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας σε όλους τους τομείς, από το έτος 1991 μέχρι σήμερα, αποτελεί το συγκρότημα του Νέου Καθεδρικού Ναού της «Αναστάσεως του Χριστού» στο κέντρο των Τιράνων με το παρεκκλήσιο της «Γεννήσεως του Χριστού», το κωδωναστάσιο και το Συνοδικό Κέντρο.

Το απόγευμα της Κυριακής θα ακολουθήσει Εορτή της Ορθοδόξης Νεολαίας στο Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο δημιουργήθηκε στον χώρο υποκάτω του Καθεδρικού Ναού.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νισάνι, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μέτα, ο Πρωθυπουργός κ. Ράμα, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και Δήμαρχος Τιράνων κ. Μπάσα, οι οποίοι το πρωί της Δευτέρας 2 Ιουνίου θα δεχτούν επισήμως τους Ορθοδόξους Προκαθημένους.

Το γεγονός των εγκαινίων συνιστά ιδιαίτερη ευλογία για τους Ορθοδόξους της Αλβανίας και ευρύτερα για τη χώρα. Επιπροσθέτως αποτελεί πολυσήμαντη μαρτυρία της ανά τον κόσμον Ορθοδοξίας.

Τίρανα 27 Μαΐου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: