e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

Συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης της Μονής Προδρόμου στη Λαγκάδα Ζακύνθου


Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς η αποκατάσταση των κτηρίων της περιώνυμης Μονής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στη Λαγκάδα Ζακύνθου, εσχάτως μάλιστα το Καθολικό της, το οποίο έκλεισε για όσο διάστημα θα πραγματοποιούνται οι εκ βάθρων εργασίες. Την ευθύνη έχει ο νέος Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Βόγιας, ενώ παρών είναι και ο γέροντας προΗγούμενος Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Παυλάτος.

Το Νυχθημερόν βρέθηκε σήμερα το δειλινό επιτόπου, συνοδεύοντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄,  ο οποίος επισκέφτηκε τη Μονή, για να επιθεωρήσει τα σοβαρά αυτά έργα.

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, απόγευμα Τσικνοπέμπτης, στα Χαρτάτα Ζακύνθου


Σήμερα το απόγευμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπό του, επισκέφτηκε τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Χαρτάτων, τα μέλη του οποίου, μαζί με τους συγχωριανούς τους, είχαν γιορτή για την Τσικνοπέμπτη, στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου, με θέα στο βάθος την υπέροχη πλαζ και τα "τηγάνια" των Αλυκών. 

Οι διασκεδάζοντες κάτοικοι των Χαρτάτων, μαζί με τον Εφημέριό τους π. Γαβριήλ Βόγια, ενθουσιάστηκαν μόλις είδαν να καταφθάνει ο Πνευματικός Πατέρας των Ζακυνθίων κι έσπευσαν ν' ασπασθούν το χέρι του και να τον καλέσουν στην παρέα τους. Εκείνος ανταπέδιδε ευχές και ευλογίες για υγεία και μακροημέρευση!

Το Νυχθημερόν ήταν παρόν και απαθανάτισε στιγμές από την ποιμαντική αυτή επίσκεψη!!!

Μια ακόμη συμβολή στην εκκλησιαστική ιστορία της Λευκάδας

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Με ικανοποίηση λάβαμε αυτές τις ημέρες το νέο πόνημα του Αρχιμανδρίτη Ιωανννικίου Γ. Ζαμπέλη (Διακόνου ακόμη τότε που δημοσιεύτηκε), με τίτλο «Οι ιεροί ναοί και Κλήρος στην ύπαιθρο της Λευκάδας στα τέλη του 19ου αιώνα. Σπουδή στην τοπική εκκλησιαστική ιστορία με αφορμή δύο άγνωστες επιθεωρήσεις των ναών (1882, 1892)», το οποίο κυκλοφορήθηκε στην Αθήνα το 2013, ως πολυσέλιδο ανάτυπο από τον Τόμο Επετηρίς Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών ΙΒ΄ (2009-2011) 157-254.

Ο φίλος μας και λογιότατος Κληρικός της Λευκάδας π. Ιωαννίκιος, ανάμεσα στις πολυειδείς υποχρεώσεις του στη Μητρόπολη της γενέτειράς του, ανασύρει από το παρελθόν και τα αρχεία που μεταχειρίζεται μικρά λιθάρια μνήμης και συνεισφέρει το κατά δύναμιν στο οικοδόμημα της τοπικής Εκκλησίας. Τούτο αποτελεί (ή πρέπει να αποτελεί) κορυφαία δράση από πλευράς ενός εκάστου, ο οποίος έτσι θα συνεισέφερε στην αρτίωση της ιστορικής μνήμης. Δι’ αυτής της συμβολής τίποτε δε θα χανόταν! Αυτή η μεγάλη συμβολή των ιστοριοδιφών ή ερασιτεχνών ιστορικών στον τόπο!

Συγχαίρουμε από καρδίας τον πονήσαντα συν-αδελφό και ήδη αναμένουμε τους νεότερους καρπούς των συνήθως γόνιμων αναδιφήσεών του!