e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

«Ιστορικοποιώντας τον οικουμενισμό» (Historicizing ecumenism) | Διεθνές συνέδριο στο Bose για την ιστορία της οικουμενικής κίνησης

Με τη συμμετοχή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου


Το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο περιώνυμο μοναστήρι του Bose (Β. Ιταλία) διεθνές συνέδριο με θέμα «Ιστορικοποιώντας τον οικουμενισμό» (Historicizing ecumenism). Θεολόγοι και ιστορικοί από όλη την Ευρώπη απόλαυσαν την εξαιρετική φιλοξενία της οραματικής μοναστικής κοινότητας, συμμετείχαν στην εμπνευσμένη λατρευτική ζωή της και εξέτασαν με σύγχρονα αναλυτικά εργαλεία ποικίλες πτυχές της ιστορίας της οικουμενικής κίνησης. Συστηματικά και εν γένει θεωρητικά προβλήματα της οικουμενικής θεολογίας, γεγονότα κομβικής σημασίας στην πορεία για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας, η συμβολή σημαντικών μορφών του διαχριστιανικού διαλόγου στην προσπάθεια υπέρβασης όσων εμποδίζουν την πλήρη κοινωνία των χριστιανικών Εκκλησιών μελετήθηκαν επισταμένα, κομίζοντας νέα στοιχεία στην έρευνα, αναδεικνύοντας τα επιτεύγματα, αλλά και εξετάζοντας τις προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η οικουμενική κίνηση σήμερα.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το «Ίδρυμα Θρησκευτικών Σπουδών Ιωάννης ΚΓ´» υπό την ευθύνη του καθηγητή Alberto Melloni (Reggio Emilia/Μπολόνια). Εισηγήσεις κατέθεσαν οι εξής επιστήμονες: Jürgen Miethke (Χαϊδελβέργη· «Η “ενότητα της Εκκλησίας” στην υστερομεσαιωνική Εκκλησιολογία – λυδία λίθος για την οικουμενική κίνηση σήμερα»)· Cyril Hovorun (πανεπιστήμιο Yale, ΗΠΑ· «Θεολογικές γλώσσες οικουμενικών συγκλήσεων»)· Theresia Hainthaler (Φρανκφούρτη· «Χριστολογικοί διάλογοι με τις Εκκλησίες της Ανατολής»)· Enzo Bianchi (ηγούμενος της οικουμενικής μοναστικής κοινότητας του Bose· «Απολογισμός του οικουμενισμού σήμερα. Μια μοναστική προοπτική»· Adalberto Mainardi–Matthias Wirz (Bose· «Οικουμενισμός και μοναστικές εμπειρίες του εικοστού αιώνα»)· Silvia Scatena (Reggio Emilia/Louvain-la-Neuve· «Διεθνής, διομολογιακή, οικουμενική. Η κοινότητα του Taizé και η Μετερρυθμισμένη Εκκλησία στη Γαλλία: η “υπόθεση” των αδελφών παστόρων»)· Peter de Mey (Leuven· «Το καθολικό συνέδριο για την άμεση προπαρασκευή οικουμενικών ερωτήσεων για την ανανέωση της καθολικής εκκλησιολογίας στη Β´ Βατικανή Σύνοδο: Ανάλυση του μνημονίου του 1959 και των συναντήσεων του 1960 [Gazzada] και του 1961 [Strasbourg]»)· Leonard Hell (Mainz· «Ο επίσκοπος του Mainz Albert Stohr [1890-1961]»)· Margarethe Hopf (Βόννη· «Ο Max Lackmann, „Die Sammlung“ και ο „Bund für evangelisch-katholische Wiedervereinigung“)· Saretta Marotta (Μπολόνια/Μόναχο· «Η γένεση ενός οικουμενιστή: ο Augustin Bea στη σχολή του επισκόπου του Paderborn Lorenz Jaeger»)· Sergej Firsov (Αγία Πετρούπολη· «Ο πάπας Ιωάννης ΚΓ´ στον καθρέφτη του σοβιετικού τύπου. Αναθεωρώντας την ιστορία της πρόσληψης της προσωπικότητας του ποντίφηκα στην ΕΣΣΔ»)· Geert van Dartel (Ουτρέχτη· «Για την ανακαίνιση της Εκκλησίας και της κοινωνίας. Το οικουμενικό περιοδικό Kosmos & Oecumene [1967-1992]»)· Leo van Leijen (Ουτρέχτη· «Από λαχτάρα για την ενότητα. 60 χρόνια το περιοδικό Pokrof ενημερώνει για τον ανατολικό χριστιανισμό [1954-2013]»)· André Birmelé (Στρασβούργο· «Ένας απολογισμός των διαλόγων: οι μεθοδολογικές προκλήσεις και τα νέα παραδείγματα του οικουμενισμού»)· Πανδώρα Δημανοπούλου-Cohen (Παρίσι· «Η κίνηση του Πρακτικού Χριστιανισμού μπροστά στην οικονομική κρίση της δεκαετίας του ᾽30»)· Mauro Velati (Νοβάρα· «Βίβλος και οικουμενισμός. Η δράση της Γραμματείας για την ενότητα») και Lucca Ferrracci (Μπολόνια· «Πρώτες αντιδράσεις στο κείμενο της Λίμα για το Βάπτισμα, την Ευχαριστία και το Λειτούργημα»). Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε το βιβλίο του καθηγητή Mauro Velati Separati ma frateli. Gli osservatori non cattoloci al Vaticano II («Χωρισμένοι, όμως αδελφοί. Οι μη καθολικοί παρατηρητές στη Β´ Βατικανή Σύνοδο», εκδόσεις Il Mulino, Μπολόνια 2014), ένας εξαιρετικός τόμος με ποικίλες αναφορές, μεταξύ άλλων, στον πολύ Νικόλαο Νησιώτη.

Εκ μέρους της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών συμμετείχε ο επιστημονικός της συνεργάτης κ. Γεώργιος Βλαντής (επίσης επιστημονικός συνεργάτης της έδρας Συστηματικής Θεολογίας του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου), ο οποίος παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Καθολικότητα, ενότητα, χάρη: ο Νίκος Νησιώτης για τη Β´ Βατικανή Σύνοδο» (Για να διαβάσετε την περίληψη της εισήγησης πατήστε εδώ). Στις εργασίες του συνεδρίου επρόκειτο να λάβει μέρος και ο Διευθυντής της Ακαδημίας δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης με θέμα «Ο περιεκτικός οικουμενισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα: διορθόδοξη συνεργασία, χριστιανική ενότητα, διαθρησκειακός διάλογος και το αίτημα για ειρήνη και συμφιλίωση». Λόγω ασθενείας ο κ. Καλαϊτζίδης δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί, όμως το κείμενό του θα δημοσιευτεί στα πρακτικά του συνεδρίου.

Συμμετοχή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εκδήλωση της Ρωσικής Πρεσβείας


Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014, στο Κέντρο Πολιτισμού της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, εκδήλωση με θέμα των Θρησκευτικό Τουρισμό. Στην εκδήλωση εκπρόσωποι Φορέων του Τουρισμού και δημοσιογράφοι.

            Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων,  ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αντίληψη της Εκκλησίας για τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις, κατέθεσε τις ποιμαντικές του παρατηρήσεις για τη βελτίωση της υποδοχής των προσκυνητών στις Ιερές Μονές και τα Ιερά Προσκυνήματα, ενώ τέλος αναφέρθηκε εν συντομία και στις επικείμενες δράσεις του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2015.

"ΛΟΓΟθήκη / αληθώς", 32η εκπομπή: Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος για τον Παππού και τη Γιαγιά του Χριστού
Αύριο, 10 Δεκεμβρίου 2014, στις 11 το πρωί, φθάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Κέρκυρα


Αύριο Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014, στις 11 το πρωί, αναμένεται να φθάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στο νησί των Φαιάκων, σύμφωνα με τα ήδη ανακοινωθέντα. Ο Πατριάρχης του Γένους και πρωτοκορυφαίος των Ορθοδόξων πραγματοποιεί την εν λόγω επίσημη επίσκεψη, για να συμμετάσχει κατά κύριο λόγο στις εορτές για τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, μετά από 51 χρόνια, οπότε ο μακαριστός Πατριάρχης Αθηναγόρας, το 1963, είχε επισκεφτεί την Κέρκυρα. Εννοείται, ο κ. Βαρθολομαίος θα συμμετάσχει και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις. Το πλήρες Πρόγραμμα δημοσιεύσαμε λίγες ημέρες πριν και μπορείτε να το συμβουλεύεσθε, κάνοντας κλικ ΕΔΩ!

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα συνοδεύσουν στην πρωτεύουσα της Επτανήσου οι Μητροπολίτες Ίμβρου Κύριλλος και Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, ενώ θα παραστεί αντιπροσωπεία από την Εκκλησία της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων οι Ιεράρχες των Μητροπόλεων των Ιονίων. Από πλευράς Ζακύνθου, εκτός του οικείου μας Μητροπολίτου Σεβ. κ. Διονυσίου Δ΄, έχει προσκληθεί και θα παραστεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος

Το Νυχθημερόν, σε συνεργασία με Κερκυραίους φίλους του, θα κάνει το παν δυνατόν να αναμεταδώσει με πληρότητα το ιστορικό αυτό για τα νησιά μας γεγονός!