e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Σταυροπροσκύνηση 2015, στην Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι της Αγίας Πετρούπολης, με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Ιωάννη

του Θωμά Αναστασιάδη 




























Στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος, της ανδρώας Ι. Μονής του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι, στην Αγία Πετρούπολη, λειτούργησε ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Το μοναστήρι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, και είναι τριακοσίων ετών, το αρχαιότερο της περιοχής.
   Την παραμονή, 14 Μαρτίου 2015, τέλεσε Αγρυπνία (Εσπερινό και Όρθρο) στην Ι. Μονή Αναστάσεως Νοβοντέβιτσι, όπου διαμένει.  
   Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, ο ηγούμενος της Λαύρας Θεοφ. Κροστάνδης κ. Ναζάριος καλωσόρισε θερμά τον κ. Ιωάννη στο Μοναστήρι του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι και τον συνεχάρη για την δύναμη και το κουράγιο που του δίνει ο Θεός, να κουβαλάει με αξιοπρέπεια τον δικό του σταυρό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της φυλάκισής του, για την πίστη, την αλήθεια και την Εκκλησία. Του ευχήθηκε η παραμονή του στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να του δώσει νέα δύναμη και τέλος στα βάσανά του.         
   Ο Μακαριότατος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για την αγάπη του, καθώς και όλους τους αδελφούς της Ρωσίας για τις προσευχές τους και ιδιαιτέρως τον Πατριάρχη κ. Κύριλλο, που ως άλλος Κυρηναίος, πήρε τον σταυρό από πάνω του. Ο καθένας μας, είπε, κουβαλάει τον δικό του σταυρό. Άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο. Όμως, δείχνοντας τον Σταυρό στη μέση του ναού, δεν υπάρχει κανένας σταυρός, αφού έχουμε την Ανάσταση του Κυρίου.
   Ο κ. Ναζάριος δώρισε στον κ. Ιωάννη εγκόλπιο, με την εικόνα της Μητέρας του Θεού «Γρήγορη Νέβα». Μετά τις προσφωνήσεις ακολούθησε τράπεζα και στη συνέχεια ξενάγηση στα εργαστήρια της Μονής, όπου του προσέφεραν χειροκέντητη εικόνα της Παναγίας και άλλα δώρα. Ακολούθησε επίσκεψη στον τάφο του Ντοστογιέφσκι, ο οποίος είναι θαμμένος στο κοιμητήριο της Μονής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: