e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Παναγίες της Αθήνας (5ο μέρος)

Του ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 

Αφού πέρασε η μεγάλη εορτή της Κοίμησεως και της, εις Ουρανούς, μεταστάσεως της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, ενώ σε λίγες ημέρες γίνεται και η απόδοση της εορτής, της μεγαλύτερης του θεομητορικού κύκλου, προσθέτουμε μεθεόρτως ακόμα λίγες Εικόνες της Παναγίας, που βρίσκονται σε Ναούς της Αττικής.






Φωτογραφίες 1, 2 και 3) Οι εικόνες αυτές της Θεοτόκου βρίσκονται στον ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κάντζας Παλλήνης ή Παλαιοπαναγιά. Ναός του 11ου αιώνα και έχει αγιογραφηθεί τον 11ο και 14ο αιώνες. Είναι δε υπό την προστασία της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.






Φωτογραφίες 4, 5 και 6) Οι εικόνες αυτές φυλάσσονται στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Άγιο Στέφανο Αττικής και όλες προέρχονται από την ομώνυμη περιοχή στην Κωνσταντινούπολη (Ayastefanos μέχρι το 1926, σήμερα Yeşilköy). Μετά την Μικρασιατική τραγωδία, έφτασαν -μέσω Θεσσαλονίκης- στον Ναό που φυλάσσονται τώρα.




Φωτογραφίες 7 και 8) Οι εικόνες της Παναγίας Χώρα του Αχωρήτου και Παυσολύπη βρίσκονται στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπάτων Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: