e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Εικόνες από το σημερινό Πατριαρχικό Συλλείτουργο στη Βουλγαρία


Πρωί Κυριακής, 8ης Νοεμβρίου 2015, στον Καθεδρικό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, στη Σόφια της Βουλγαρίας, η Σύναξη των Αγίων Επουρανίων Δυνάμεων Ασωμάτων και Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Συλλειτούργησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος. 
          Στην προσφώνησή του ο κ. Νεόφυτος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της περί αυτόν Εκκλησίας προς την Μητέρα Εκκλησία, μνημονεύοντας τον εκχριστιανισμό των Βουλγάρων το 1150, αναθυμούμενος ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ονομάζει την Βουλγαρική Εκκλησία "πρωτότοκη κόρη". 
          Στην απαντητική ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε τη σημασία του οικουμενικού πνεύματος, με το οποίο είναι επιφορισμένο το Οικουμενικό πατριαρχείο, ένα πνεύμα που δεν δέχεται εθνικές και εθνοτικές αντιπαλότητες, επειδή η Εκκλησία στην ουσία της, δεν δέχεται περιορισμούς, αλλά αγκαλιάζει τους πάντες, θύμισε μάλιστα στην εν Κωνσταντινουπόλει Σύνοδο του 1872, με την οποία καταδικάστηκε ο εθνοφυλετισμός. Σε άλλο σημείο τόνισε ότι ο πραγματικός σκοπός της Εκκλησίας είναι η θέωση του ανθρώπου, εξέφρασε μάλιστα την πνευματική χαρά του, ότι ο Πατριάρχης Νεόφυτος συνεχίζει επιτυχώς το έργο των προκατόχων του. 
          Τέλος, ο Πρώτος των Ορθοδόξων, σε ανάμνηση της σημερινής ευχαριστιακής κοινωνίας, προσέφερε στον Πατριάρχη Βουλγαρίας ένα ιερό Ευαγγέλιο. το οποίο θα συμβολίζει την ενότητα εν Χριστώ των δύο Πατριαρχείων. 
          Σημειωτέον ότι τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν στο ταξίδι του οι Μητροπολίτες Δράμας Παύλος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος.
Επεξεργασία κειμένου: π. Π. Καποδίστριας 








































Δεν υπάρχουν σχόλια: