e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Πρότυπα πίστης, αρετής και ανδρείας οι Μυροφόρες

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ
15ης Μαΐου 2016
(Μαρκ. ιε΄ 43 – ις’ 8)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Δύο τεράστια πρότυπα πίστης, αρετής και ανδρείας λάμπουν μπροστά στα μάτια μελετώντας την περικοπή αυτή: Ο Ιωσήφ, ο από Αριμαθαίας και οι Μυροφόρες.
Ο μεν Ιωσήφ δεν υπολόγισε, ούτε φοβήθηκε μην κατηγορηθεί ως προδότης ή μήπως χάσει την υψηλή κοινωνική και οικονομική θέση του. Έβαλε πάνω απ’ όλα το καθήκον και την αφοσίωση στο πρόσωπο του διδασκάλου του Ιησού. Οι δε Μυροφόρες, αδύναμες και φοβισμένες γυναίκες, σε μιαν εποχή που οι γυναίκες υποτιμούνταν και καταπιέζονταν θεωρούμενες κατώτερα όντα, έδειξαν θάρρος ανυπέρβλητο. Και τα μεγάλα όπλα όλων αυτών ήταν η πίστη στον Θεό και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Έτσι καταπάτησαν την δύναμη του εχθρού, προτάσσοντας αντί του μίσους την απαλλαγή, αντί της μνησικακίας την συγνώμη, αντί του εγωισμού την απλότητα, αντί της κακίας την αρετή, αντί της φιλαργυρίας την φιλανθρωπία και την προσφορά.
«Κραταιοσθε καί ἀνδρίζεσθε ἐν πίστει», λέει ο απόστολος Παύλος. Η πίστη δηλαδή δίνει δύναμη να αντιμετωπίσουμε άφοβα το κάθε τι. Αλλά και ο ίδιος ο Κύριος τόνισε πολλές φορές ότι τα πρόβατα θα νικήσουν του λύκους.
Όλα αυτά τα καταμαρτυρεί και η πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας δια μέσου των αιώνων. Εκατομμύρια μάρτυρες που πρόσφεραν στα χρόνια των διωγμών και την ζωή τους την ίδια ακόμα για το Χριστό. Χιλιάδες άγιοι και όσιοι άνδρες, διδάσκαλοι σοφοί της πίστεως και φωστήρες της οικουμένης, αλλά και ασκητές, ιερωμένοι ή απλοί πιστοί αποτελούν τους κρίκους μιας ατέλειωτης και αδιάσπαστης αλυσίδας που φθάνει έως σήμερα και προεκτείνεται σε όλους τους αιώνες.
Εμπνευστές όλων αυτών ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας και οι Μυροφόρες, που με το θάρρος τους άνοιξαν τον δρόμο κι έδωσαν το υψηλό παράδειγμα, αφαιρώντας από τους ολιγόπιστους και μικρόψυχους κάθε επιχείρημα που προβάλλουν ως πρόφαση «ἐν ἁμαρτίαις», βρίσκοντας ένα σωρό εμπόδια και δικαιολογίες για να μην αγωνιστούν. Φοβούμενοι μη χάσουν την βολή και την καλοπέρασή τους ή μήπως τους κοροϊδέψουν και τους κατηγορήσουν, αφήνουν τον καθένα να υβρίζει την Πίστη του Χριστού και σιωπούν απαράδεχτα.
Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι να είμαστε κραταιοί και γενναίοι, διότι τότε δίπλα μας ο Θεός θα είναι ακατανίκητος σύμμαχος, που θα μας βοηθήσει να θριαμβεύσουμε στον τίμιο αγώνα μας και να σωθούμε. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: