e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Η Κυριακή προ της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εν Βανάτω και η ανάμνηση της Σεισμοπυρκαγιάς του 1953




Εν πληθούση εκκλησία, στον Ναό της Παναγίας Φανερωμένης μας εν Βανάτω της Ζακύνθου πραγματοποιήθηκε σήμερα η Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας μας, συμπροσευχομένου του συνταξιούχου Κληρικού και αγαπητού συνενορίτη μας Οικονόμου Ιωάννου Ζαρκάδη. Έψαλαν κατανυκτικά οι δεινοί ιεροψάλτες μας κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Ιωάννης Καραβάνης. 

Ο λειτουργός Εφημέριός μας π. Παναγιώτης Καποδίστριας ομίλησε περί του θαύματος του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων, όπως και για την ανάμνηση της φρικτής Σεισμοπυρκαγιάς του 1953, της οποίας μνείαν ποιούμεθα σήμερα καθ' όλη την πολύπαθη νήσο μας. Προς τούτο, εν τέλει της θείας Λειτουργίας εψάλη ειδική Ακολουθία, ποίημα π. Π. Κ. 

Οι παριστάμενοι βουρκωμένοι ανέπεμψαν τις ικεσίες τους για αποτροπή πάσης απειλής σεισμών και θεομηνιών, μετέλαβαν μάλιστα των χειροποίητων κολύβων, τα οποία λειτουργήθηκαν εις μνήμην των προαπελθόντων πατέρων και αδελφών, ταφέντων ή καέντων το 1953. 

Σημειωτέον ότι πλην της εφέστιας Εικόνας της Πεφανερωμένης Παναγίας, στο κέντρο του ναού δέσποζε μια Εικόνα Σκοπιώτισσας Παναγίας, προερχόμενη από οικία του Μπανάτου!
































Δεν υπάρχουν σχόλια: