e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Δηλώσεις του Πατριάρχου Μόσχας για τη θεματολογία της επικείμενης Πανορθοδόξου, το ημερολόγιο, το Ουκρανικό, την Κρήτη και την Θεία Χάρη [+ video]

Επιμέλεια κειμένου: π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Δηλώσεις έκανε στους δημοσιογράφους σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2016, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος, καθώς λήγει η Σύναξη των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Σαμπεζύ της Γενεύης.

Σύμφωνα με τα δηλωθέντα, στο εγγύς μέλλον θα δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος των θεμάτων της επικείμενης Πανορθοδόξου Συνόδου, ώστε ο καθένας να μπορέσει να λάβει γνώση. Μεταξύ αυτών θα είναι η αποστολή της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο, ο γάμος, η οικογένεια και τα κωλύματα του γάμου. Το θέμα του ημερολογίου (γρηγοριανού και ιουλιανού) αποφασίστηκε ομόφωνα να μη συζητηθεί.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας τόνισε ότι η Σύναξη στο Σαμπεζύ στήριξε ομόφωνα τη θέση του Πατριαρχείου της Μόσχας σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. Το ενδεχόμενο αυτοκεφάλου ή νομιμοποίηση της διάσπασης δεν πρόκειται να συζητηθεί. Ο ίδιος, άλλωστε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, χωρίς περιστροφές, δήλωσε ότι ουδέποτε θα γίνει προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η διαίρεση ή να χορηγηθεί μονομερώς η αυτοκεφαλία. Εδώ Κύριλλος συμπλήρωσε: "Αυτή η διχόνοια, η διάσπαση δεν θα πρέπει να υποστηρίζεται από τον ορθόδοξο κόσμο. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ξεπεραστεί η διαίρεση - είναι οι διαπραγματεύσεις και η επίτευξη των αποτελεσμάτων, με βάση τους ιερούς Κανόνες. Όσοι θέλουν να είναι σε κοινωνία με την Οικουμενική Ορθοδοξία, πρέπει να επανενωθούν με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με βάση τους υφιστάμενους Κανόνες της Ορθοδοξίας".

Ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε, εξάλλου, ότι χώρος για την Πανορθόδοξη Σύνοδο αναδείχτηκε το νησί της Κρήτης, το οποίο συχνά έχει γίνει τόπος για διεθνή θεολογικά συνέδρια.

Τέλος, τόνισε ότι η Σύνοδος των Προκαθημένων δεν ήταν χωρίς δυσκολίες, ένας διάλογος -άλλωστε- τέτοιου είδους δεν είναι ποτέ εύκολος. Όλοι όμως βλέπουν ότι με την δράση της Θείας Χάριτος οδηγούνται σε ομόφωνες αποφάσεις. Και κατέληξε ότι "πρέπει να συνεργαστούμε όλοι πιο στενά, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε"


Φωτοστιγμές των τελευταίων ημερών της Συνάξεως των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας στο Σαμπεζύ

Ορθόδοξο Κέντρο Οικουμενικού Πατριαρχείου, 25-27 Ιανουαρίου 2016 
Πηγή: Ρωσική Εκκλησία 


H εφημερίδα και ο ιστότοπος "Ημέρα Ζακύνθου" για το Ε6 "Αληθώς" περί του ΠροσφυγικούΕυχαριστούμε την καθημερινή εφημερίδα ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ και την δημοσιογράφο Βιβή Κωνσταντινίδου για την περί του Προσφυγικού Προβλήματος εκτενή αναφορά στην εκδήλωση του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" της Ενορίας μας στο φύλλο της Τρίτης, 26ης Ιανουαρίου 2016 (φ. 5134, σ. 6). Οι αναγνώστες μας μπορούν να δουν διαδικτυακώς την δημοσίευση, κάνοντας κλικ ΕΔΩ!

Ο ιστότοπος "Ιδιωτική Οδός" για το Ε6 "Αληθώς" περί του Προσφυγικού


Ευχαριστούμε τον έγκριτο ιστότοπο ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟΣ του Παναγιώτη Ανδριόπουλου για την αναφορά του στην περί του Προσφυγικού Προβλήματος εκδήλωση του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" της Ενορίας μας. Οι αναγνώστες μας μπορούν να την δουν, κάνοντας κλικ ΕΔΩ!

Ο ιστότοπος "ZanteNewsTime.gr" για το Ε6 "Αληθώς" περί του Προσφυγικού


Ευχαριστούμε τον έγκριτο ιστότοπο εκκλησιαστικών θεμάτων ZanteNewsTime.gr για την αναφορά του στην περί του Προσφυγικού Προβλήματος εκδήλωση του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" της Ενορίας μας. Οι αναγνώστες μας μπορούν να την δουν, κάνοντας κλικ ΕΔΩ!

Ο ιστότοπος "orthodoxia.info" για το Ε6 "Αληθώς" περί του Προσφυγικού


Ευχαριστούμε τον έγκριτο ιστότοπο εκκλησιαστικών θεμάτων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.INFO για την περί του Προσφυγικού Προβλήματος αναφορά του στην εκδήλωση του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" της Ενορίας μας. Οι αναγνώστες μας μπορούν να αναγνώσουν, κάνοντας κλικ ΕΔΩ!