e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Αλλοίωση της Αγίας Σοφίας ως μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς


Το θέμα της αλλοίωσης του χαρακτήρα που έχει ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς η Αγία Σοφία (που επιχειρείται από την Τουρκία) έθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Γιάννης Αμανατίδης στον πρόεδρο της κρατικής Δούμα της Ρωσίας, Σεργκέι Ναρίσκιν, στη συνομιλία που είχαν αμέσως μετά την υποδοχή του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι μαζί με την προστασία των χριστιανικών μνημείων στη Μέση Ανατολή πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στο θέμα της διατήρησης του χαρακτήρα χριστιανικών μνημείων όπως είναι η Αγία Σοφία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Δούμα έχει κάνει σπουδές στην Αγία Πετρούπολη, υπενθύμισε ότι η Θεσσαλονίκη είναι αδελφοποιημένη με τη συγκεκριμένη ρωσική πόλη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίσκεψη του κ. Ναρίσκιν για τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ΔΣΟ θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμα ευχαρίστησε τον κ. Αμανατίδη για την προσωπική του συμβολή στις προσπάθειες να ξεπεραστούν τα εμπόδια του ταξιδιού του από τη Μόσχα στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής Νίκο Βούτση και θα μιλήσει στη γενική συνέλευση της ΔΣΟ, ενώ δήλωσε ανυπόμονος για την αυριανή του επίσκεψη στο Άγιον Όρος.

Ο κ. Ναρίσκιν έφτασε στο αεροδρόμιο γύρω στις 13:30 και μετά την υποδοχή αναχώρησε για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Αμανατίδης χαρακτήρισε την παρουσία του προέδρου της κρατικής Δούμα της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη "ακόμη μία απόδειξη των κοινών παραδοσιακών, πολιτιστικών αλλά και θρησκευτικών δεσμών μεταξύ των λαών, αλλά και των κοινοβουλίων μας".

"Η Θεσσαλονίκη γίνεται το επίκεντρο μιας διεθνούς διαδικασίας διαλόγου και αποφάσεων και παράλληλα ενισχύονται οι ήδη στενές σχέσεις της με τη φίλη χώρα και όχι μόνο" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, "γίνεται ακόμη πιο ισχυρό το κάλεσμα, που απευθύνουμε ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, για την προστασία κάθε ανθρώπου που υποφέρει, για την αλληλοκατανόηση και το διάλογο".

Τη σημασία της γενικής συνέλευσης αλλά και το γεγονός ότι διεξάγεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισαν, από την πλευρά τους, τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, που είναι οι βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης και Σταύρος Αραχωβίτης από τον ΣΥΡΙΖΑ και Θανάσης Μπούρας από τη ΝΔ.

Ο κ. Ναρίσκιν, μαζί με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου Νίκο Βούτση, τον πρόεδρο της ΔΣΟ Σεργκέι Ποπώφ και τον κ. Αμανατίδη θα εγκαινιάσουν απόψε την έκθεση χάρτινων φωτογραφιών με θέμα "Άθως: Το Άγιο Όρος", που φιλοξενείται στο Βυζαντινό Μουσείο. Πρόκειται για μία εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους φιλίας Ελλάδας Ρωσίας 2016.

Ταυτόχρονα θα κηρύξουν την έναρξη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, ενός κοινοβουλευτικού διεθνούς οργανισμού, όπου συμμετέχουν βουλευτές από 25 χώρες, ενώ αύριο θα επισκεφθούν το Άγιον Όρος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόσωπα της Κουράς μιας Μοναχής σε άσπρο-μαύρο


[Συνέβη εν Ζακύνθω τη 3η Ιουλίου 2016, στη Μονή της Ελευθερωτρίας. Φωτοκατέγραψε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας]
-->