Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου της Ι. Μ. Ζακύνθου. Είναι e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου. Οι κ.κ. δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα μόνο σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συγκεκριμένου συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Θρήνος στην κηδεία του γιου του παπα-Χρήστου Λέτσιου στο Kalmar της Σουηδίας
Μεγάλη Παρασκευή θύμιζε η πόλη του Κάλμαρ της Σουηδίας την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016, στην εξόδιο ακολουθία του Ιωάννου Λέτσιου, γιού του Αιδ. Πρεσβυτέρου κ. Χρήστου Λέτσιου και της Πρεσβυτέρας Δέσποινας και αδελφού του κ. Νικολάου Λέτσιου. Ο Ιωάννης ήταν μόλις 48 ετών, καθηγητής σε Γυμνάσιο της περιοχής και είχε διατελέσει μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της νεοιδρυθείσης ενορίας του Αποστόλου Κλεόπα, βοηθώντας συστηματικά τον εφημέριο πατέρα του στις Ι. Ακολουθίες και στην προβολή και διατήρηση των Ελληνοχριστιανικών παραδόσεων.

Περισσότερα από 500 άτομα παρακολούθησαν με συγκίνηση την εξόδιο ακολουθία, της οποίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, ο οποίος επισκέφθηκε τον μακαριστό Ιωάννη στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, κατά την πρόσφατη ποιμαντορική του περιοδεία στην περιοχή το τριήμερο 28-30 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της πανηγύρεως της ενορίας του Αποστόλου Κλεόπα.

Στον επικήδειο λόγο του στην ελληνική και την αγγλική, ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στο βαρύτατο πένθος που έπληξε την Ομογένεια της Σουηδίας με την αιφνίδια προς Κύριον εκδημία του αειμνήστου Ιωάννου, πλέκοντας το εγκώμιο στον εκλιπόντα, με ιδιαίτερες αναφορές στην αφοσιωμένη εθελοντική διακονία του στην ενορία του και στην εκπαιδευτική του δράση, για τις οποίες αγαπήθηκε πολύ από τους μαθητές, συναδέλφους και συμπατριώτες του, καθώς και απ᾽όλη την τοπική κοινωνία.

Μεσίστια κυμάτιζε η σημαία για μέρες στο σχολείο που δίδαξε επί σειρά ετών ο Ιωάννης, εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης και σεβασμού στη μνήμη του. Ευγενής, πρόσχαρος, ευσεβής, καλλιεργημένος, πρόθυμος να βοηθήσει και να συμπαρασταθεί στο έργο της ενορίας και των συνανθρώπων του, ο Ιωάννης Λέτσιος αφήνει πίσω του μία σπουδαία πνευματική παρακαταθήκη ανιδιοτελούς προσφοράς στην Ομογένεια της Σουηδίας. Ας διατηρήσουμε αιωνία την μνήμη του, με τις διάπυρες προσευχές μας προς τον Αναστάντα Κύριο υπέρ αναπαύσεώς του!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Σιναϊτικό Μετόχιο εν Βαλατά της Πόλεως | Τρισάγια τεθνεώτων | Συλλυπητήρια για Κωστή Στεφανόπουλο

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Α. Θ. Παναγιτης Πατριρχης, τήν Παρασκευήν, 25ην Νοεμβρίου, χοροσττησεν ἐν τ ν Βαλατ . Σιναϊτικ Μετοχίῳ το γου ωννου το Προδρμου, κατ τν Θεαν Λειτουργαν, π τ . μνμ τς γας Μεγαλομρτυρος Ακατερνης, πολιοχου Σιν, καθ᾿ ἥν ἐκήρυξε τόν θεῖον λόγον Πανοσιολ. Τριτεύων κ. Νήφων.
Ἐκκλησιάσθησαν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντῖνος, Πριγκηποννήσων κ. άκωβος, Ὑπεύθυνος το Μετοχου, καί Ἀδριανουπόλεως κ. Ἀμφιλόχιος, Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ἁλικαρνασσοῦ κ. Ἀδριανός, Ἐξοχ. Πρέσβυς κ. Εὐάγγελος Σέκερης, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, καί πλεῖστοι πιστοί ντεθεν.
ν τ τλει μλησεν Σεβ. Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων ὅστις διεβίβασε τόν σεβασμόν καί τάς ἑορτίους προσρήσεις τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Σινᾶ, Φαράν καί Ραϊθώ κ. Δαμιανοῦ καί τῆς Ἀδελφότητος τῆς παλαιφάτου Ἱ. Μονῆς, Τῷ προσέφερε δέ ἐκ μέρους αὐτῶν καί ἀναμνηστικόν δῶρον. Ἀκολούθως ἀπήντησεν ὁ Πατριρχης, πικαλεσθες π πντας τν χριν κα τν ελογαν τς τιμωμνης γας Μεγαλομρτυρος Ακατερνης, τς Πανσφου.

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ μνήμῃ τοῦ Ἁγίου Πέτρου Ἀλεξανδρείας ἐτέλεσε Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀοιδίμου Πατριάρχου Ἀλεξανδρείας κυροῦ Πέτρου Ζ´, μνημονεύσας καί τόν ἄρτι κοιμηθέντα Ἐπίσκοπον Ἔγγρας κυρόν Ἱερώνυμον, Ἱεράρχην τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Σερβίας.

* * *

Ἐκ μέρους τῆς Μητρός Ἐκκλησίας καί τοῦ σεπτοῦ Προκαθημένου αὐτῆς, Διευθυντής τοῦ ἐν Ἀθήναις Γραφείου ἐκπροσωπήσεως τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου Σεβ. Μητροπολίτης Ἀδριανουπόλεως κ. Ἀμφιλόχιος ὑπέγραψεν εἰς τό παρά τῇ Προεδρίᾳ τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας ἀνοιγέν βιβλίον συλλυπητηρίων ἐπί τῇ ἐκδημίᾳ τοῦ ἀειμνήστου Κωνσταντίνου Στεφανοπούλου, πρῴην Προέδρου τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας, διερμηνεύσας τήν συμπάθειαν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης λειτουργός στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Αικατερίνης Πετραλώνων


Πρωί Παρασκευής, 25ης Νοεμβρίου 2016. Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προς τιμήν της Αγίας Μεγαλομάρτυρος, Νύμφης του Χριστού και Πανσόφου Αικατερίνης προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μάλιστα ομίλησε από καρδιάς για την Αγία. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. 
[Φωτορεπορτάζ: π. Παναγιώτης Καποδίστριας] 
Ο Εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης στον Ναό των Αγίων Αποστόλων, στην Πεύκη της Αττικής

Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου 
Κείμενο: Του ίδιου από το αντίστοιχο ρεπορτάζ στο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. INFO, εδώ
Με λαμπρότητα, ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Πεύκη, η υποδοχή της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Μηλεσιώτισσας καθώς και τεμαχίου ιερού λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου.

Με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου, ο ναός συνεορτάζει την δεύτερη πανήγυρή του, καθώς το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στην πανεύφημο νύμφη του Χριστού, απότμημα λειψάνου Της οποίας φυλάσσεται στο Ναό.

Η υποδοχή έγινε με επισημότητα στα προπύλαια του Ιερού Ναού, υπό του Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, ενώ δεκάδες πιστοί προσήλθαν για να τιμήσουν και να πάρουν την ευλογία από τα ιερά σεβάσματα που κομίστηκαν από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Μήλεσι Ωρωπού.

Στην συνέχεια ακολούθησε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Ζακύνθου π. Παναγιώτη Καποδίστρια, παρεπιδημούντα στην Αθήνα και πλειάδα ιερέων της Μητροπόλεως.

Ο κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην μαρτυρία πίστεως της Αγίας Αικατερίνης αλλά και στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς αύριο ολοκληρώνεται η εορτή των Εισοδίων.

O προϊστάμενος του ναού π. Ευστράτιος Δελατόλας ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή τους στην δεύτερη πανήγυρη του ναού, τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Κύριλλο, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Ζακύνθου π. Παναγιώτη Καποδίστρια και ιδιαιτέρως τον π. Αθανάσιο Καρανάσιο που μετέφερε τα ιερά σεβάσματα στο ναό. Τέλος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πεύκης-Λυκόβρυσης κ. Μαυρίδη για όλη την συνδρομή στην διοργάνωση της υποδοχής.

Αμέσως μετά όλοι οι πιστοί έλαβαν ευλογία από μια εικόνα της Παναγίας Μηλεσιώτισσας.