e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Η Κυριακή των Αγίων Πάντων 2017 και η μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού εν Βανάτω της Ζακύνθου






























































Η Ενορία του Μπανάτου εν Ζακύνθω τίμησε σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πάντων (11η Ιουνίου 2017) την πανεύφημη μνήμη ενός νέου Αγίου της Ορθοδοξίας, του Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, Λουκά του Ιατρού, του οποίου εκφραστική Εικόνα θησαυρίζεται στον Ναό της Παναγούλας, όπου μάλιστα έγινε η Ευχαριστιακή Σύναξη της εορτής.

Στο μέσο της Συνάξεως δέσποζε η μαρτυρική και συνάμα στοργική μορφή του Αγίου της Κριμαίας, ενώ τελέστηκε και Αρτοκλασία προς τιμήν του, την οποία προσέφεραν ευλαβικά πιστοί της Ενορίας.

Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ομίλησε κατ' αρχήν για την κεντρική θέση που κατέχουν οι Άγιοι Πάντες στην οικοδόμηση της πνευματικής ζωής των Χριστιανών. Τόνισε μεταξύ άλλων: "[...] Δεν υπήρξαν υπεράνθρωποι οι Άγιοι Πάντες, δεν ξερίζωσαν τα πάθη τους όπως συνήθως ισχυρίζονται διάφοροι θεολογούντες, αλλά τα μετέβαλαν, με πολύ πνευματικό αγώνα, σε πηγές αγιασμού κι ευκαιρίες θέωσης. Με άλλα λόγια, δεν αποσωματοποιήθηκαν, μήτε αγγελοποιήθηκαν, κάτι το μη πραγματοποιήσιμο για την πεπερασμένη ανθρώπινη φύση. Όλοι τους, με τον ανεπιτήδευτο βίο και την κεκαθαρμένη (μέσω της αδιάλειπτης αυτομεμψίας) πολιτεία τους, το μαρτύριο ή τη μαρτυρία τους αντάλλαξαν την άοσμη εν πολλοίς και αδιέξοδη καθημερινότητα της ανθρώπινης υπόστασης με την εν Χριστώ ζωή, η οποία, όταν βιωματικά προσεγγίζεται, χριστοποιεί τον άνθρωπο και τον καταξιώνει ως πολίτη τ’ Ουρανού. Τα πάθη και οι όποιες αστοχίες τους μεταστοιχειώθηκαν σε ασκήσεις χριστομάθειας και θείου έρωτα, αρδεύτηκαν μάλιστα ξανά και ξανά από τις ροές των δακρύων της μετάνοιάς τους. Το φρόνημα της σάρκας μετατράπηκε σε ψυχοσωματική προσευχή και αναφορά στον Θεό, με το να πολιτεύονται απαξάπαντες ως «επίγειοι άγγελοι και ουράνιοι άνθρωποι», κατά μίμηση του Θεανθρώπου, ο Οποίος, μες από το σχέδιο της Θείας Οικονομίας, έκλινε τον Ουρανό στη Γη και ουράνισε τ’ ανθρώπινα. [...]"

Στη συνέχεια εστίασε το ενδιαφέρον στον τιμώμενο Άγιο Λουκά τον Ιατρό. Αναφέρθηκε συνοπτικά στον βίο και την πολιτεία του, τονίζοντας τα εξής: "Πολυαγαπημένος άγιος της εποχής μας ο Αρχιεπίσκοπος Λουκάς, υπέφερε υπομονετικά τα πάνδεινα -έως άκρας χλεύης και ακραίων μαρτυρίων- από τους πωρωμένους εχθρούς της χριστιανικής πίστης του 20ού αιώνα στη Ρωσία, δίχως ποτέ να ενδώσει. Αγαπώντας πολύ τον Θεό της Αγάπης, διακόνησε αγαπητικά τους συνανθρώπους τού καιρού και του τόπου του, από την ιατρική έπαλξη. Έτσι, ο Άγιος Θεός τον καταξίωσε να συνεχίζει και σήμερα, 56 χρόνια μετά την βιολογική έξοδό του από την επίγεια ζωή, να παρεμβαίνει θαυματουργικώ τω τρόπω -ιατρικά και ιαματικά- στις ανθρώπινες χρείες όσων τον επικαλούνται και προσφεύγουν στην αγιοσύνη του."

Σημειωτέον ότι, κατά τη θ. Λειτουργία, διανεμήθηκαν σε όλους τους εκκλησιασθέντες αντίτυπα του βίου του Αγίου Χειρουργού, ήτοι μικρά παιδικά βιβλία, από τις καλές και ποιοτικές εκδόσεις Ποταμίτου. 

Τέλος, ας αναφερθεί ότι από πλευράς ιεροψαλτών, έψαλε σήμερα ο κ. Ιωάννης Κλάδης μόνος, των άλλων απουσιαζόντων σε μουσική συνάντηση στη Λακωνία. 

[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Δεν υπάρχουν σχόλια: