e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

3ο Ιερατικό Σεμινάριο Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας




























Με τις ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, πραγματοποιήθηκε το 3ο Ιερατικό Σεμινάριο που διοργάνωσε η Ι. Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. 

Το σεμινάριο διήρκησε 3 ημέρες, από 6 έως 8 Οκτωβρίου 2017, και συμμετείχαν σ᾽ αυτό οι κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας. Τα θέματα που επιλέγησαν στο σεμινάριο αφορούσαν σημαντικές πτυχές της ποιμαντικής δράσεως του σύγχρονου κληρικού, όπως οι μεταφράσεις λειτουργικών και θεολογικών κειμένων σε διάφορες γλώσσες, η συμμετοχή της νεολαίας στη ζωή της ενορίας, η οικονομική ενίσχυση των δραστηριοτήτων και του φιλανθρωπικού ενοριακού έργου, η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως και θέματα τελετουργικής.

Προσκεκλημένοι της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και κύριοι ομιλητές του σεμιναρίου ήταν εξ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κέζιος, μεταφραστής πολλών λειτουργικών εγχειριδίων στην Αγγλική και ιδρυτής του Narthex Press, ενός εκ των πλέον αξιόλογων εκδοτικών οίκων στην Αμερική, και ο Αιδ. Οικονόμος κ. Μιχαήλ Πρέβας, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας του Αγίου Νικολάου στην πόλη Northridge της Καλιφόρνιας, της Ι. Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, ο οποίος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους διαπρεπείς κληρικούς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, και μετέβησαν στη Στοκχόλμη, για να μιλήσουν για την πολυσχιδή ιερατική τους διακονία στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε πρωτίστως στο πλούσιο εκδοτικό έργο του π. Σπυρίδωνος Κέζιου, ο οποίος δώρισε προσφάτως συλλογή πολυτελών εκδόσεων λειτουργικών βιβλίων, στην Ελληνική και την Αγγλική, προς χρήση των ενοριών της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, και εξέφρασε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη του για την συγκινητική αυτή δωρεά προς την ιεραποστολική επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου. 

Την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017, στην εισαγωγική του ομιλία, ο Σεβασμιώτατος έδωσε έμφαση στην άρτια οργάνωση της ενορίας και στον τρόπο προσεγγίσεως του κάθε πιστού και αξιοποιήσεως των ταλάντων του, για να ενισχυθεί και υποστηριχτεί τοιουτοτρόπως το πολυδιάστατο ενοριακό έργο.

Παρότρυνε τους κληρικούς, να αναπτύξουν ιεραποστολική δράση, διότι στις ημέρες μας η ιεραποστολή δεν πραγματώνεται αποκλειστικώς και μόνον σε τριτοκοσμικές και αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά επεκτείνεται σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο ανά την οικουμένη, μιας και η διακονία της Εκκλησίας έχει ιεραποστολικές και οικουμενικές διαστάσεις, που περιλαμβάνουν «πάντα τα έθνη».

Στη συνέχεια, ο π. Σπυρίδων Κέζιος και ο π. Μιχαήλ Πρέβας ευχαρίστησαν θερμώς τον Σεβασμιώτατο για την φιλοξενία και την τιμητική πρόσκλησή του. Στην εισήγησή του, o  π. Σπυρίδων  ανέπτυξε το θέμα ο «Ιερεύς ως ποιμήν», είχε δε την ευκαιρία να κάνει κοινωνούς τους παρισταμένους κληρικούς της 40ετούς εμπειρίας του στα εκκλησιαστικά δρώμενα στην Αμερική. Υπενθύμισε στους συμμετέχοντες, πως οφείλουν να έχουν πνεύμα ταπεινοφροσύνης, να δρουν με προσανατολισμό, με κατανόηση στις ανάγκες του ποιμνίου, με αφοσίωση και αγάπη προς αυτούς. Η ποιμαντική θα πρέπει να αγκαλιάζει όλους ανεξαιρέτως, δίχως διακρίσεις, διότι η διάκριση εις βάρος προσώπων προκαλεί διαίρεση.

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, τα θέματα ενασχόλησης της δεύτερης ημέρας των εργασιών του σεμιναρίου, αφορούσαν την ποιμαντική των νέων, την ενασχόληση της ενορίας με τα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως, με σκοπό την άμεση προβολή και διάδοση το έργου της, καθώς και οι τρόποι στήριξης του έργου αυτής με το λεγόμενο fundraising.

Ο π. Μιχαήλ τόνισε πως οι νέοι σήμερα επικοινωνούν μεταξύ τους κυρίως με τα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως. Μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους και να μεταδώσουμε σ᾽ αυτούς το μήνυμα του Ευαγγελίου, όταν η ενορία διαθέτει ιστοσελίδα, facebook, instagram, snapchat, κλπ.. Ένας σύγχρονος τρόπος προσεγγίσεως της νεολαίας είναι να τους αναθέσουμε π.χ. την διαχείριση και διοργάνωση της ενοριακής ιστοσελίδας, μιας και διαθέτουν την ανάλογη τεχνογνωσία, πάντοτε βέβαια υπό την επίβλεψη του εφημερίου. Οι κληρικοί έχουν καθήκον να οδηγήσουν τους νέους μας σε μια νέα συνοδοιπορία με την Εκκλησία, μέσω δραστηριοτήτων, κατασκηνώσεων, εκδρομών, αθλοπαιδιών κλπ.

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας τόνισε πως απαιτείται από τους κληρικούς να έχουν όραμα, στόχους, προοπτική και αναφορά στο μέλλον. Επίσης, έχουν υποχρέωση να ενθαρρύνουν τους εθελοντές να συμμετάσχουν δυναμικά στην ενοριακή δράση.

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μεσογειακό Μουσείο και να ξεναγηθούν στην ιστορική πόλη της Στοκχόλμης. 

Την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κλεόπα, με την συμμετοχή των κληρικών εξ Αμερικής και αυτών της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.

Συγκεκριμένα, έλαβαν μέρος στην ευχαριστιακή σύναξη ο Παν. Αρχιμ. κ. Σωσίπατρος Στεφανούδης, εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, ο Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ιερόθεος Γκουντρουμπής, εφημέριος της ενορίας του Αποστόλου Παύλου Ουψάλας Σουηδίας, ο Αιδ. Οικονόμος κ. Μιχαήλ Πρέβας εξ Αμερικής, ο Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ιωάννης Νικολαΐδης, εφημέριος της ενορίας των Εισοδίων της Θεοτόκου Μπορώς Σουηδίας, ο Αιδ. Οικονόμος κ. Χρήστος Λέτσιος, εφημέριος της ενορίας του Αποστόλου Κλεόπα Κάλμαρ Σουηδίας, ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Πέτρος Μόραλης, εφημέριος της ενορίας της Αγίας Τριάδος Γκέτεμποργκ Σουηδίας, ο Αιδ. Πρεσβύτερος Δρ. Νικόλαος Ρήγας, εφημέριος της ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γιένσεπινγκ Σουηδίας, ο δε Παν. Αρχιμ. κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο Νορβηγίας, έψαλε τους ύμνους, μαζί με τους κ.κ. Ανδρέα Σελαμσή, Ηλία Γέργη και Δρ. Γεώργιο Σιδηρά.

Τον θείο λόγο κήρυξε στην Ελληνική και την Αγγλική ο Παν. Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κέζιος εξ Αμερικής, αναφερθείς στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, με ιδιαίτερη έμφαση στην δυναμική των θαυμάτων του Χριστού και την καταλυτική και διδακτική τους επίδραση στο θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών.

Οι εργασίες του σεμιναρίου ολοκληρώθηκαν με γεύμα στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.

Ο Επίσκοπος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου "Μύκονος" κ.κ. Γεώργιο και Δημήτριο Βασιλείου, του εστιατορίου "Κύπρος" κ. Αθανάσιο Καλπάκα και κ. Νικόλαο Αθανασίου, την Πρεσβυτέρα Ουρανία Γκουντρουμπή και τον κ. Άγγελο Εξαδάκτυλο, για την προσφορά των γευμάτων και δείπνων καθ᾽ όλη την διάρκεια του σεμιναρίου.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, του Παν. Αρχιμ. κ. Αλεξάνδρου Λουκάτου και του κ. Νικολάου Κίτσιου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: