e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Οι Μητροπολίτες Δωδώνης και Ζακύνθου στα εγκαίνια του Αμφιθεάτρου "Γεράσιμος Δ. Αρσένης" ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Κεφαλληνία, 4.8.2017)Οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄  παραβρέθηκαν απόψε (4.8.2017) στην Κεφαλονιά και μάλσιτα στον επίσημο εγκαινιασμό του Αμφιθεάτρου Γεράσιμος Δ. Αρσένης, τιμώντας έτσι έναν εξαίρετο Επτανήσιο, Πολιτικό και Άνθρωπο. Τους δύο Μητροπολίτες συνόδευε ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, τον δε Αγιασμό των Εγκαινίων τέλεσε ο Σεβ. Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. Παρέστησαν οι τοπικές Αρχές, άρχοντες της Περιφέρειας και επιστημονικοί παράγοντες του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

[Φωτορεπορτάζ: π. Σεραφείμ Κονίδης]

Αρχιερατικό προσκύνημα στη Μονή του Αγίου Γερασίμου Κεφαλληνίας


Σήμερα, Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017, οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ πραγματοποίησαν ταξίδι στην γειτονική Κεφαλληνία, το οποίο πρωτίστως συμπεριέλαβε προσκυνηματική επίσκεψη στη Μονή του Αγίου Γερασίμου, στο οροπέδιο των Ομαλών. Ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος τούς δέχτηκε με πολλή χαρά και αγάπη, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα κλήρου και λαού του νησιού. Πραγματοποιήθηκε Δέηση ενώπιον του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου και στη συνέχεια εψάλησαν Τρισάγια στους νωπούς τάφους των μακαριστών Μητροπολιτών Κεφαλληνίας Σπυρίδωνος και Γερασίμου. Ως γνωστόν και οι δύο Μητροπολίτες της Ζακύνθου είχαν δεσμούς φιλίας και συναντίληψης με τον αλησμόνητο Μητροπολίτη Γεράσιμο Φωκά ιδιαίτερα, η δε πρόωρη έξοδός του από την επίγεια ζωή, πολύ τους έθλιψε. 
[Φωτο-ανταπόκριση για το Νυχθημερόν: π. Σεραφείμ Κονίδης]
Μάνα γλυκιά Παναγιά

«Πολλοίς συνεχόμενος πειρασμοίς, προς Σε καταφεύγω σωτηρίαν επιζητών.»
Αμέτρητοι οι πειρασμοί, έχουν φορτωθεί στον σημερινό άνθρωπο. Χτυπά ανελέητα ο διάβολος, γιατί βρήκε έδαφος έτοιμο από τον ίδιο τον άνθρωπο και δεν χάνει την ευκαιρία.
Μέσα σ' αυτόν, τον ανελέητο πόλεμο, όμως, υπάρχει βέβαιη ελπίδα ακόμη! Η Παναγία! Η μόνη προστασία, σκέπη και καταφυγή, σαν γλυκιά και φιλόστοργη μάνα που είναι, περιμένει τον άνθρωπο υπομονετικά, να καταφύγει σ' Αυτήν!
 -Αυτή ξέρει να τον σκεπάζει, να του επουλώνει τις πληγές, να τον παρηγορεί!
-Αυτή ξέρει να τον γαληνεύει, να του χαμογελά και να πρεσβεύει γι' αυτόν!
-Αυτή είναι η γλυκιά αναψυχή του στον καύσωνα της αμαρτίας που του καίει την ψυχή!
Ας της φωνάξουμε όλοι μαζί, εμείς οι άνθρωποι, τώρα και πάντα, χωρίς αναβολή! Δεν υπάρχει χρόνος!
-Μάνα γλυκιά Παναγιά, σε Σένα καταφεύγουμε, τα παιδιά Σου, ζητώντας την λύτρωση από την κόλαση που ζούμε!
-Εσύ είσαι η μόνη ακαταίσχυντη προστασία μας!
-Εσύ γλυκαίνεις τον πόνο μας, γιατί ξέρεις από πόνο!
-Εσύ ματώνεις συνεχώς τα γόνατά Σου μπροστά στον θρόνο του Υιού και Θεού σου για 'μας, τα παιδιά Σου!
-Εσύ είσαι ο γλυκασμός των αγγέλων, των θλιβομένων η χαρά!
-Εσύ είσαι η μεγάλη Μάνα μας και γονυπετείς σε παρακαλούμε, εμείς τα παιδιά σου, στάξε στις καρδιές μας λίγες σταγόνες ειρήνης από την ειρήνη Σου, λίγες σταγόνες αγάπης από την αγάπη Σου και κλείσε μας μέσα στην στοργική αγκαλιά Σου, να ειρηνεύσουμε και να νιώσουμε την ασφάλεια που χαρίζει η αγάπη Σου!
Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου