e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Το Φανάρι επανέφερε στην κανονικότητα Φιλάρετο και Μακάριο. Θεώρησε παράνομη την προσάρτηση του Κιέβου στη Μόσχα το 1686




Η καλά πληροφορημένη ιστοσελίδα ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.INFO μεταδίδει εκτάκτως: 
     Κανονικοί ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρούνται πλέον ο μέχρι σήμερα σχισματικός «πατριάρχης» Ουκρανίας Φιλάρετος και ο επίσης σχισματικός «αρχιεπίσκοπος» Μακάριος.
     Οι δυο κληρικοί που είναι οι επικεφαλής των δυο σχισματικών Εκκλησιών στο έδαφος της Ουκρανίας προσέφυγαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ασκώντας το δικαίωμα του εκκλήτου.
     Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info πριν από λίγο η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου έκανε δεκτά τα αιτήματα τους επαναφέροντάς τους στην κανονική τάξη.
     Είναι άγνωστες ακόμη οι λεπτομέρειες και οι προϋποθέσεις καθώς και ο τελικός αριθμός των ιεραρχών που τους ακολουθούν.
     Αναμένεται ανακοίνωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Εν τω μεταξύ, ουκρανικές ιστοσελίδες αναφέρουν ότι, μαζί με τα ανωτέρω, η Πατριαρχική Σύνοδος αναγνώρισε την παράνομη προσάρτηση της Μητροπόλεως Κιέβου από τη Ρωσική Εκκλησία το 1686
     Ως εκ τούτου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Pavlo Klimkin δήλωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας στηρίζεται στην παράβαση του κανόνα και σε σφετερισμό, οπότε δεν έχει τίποτα να κάνει με την Ουκρανία. Αυτό αναφέρεται στην Ukrainska Pravda.

Ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ, δήλωσε, εξάλλου, ότι οι Συνοδικοί εξέτασαν την Έκθεση που προσκομίστηκε, έθεσαν πολλές ερωτήσεις και έλαβαν απαντήσεις, ενώ μέσα σε λίγες ώρες, εκτίμησε, ότι θα έχουμε νέα






Πάντως στο Φανάρι έχουν καταφτάσει οδοιπόροι Ουκρανοί, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις. Ξεκίνησαν από την πατρίδα τους πριν από σαρανταεπτά (47) ημέρες και διάνυαν περί τα τριάντα χιλιόμετρα την ημέρα. Ο αρχηγός τους δήλωσε ότι μόλις μπήκαν στην Κωνσταντινούπολη, ένιωσαν ότι εκεί υπάρχει ένας πατέρας, ο Βαρθολομαίος, που θα μπορούσε να βοηθήσει στο ζήτημά τους! Βλ. κατωτέρω:







Δεν υπάρχουν σχόλια: