e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

"ΡΟΔΟΝ ΤΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟΝ". Αφιέρωμα στον Ακάθιστο Ύμνο η 4η δράση του ζ΄ κύκλου «Αληθώς»Το Κέντρο Λόγου της Ενορίας Μπανάτου «ΑΛΗΘΩΣ», συνεχίζοντας τις επιμορφωτικές συνάξεις του, παρουσιάζει την 4η για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος δράση του, την Κυριακή Δ΄ Νηστειών, 18 Μαρτίου 2018, ώρα 7.30 μ.μ., στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου.

Η εν λόγω εκδήλωση αφορά στον ΑΚΑΘΙΣΤΟ ΥΜΝΟ προς την Παναγία. Προς τούτο, η κ. ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΑΜΙΡΗ, Φιλόλογος, θα ομιλήσει για το κοσμαγάπητο αυτό βυζαντινό ποίημα, προσεγγίζοντάς το φιλολογικά – αισθητικά.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η Χορωδία ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, υπό την διεύθυνση του κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΔΗΛΑ, Πρωτοψάλτη Μπανάτου, θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τον Ακάθιστο Ύμνο, αφενός μεν σε βυζαντινή απόδοση, αφετέρου δε στο ζακύνθιο ύφος της ψαλτικής.

Η παρουσία των φίλων του «Αληθώς» θα αποτελέσει εξαιρετική τιμή για το Κέντρο Λόγου!


Αρχιερατική Εσπερινή Προηγιασμένη στον Ναό της Βιγλατσούρας Αγριλιάς Ζακύνθου


Εσπέρας Τετάρτης, 8ης Μαρτίου 2018, στον Ναό της Παναγίας της Βιγλατσούρας της Ενορίας Αγριλιάς Μουζακίου Ζακύνθου. Προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, συμπαραστατούμενος από άλλους Ιερείς.


Εσπερινή Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στην Ενορία του Δράκα Ζακύνθου

Βράδυ Τετάρτης, 7ης Μαρτίου 2018, στον κεντρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου της μικρής Ενορίας Δράκα Ζακύνθου, λειτουργούντος του Εφημερίου π. Ιωάννου Ρένεση. Κάμποσες ευλαβείς ψυχές προσήλθαν στο Ποτήριο της όντως Ζωής!


Οικουμενικός Πατριάρχης: "Ως Ορθόδοξη Εκκλησία έχουμε βαθύτατες ρίζες εδώ και κανείς δεν μπορεί να μας ξεριζώσει"

Ομιλία του σε προσκυνητές από τη Χαλκιδική που πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Φανάρι


«Να έρχεστε όσο μπορείτε πιο συχνά στο Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, που είναι μια όμορφη Πόλη, φιλόξενη Πόλη, ιστορική. Έχουμε ως Γένος και ως Ορθόδοξη Εκκλησία βαθιές, βαθύτατες ρίζες εδώ και κανείς δεν μπορεί να μας ξεριζώσει».

Με τους παραπάνω λόγους, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδέχτηκε τον όμιλο προσκυνητών από τον δήμο Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, υπό τον δήμαρχο Μανώλη Καρρά, που επισκέφθηκαν την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, το απόγευμα της Τρίτης, 5 Μαρτίου 2018, στο διάλειμμα των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. 

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι όσοι αιώνες και αν περάσουν, όσες πολιτικές ανακατατάξεις και αν θα γίνουν σε αυτά τα μέρη, «εμείς θα φυλάγουμε τις Θερμοπύλες, όσο θέλει ο Κύριος». «Αν η Ομογένεια της Πόλης λιγόστεψε τόσο πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό δεν έγινε εξ υπαιτιότητός μας, αλλά λόγω των πολιτικών συγκυριών, και μπορώ να πω αβίαστα ότι η Ομογένεια της Κωνσταντινουπόλεως και της Ίμβρου και της Τενέδου, υπήρξε το θύμα, υπήρξαμε θύματα των πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων στην περιοχή μας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Όλος ο Ελληνικός λαός αναγνωρίζει και παραδέχεται ότι η Μητέρα Εκκλησία του είναι η Κωνσταντινούπολις. Το Αυτοκέφαλο, που εδόθη το 1850, δεν ήταν δυνατόν ως θεσμός να αποκόψει τους πνευματικούς ιερούς δεσμούς που συνδέουν τον ελληνικό λαό με την μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Είμαστε μια οικογένεια, από την Κρήτη μέχρι το Διδυμότειχο, μέχρις εδώ. Όλοι αποβλέπουμε και έχουμε ως σημείο αναφοράς το Πατριαρχείο μας, την Κωνσταντινούπολη». 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε, ιδιαιτέρως, στις προσπάθειες που καταβάλλει η Πρωτόθρονος Εκκλησία της Ορθοδοξίας, για την πανορθόδοξη ενότητα και συνεργασία.

«Μέσα στο πλαίσιο της Συνοδικότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήσαμε, πριν από περίπου δύο χρόνια, την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην Ορθόδοξο Ακαδημία της Κρήτης, και   πήραμε   καλές αποφάσεις, ομόφωνες, όσοι ήμασταν εκεί, και το λέγω αυτό διότι, όπως θα γνωρίζετε, μερικές  Αυτοκέφαλες Εκκλησίες,την τελευταία στιγμή, απέσχον, δεν συμμετείχαν σε αυτή τη Σύνοδο, κακώς, κάκιστα, διότι όλα τα είχαμε αποφασίσει, όλοι μαζί, και το που θα γίνει η Σύνοδος αυτή, και πότε θα γίνει, και ποια θέματα θα συζητήσει, και ποιος θα είναι ο Κανονισμός λειτουργίας της Συνόδου, όλα τα είχαμε αποφασίσει στη Γενεύη και είχαμε προσυπογράψει όλες αυτές τις κοινές και ομόφωνες αποφάσεις μας. Και την τελευταία στιγμή, για λόγους, προφανώς, πολιτικών σκοπιμοτήτων,απουσίασαν μερικές Εκκλησίες, πράγμα όμως το οποίον δεν μας εμπόδισε από το να κάνουμε τη Σύνοδο όπως τα είχαμε αποφασίσει, σεβόμενοι τον εαυτό μας και σεβόμενοι τις υπογραφές που είχαμε βάλει στη Γενεύη». 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην προσπάθεια αναβίωσης της λειτουργικής ζωής σε διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας αλλά και στη συνεχή ποιμαντική μέριμνα του Πατριαρχείου για τους ορθοδόξους   πιστούς, από διάφορες χώρες, που εγκαταστάθηκαν ως οικονομικοί μετανάστες και διαβιούν σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. «Μας ενώνει όλους η Ορθόδοξος πίστις και η εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως έχει την ευθύνη -και  το κάνει ευχαρίστως και με μεγάλη προθυμία- να τους φροντίζει για τις θρησκευτικές, εκκλησιαστικές και πνευματικές τους ανάγκες». 

Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχει ο Δήμος και τα τοπικά προσφυγικά Σωματεία με τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, στου οποίου την εκκλησιαστική επαρχία διαβιούσαν οι πρόγονοί τους. Εξέφρασε δε την παράκληση προς τον Οικουμενικό   Πατριάρχη να παραστεί στο προσκύνημά τους στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Μουδανιών, τον ερχόμενο μήνα.