e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Προφητικός Βαρθολομαίος προς Επιφάνιον το 2006: "Πρέπει να κάνεις πολλά για την Ουκρανία"


Η πρώτη γνωριμία του νέου Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο έλαβε χώρα το 2006, πριν ενταχθεί ο Επιφάνιος στον Μοναχισμό, όταν με ομάδα λαϊκών επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι. Τούτο αναφέρθηκε από τον ίδιο τον Μητροπολίτη Επιφάνιο στην εκπομπή του ICTV "Freedom of Speech". 

"Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μού έκανε πολύ θετική εντύπωση. Όταν τον πλησίασα, του μίλησα ελληνικά. Του άρεσε πολύ, με ευλόγησε και είπε ότι πρέπει να κάνεις πολλά για την Ουκρανία. Ήταν τότε, όταν θα ελάμβανα τη θέση του Μητροπολίτη", είπε ο Επιφάνιος.

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς" τίμησε τον Ζακύνθιο νέο Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ


Είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι ένας ευγενής και φιλόπονος Κληρικός της Ζακύνθου, ο π. Δανιήλ Μπιάζης, μεταφυτεύτηκε προ τετραετίας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ήδη τιμήθηκε από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο με την εκλογή και χειροτονία του στο επισκοπικό αξίωμα και μάλιστα στην περιωπή του Μητροπολίτου Αξώμης.  

Ευρισκόμενος, λοιπόν, ο Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ στην κοινή γενέτειρά μας Ζάκυνθο για τον τριήμερο εορτασμό της μνήμης του Αγίου Διονυσίου, απολαμβάνει πολλών τιμών και καρδιακής αγάπης από σύνολη την κοινωνία του νησιού μας, μαζί με ευχές - προσευχές για όλα τα Αίσια στη ζωή και αρχιερατεία του στη μακρινή γη των Αιθιόπων. 


Από πλευράς της Ενορίας Μπανάτου, ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, συνάντησε τον νέο Μητροπολίτη, αγαπητό αδελφό και μέχρι πρότινος καλό συνεργάτη, εκ μέρους δε του "Αληθώς", του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου της Ενορίας μας, χάρισε στον Άγγελο των Ορθοδόξων της Αιθιοπίας ένα αρχιερατικό εγκόλπιο, πανομοιότυπο και από τον ίδιο καλλιτέχνη με εκείνο, το οποίο έφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης καθ' όλη την διάρκεια των εργασιών της ιστορικής Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Κρήτη 2016). Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι ο κ. Δανιήλ υπήρξε απ' αρχής της ζωής του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" θερμός θιασώτης των δράσεών του, ενίοτε μάλιστα και εισηγητής

Ο άγιος Αξώμης ευχαριστώντας, αντιδώρισε στον π. Παναγιώτη λεπταίσθητο επιστήθιο Σταυρό - αναμνηστικό της Χειροτονίας του σε Επίσκοπο, με θερμότατη αφιέρωση! [Βλ. φωτό κατωτέρω].


[Ωσάν σε υποσημείωση αναφέρουμε ότι, κατά τα ισχύοντα, ο εκάστοτε Μητροπολίτης Αξώμης είναι ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου στις σχέσεις της Μητρός Εκκλησίας με τους Κόπτες, δηλ. την Αιθιοπική Εκκλησία, η οποία κυριαρχεί στη χώρα Αιθιοπίας. Ως εκ τούτου μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει ήδη ορίσει εκπρόσωπό του στην ενθρόνιση του νέου Αξώμης κ. Δανιήλ, στην Αντίς Αμπέμπα, τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο.]

Με "Μπράβο" υποδέχτηκε η Βίνιτσα της Ουκρανίας τον Μητροπολίτη Συμεών

"Браво!": як у Вінниці зреагували на промову митрополита Симеона про перехід в українську церкву


[Επιμέλεια κειμένου: π. Παν. Καποδίστριας]

Ο Μητροπολίτης Βίνιτσα και Μπάρσκι Συμεών είναι ένας από τους δύο Ιεράρχες της πάλαι ποτέ εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, που συμμετείχε αυτοπροσώπως στην Ενωτική Σύνοδο της 15ης Δεκεμβρίου 2018, στον Καθεδρικό της Αγίας Σοφίας Κιέβου, όπου "γεννήθηκε" η νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. 

Ο Συμεών σήμερα (17.12.2018) καθαιρέθηκε από την πρώην Εκκλησία του, πλην όμως, επιστρέφοντας στη Μητρόπολή του, έγινε δεκτός με "Μπράβο" από το συγκεντρωμένο πλήθος στον Μητροπολιτικό Ναό του, της Θείας Μεταμορφώσεως. 

Ομιλώντας στο ποίμνιό του, κάλεσε όλους να τον ακολουθήσουν στη νεοϊδρυθείσα Εκκλησία, επισημαίνοντάς τους ότι τώρα υπηρετεί μια νέα ουκρανική Εκκλησία. Είπε συγκεκριμένα: "Δεν είμαι Επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας. Έχω γίνει ήδη Επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, της ενωμένη Εκκλησίας", ενώ το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα και ιαχές "Μπράβο", όπως ακούγεται στο δημοσιευόμενο βίντεο: 


Ο Μητροπολίτης Cherkassky και Kanev Σωφρόνιος έστειλε βιντεο-μήνυμα στην Ενωτική Σύνοδο


[Επιμέλεια κειμένου: π. Παν. Καποδίστριας]

Ο Μητροπολίτης Cherkassky και Kanev Σωφρόνιος είναι ένας από τους τρεις Ιεράρχες του πάλαι ποτέ εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας, οι οποίοι θα μετέβαιναν ευθαρσώς στην Ενωτική Σύνοδο των Ιεραρχών του Κιέβου, στις 15 Δεκεμβρίου 2018. 

Οι άλλοι δύο είναι οι Μητροπολίτες Συμεών και Αλέξανδρος, που όντως είχαν φυσική παρουσία στο Sobor, η δε πρώην Σύνοδός τους σήμερα τους καθαίρεσε γι' αυτό. Μια καθαίρεση πάντως άκυρη, επειδή εν τω μεταξύ είχαν προσφύγει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κι εκείνο με Πατριαρχικό Γράμμα τούς έθεσε υπό την δικαιοδοσία του, προ-ακυρώνοντας έτσι κάθε ενδεχόμενο κυρώσεων. Τουλάχιστον αυτό γνωρίζουμε από την δημοσιοποίηση του εκ Φαναρίου σχετικού Γράμματος, που έκανε ήδη ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος. 

Εν τω μεταξύ ο Μητροπολίτης Σωφρόνιος, για λόγους υγείας δεν κατάφερε να παρασταθεί αυτοπροσώπως στην Ενωτική Σύνοδο. Όμως απέστειλε βιντεο-μήνυμα, το οποίο δημοσιεύουμε κατωτέρω. Σε αυτό καλούσε τα Μέλη του κομβικού αυτού και ιδιότυπου Συμβουλίου να λάβουν αποφάσεις που να υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού και της χώρας, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα προσωπικά συμφέροντα. 

Σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, ο Σωφρόνιος έπραξε έτσι. Άλλοι, περί τους δέκα Ιεράρχες εκ της παρατάξεως Ονουφρίου, των οποίων τα ονόματα δεν γνωστοποιήθηκαν, εξουσιοδότησαν τους μεταβάντες συναδέλφους τους να ψηφίσουν για λογαριασμό τους, όμως οι ψήφοι αυτές δεν προσμετρήθηκαν. 

Ακολουθεί το βιντεο-μήνυμα Σωφρονίου:


Υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριάρχου τέθηκαν οι δύο Ιεράρχες που καθαίρεσε η παράταξη Ονουφρίου
π.α. ανδριόπουλος
Η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, και προχώρησε στην καθαίρεση των δύο Ιεραρχών που συμμετείχαν στην ''Ενωτική Σύνοδο'', η οποία ανέδειξε τον προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στον Ι. Ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου. 
Πρόκειται για τους Μητροπολίτες, Βίνιτσα και Μπαρ Συμεών και Περεγιασλάβ Αλέξανδρο. 
Πριν από λίγο ο Μητροπολίτης Περεγιασλάβ - Χμελνίτσκυ και Βίσενκυ Αλέξανδρος, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb ένα Πατριαρχικό Γράμμα, το οποίο προφανώς αποτελεί την άμεση απάντηση, θα λέγαμε, του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην απόφαση της υπό τον Μόσχας Ουκρανικής Εκκλησίας. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης γνωστοποιεί στον Μητροπολίτη Αλέξανδρο - προφανώς και στον Βίνιτσα Συμεών - ότι τους εντάσσει στην δικαιοδοσία του.
Γράφει χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης: ''...ήχθημεν εις την απόφασιν ίνα εντάξωμεν υμάς, δια τώνδε των Πατριαρχικών ημών Γραμμάτων, εις την δικαιοδοσίαν του καθ' ημάς Αγιωτάτου Αποστολικού και Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου μετά και του περί υμάς ευαγούς κλήρου και του ευσεβούς λαού, απαλλάσσοντες πάσης ευθύνης ή βάρους ή ετέρας υφ' οιουδήποτε εκκλησιαστικού οργάνου επαχθούς προς υμάς συμπεριφοράς ή τιμωρίας, απολαμβάνοντας πλήρως πάντα τα εκ της επισκοπικής υμετέρας ποιμαντικής ευθύνης''. 

Επειδή το Πατριαρχικό Γράμμα έχει ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία μέρα πριν την Ενωτική Σύνοδο, αυτό σημαίνει ότι οι δύο ιεράρχες υπήχθησαν στον Οικουμενικό Θρόνο από εκείνη τη στιγμή, άρα η σημερινή "καθαίρεσή" τους από μία Σύνοδο στην οποία δεν ανήκαν πλέον, είναι άκυρη.

Αρχιερατικός Εσπερινός και "ζακυνθινή" Παράκληση προς τον Άγιο Διονύσιο στην πανηγυρίζουσα Μονή Του (17.12.2018)


Εσπέρας 17ης Δεκεμβρίου 2018, στην πανηγυρίζουσα Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, στην πόλη της Ζακύνθου, εψάλη εόρτιος Εσπερινός και η κατά παράδοσιν "ζακυνθινή" Παράκληση (δηλ. κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος) ενώπιον του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου της Ανεξικακίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ και ο Θεοφ. Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος. 
[Φωτογραφίες: Μάριος Μπενίσης]


Επίσκεψη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Ενημερωτικό Δελτίο
Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε σήμερα, Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου, στο Φανάρι, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Αγιορειτικής Εστίας, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο κ.Μπουτάρης, που συνοδευόταν από τον Γέροντα Συμεών Διονυσιάτη, μέλος του Δ.Σ. της Αγιορετικής Εστίας, τον Διευθυντή της Αγιορειτικής Εστίας Αναστάσιο Ντούρο και τα στελέχη της, Στέφανο Γωγάκο και Μαρία Γιαννέλου, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Παναγιώτατο για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του εν λόγω Οργανισμού με σκοπό την ανάδειξη της Αθωνικής πνευματικής ζωής και παράδοσης.

Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών εγκαινιάζεται απόψε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλης η έκθεση ζωγραφικής του ζωγράφου και εικονογράφου Γεωργίου Κόρδη, με τίτλο «Φως εκ φωτός. Άθως. Βυζάντιο. Οικουμένη», η οποία συνδιοργανώνεται από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος και την Αγιορειτική Εστία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος συνδέεται με μακροχρόνια φιλία με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, συνεχάρη τον ίδιο και τους συνεργάτες του για το έργο και την προσφορά της Αγιορειτικής Εστίας.

Δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη για την τρομοκρατική επίθεση σε ΣΚΑΙ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ακολουθεί δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου για την τρομοκρατική επίθεση κατά του Ομίλου ΣΚΑΪ και της εφημερίδος Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση κατά του Ομίλου ΣΚΑΪ και της εφημερίδος Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Είναι μια επίθεση στην ελευθεροτυπία, την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, μία επίθεση στη Δημοκρατία.

Η βία, η οποία είναι απορριπτέα σε κάθε μορφή της, δεν αποτελεί λύση των προβλημάτων, των διαφορών και των διαφωνιών. Μοναδική επιλογή οφείλει να είναι ο διάλογος και ο σεβασμός της ζωής και της αξιοπρέπειας, της περιουσίας και της εργασίας του ανθρώπου.

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και τη συμπάθεια της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως προς όλους τους εργαζομένους στα Μέσα Ενημέρωσης του Ομίλου, καθώς και προς τη διοίκησή του.

Ο Πανάγαθος Θεός να σας προστατεύει και να σας ενισχύει, για να συνεχίζετε την πολυδιάστατη κοινωνική αποστολή σας. 

Καλά Χριστούγεννα!»

Ευχές του Λαού και των Αρχών στον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ για τα ονομαστήριά του


Σήμερα, 17 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα μνήμης Αγίου Διονυσίου, άγει τα ονομαστήριά του και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Μετά την ευχαριστιακή Σύναξη της εορτής και την λιτάνευση του Αγίου της Συγγνώμης στην πόλη, στο Αρχονταρίκι της Μονής, Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, ο εορταζόμενος Ποιμενάρχης δέχθηκε θερμές ευχές εκ μέρους του Λαού και των Αρχών του τόπου.
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]


Δέος και κατάνυξη κατά την Λιτανεία του Αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου [φωτογραφίες + video]


17 Δεκεμβρίου 2018, μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, λιτανεύτηκε το "Άγιο Κορμάκι", από το Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου. 
     Η διαδρομή της λιτανείας συντομεύτηκε κατά το ήμισυ, εξαιτίας της επικρεμάμενης βροχής. 
     Στην επιστροφή, στα προπύλαια του Καθολικού της Μονής, έγινε Δέηση ενώπιον του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου.
     Στο τέλος έγινε δοχή των Αρχών και του Λαού στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου ο άγων τα ονομαστήριά του Καθηγούμενος Γέροντας Διονύσιος διένειμε το παραδοσιακό αμυγδαλωτό του Αγίου σε σχήμα λατινικού "S", εκ του πρώτου γράμματος του κοσμικού επωνύμου του Αγίου Διονυσίου Segur: Σιγούρος!
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]