e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Φωτοστιγμές χαρμονής από το επίσημο γεύμα για την Ενθρόνιση του Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ


Μετά την σημερινή (3.3.2019) Ενθρόνιση του Σεβ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ, του Ζακυνθίου, στην έδρα του, από τον Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, η Ελληνική Κοινότητα της Αδδίς Αμπάμπα, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Δημήτριο Συκά, παρέθεσε επίσημο Γεύμα προς τιμήν του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, των φιλοξενουμένων Ιεραρχών και των Επισκεπτών της ιστορικής ημέρας για την Ομογένεια και την Ορθοδοξία της τοπικής Μητροπόλεως. 
     Στο πλαίσιο του Γεύματος στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ομογένειας, παρουσιάστηκε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από μαθητές των Ελληνικών Σχολείων, τα οποία απέδωσαν κυρίως δημοτικά τραγούδια της μητροπολιτικής Ελλάδας. 
     Ο πατριάρχης, στην πρόποσή του, αναφέρθηκε με πατρικούς και θερμούς λόγους στις αγαστές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, ευχήθηκε μάλιστα στον νεοενθρονισθέντα Μητροπολίτη έτη πολλά και αγλαόκαρπα. Το αυτό ευχήθηκαν στον Σεβ. κ. Δανιήλ και όλοι οι παρακαθήσαντες στην εόρτια τράπεζα.
     Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι ο Σεβ. Δωδώνης απέδωσε το απολυτίκιο του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω, κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος, ο Σεβ. Ζάμπιας μελοποιημένο Σολωμό, ο δε Ιεροψάλτης κ. Νικόλαος Καραβιώτης τραγούδησε δημοτικά τραγούδια.
[Φωτο-ανταπόκριση: π. Σεραφείμ Κονίδης]


Με λαμπρότητα η Ενθρόνιση του Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ στην Addis Ababa της Αιθιοπίας [πλούσια φωτοθήκη]


Με κάθε δυνατή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή των Απόκρεω, 3 Μαρτίου 2019, στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, την μεγαλούπολη Αδδίς Αμπάμπα, μάλιστα δε στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Φρουμεντίου, η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ, του εκ της νήσου Ζακύνθου ορμωμένου. 

Προηγήθηκε Πατριαρχική θεία Λειτουργία, προεστώσης της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, τον οποίον περιεστοίχισαν λειτουργικώς οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Ζάμπιας κ. Ιωάννης, Άκκρας κ. Νάρκισσος, Αξώμης κ. Δανιήλ και ο συνοδός του Πατριάρχου Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος.

Απολυομένης της θ. Λειτουργίας έγινε, κατά το αλεξανδρινό τυπικό, η Ενθρόνιση Δανιήλ από τον Πατριάρχη του. Το Ενθρονιζόμενο συνόδευσαν από την κεντρική είσοδο του Ναού οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζάμπιας και Άκκρας, φέροντα μανδύα. Εντός του ιερού Βήματος ενεδύθη περιτραχήλιο και ωμοφόριο, περικοσμούμενος ακολούθως με την αρχιερατική Μίτρα, του λαού αναβοώντος το "Άξιος"!!!

Μετά την Tελετή Ενθρόνισης, ακολούθησε η ομιλία του Μακ. Πατριάρχου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της Ιεράς Μητροπόλεως Αξώμης και στην σπουδαιότητά της για τον Αλεξανδρινό Θρόνο, εκφράζοντας την χαρά του για την παρουσία όλων των παρευρισκομένων στον Ιερό Ναό. Αναφέρθηκε δε στην παρουσία του Σεβασμ. Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, εκφράζοντας θερμότατες ευχαριστίες προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την παρουσία εκπροσώπου του στην Τελετή. Θυμίζουμε ότι ο Σεβ. Δωδώνης, εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, προσέφερε εκ μέρους του Αρχιερατικό Εγκόλπιο στον Σεβ. Αξώμης, δεδομένου ότι ο εκάστοτε Αξώμης είναι ο σύνδεσμος του Οικουμενικού Θρόνου με το Πατριαρχείο των Αιθιόπων. 

Ο Μακ. Πατριάρχης, εξάλλου, απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Αλεξανδρινού Θρόνου στον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μ. Αξώμης π. Χρυσόστομο Μπαρμπέρη, στον δε Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος κ. Δημήτριο Συκά απένειμε το Παράσημο του Λέοντος του Πατριαρχείου, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην διατήρηση της ενότητας του Ελληνισμού στον τόπο εκείνο. 

Ακολούθως, ο ενθρονισθείς Μητροπολίτης Αξώμης εκφώνησε τον Επιβατήριο Λόγο του.

Το ψαλτήρι τίμησε δεόντως ο κ. Νίκος Καραβιώτης. Παρευρέθησαν οι Εξοχ. Πρέσβεις της Ελλάδος κ. Νικόλαος Πατακιάς, ο Επιτετραμμένος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. George Tawdros, οι Πρέσβεις της Ισπανίας, της Ρουμανίας, και της Σερβίας. Επίσης, ο Εντιμ. Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδδίς Αμπάμπα κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκης, οι Επίτιμοι Πρόξενοι της Ελλάδος στο Τζιμπουτί κα. Aικατερίνη Στουραΐτη-Μεντζέτιμη, ο Εντιμ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αδδίς Αμπάμπα κ. Δημήτριος Συκάς και η Αρχόντισσα των Εκκλησιών κα Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού, ως εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Αδεφότητος των Οφφικιάλων του Αλεξανδρινού Θρόνου, ο Εντιμ. World Laureate Dr Tebebe Demane Berhan, μέσω του οποίου ο Μακαριώτατος εξέφρασε ευχαριστίες προς την Πρόεδρο και την Κυβέρνηση της Αιθιοπίας, ο Εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διοικήσεως της πόλης, καθώς και μέλη της πρώην Βασιλικής οικογενείας της χώρας. 

Ακολούθησε δεξίωση για όλους στους χώρους του Μητροπολιτικού Μεγάρου και επίσημο γεύμα στην Ελληνική Κοινότητα.

[Φωτο-ανταπόκριση από Αιθιοπία: π. Σεραφείμ Κονίδης
Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας]