e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αθηνών με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου










21.5.2019. Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος. 

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος στην αντιφώνησή του τόνισε, με αφορμή την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για το Ουκρανικό ζήτημα, ότι ελπίζει να είναι θετικά τα αποτελέσματα για την Εκκλησία. «Είχα πει ότι εάν κάνουμε κάποιο λάθος για έναν προκαθήμενο, αν τον αδικήσουμε, επειδή εμείς είμεθα θνητοί, με τον θάνατό μας πεθαίνει και το λάθος. Αν κάνουμε λάθος για την Εκκλησία, επειδή είναι αθάνατη η Εκκλησία, δυστυχώς μένει και το λάθος αθάνατο» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να προσέξουμε να μην κάνουμε λάθος για την Εκκλησία. Είναι αμαρτία από τον Θεό. Για αυτό συνεχώς γνώμονας των ενεργειών μας πρέπει να είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον της Εκκλησίας και δεν πρέπει να δούμε τα πρόσωπα. Όποια και να είναι δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει πρώτιστα η Εκκλησία. Και τα πρόσωπα είναι αγαπητοί φίλοι, τα αγαπούμε, τα σεβόμεθα. Θα δώσουμε τον καλόν εαυτόν μας στην υπηρεσία όλων, αλλά πρώτιστον η υπηρεσία στην Εκκλησία και ευελπιστώ ότι θα την υπηρετήσωμεν με όλην την δύναμιν την ψυχής μας να μην έχουμε σχίσμα».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «η Εκκλησία έζησε στην πορεία της την αιωνόβιο πολλές τρικυμίες, ελπίζω να μη ζήσει άλλη. Αρκετά θέματα και προβλήματα έχει. Πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με θάρρος και με πίστη και αισιοδοξία. Με αυτές τις προϋποθέσεις έχω αναλάβει αυτό το έργο. Δεν είναι εύκολο, αλλά κανείς όταν πιστεύει, βάλει τον Σταυρό του, και ζητήσει τη χάρη του Θεού δεν έχει παρά να φέρει εις πέρας το έργο, γιατί την Εκκλησία την αγαπά περισσότερο από εμάς ο ίδιος ο ιδρυτής της ο Σωτήρας όλων ο Χριστός. Με αυτές τις προϋποθέσεις ξεκινήσαμε, με αυτές ευελπιστώ ότι θα τελειώσουμε. Είμεθα άνθρωποι, όλοι κάνουμε λάθη αλλά και μπορούμε με αγάπη και με πίστη τα λάθη να τα υπερβούμε με τη χάρη του Θεού»

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Πράγματι τα λόγια σας είναι σοφά, πράγματι οι προβληματισμοί σας είναι σωστοί. Εναπόκειται τώρα όλοι μας από τη θέση που είμαστε και διακονούμε να δούμε το θέμα υπεύθυνα και όχι προσωπικά, είτε να υποστηρίξουμε προσωπικά συμφέροντα, αλλά το γενικότερο συμφέρον της Εκκλησίας και ιδιαίτερα την ενότητα»

Στην συνάντηση παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης.

Ο εορτασμός της Ζακύνθου για την 155η επέτειο Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα (photos + video)


Με τη μαθητική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 155 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις η γενική γραμματέας Τουρισμού Γεωργία Καραστάθη. 
     Σήμερα στις 10:30 π.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων τελέστηκε επίσημη Δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ με το Ιερατείο της πόλης. 
     Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε o Ηλίας Φλάμπουρας – Νιέτος, Διευθυντής τους 1ου Δημοτικού Σχολείου. 
     Αμέσως μετά έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων και ακολούθως, κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Πρωτεργάτη της Ένωσης, Κωνσταντίνου Λομβάρδου (Διοικητήριο). 
     Στις 11:30 ξεκίνησε η παρέλαση των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, (Γυμνάσια) των σωμάτων Ελληνικού Οδηγισμού και Ελλήνων Προσκόπων. 
     Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος δέχτηκε στο Μέγαρο της Π.Ε. Ζακύνθου (Διοικητήριο), τις πολιτικές και διοικητικές Αρχές και τους πολίτες του Νομού.
[πηγή: ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ]














































Επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ελλάδα


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Την Αθήνα και το Δήλεσι Βοιωτίας θα επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, από την Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής. 

Ο Παναγιώτατος θα αναχωρήσει αεροπορικώς το μεσημέρι για την Αθήνα όπου αναμένεται να αφιχθεί περί τις 3 μ.μ.

Το απόγευμα, στις 6 μ.μ., θα μεταβεί στο Μέγαρο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην Πλάκα, προκειμένου να επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, με τον οποίο θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και συνεργασία.

Την Πέμπτη το πρωί, στις 10 π.μ., ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη και ακολούθως, στις 11 π.μ., την ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.), “Δημήτρης Ι. Πουρνάρας”, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του Δ.Σ. του Ιδρύματος. Στις 12:30 π.μ. θα επισκεφθεί το βιβλιοπωλείο “ΕΣΤΙΑ”.

Το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Αδελφότητος των Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, “Παναγία Παμμακάριστος”, Άρχων Ορφανοτρόφος Γεράσιμος Φωκάς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, στο Δήλεσι Βοιωτίας για την τελετή  των εγκαινίων, στις 6 μ.μ., του νέου Κέντρου Γεροντολογίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην οποία θα παραστεί και ο Εξοχ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Καθ. Προκόπης Παυλόπουλος. Αφού προστεί της Ακολουθίας του Αγιασμού ο Παναγιώτατος θα πραγματοποιήσει σχετική ομιλία, ενώ μετά το πέρας της τελετής ο Μακ.Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα παρουσιάσει τους χώρους του Κέντρου στους επισήμους. 

Την Παρασκευή, στις 11 π.μ., ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα δεχθεί στο κατάλυμά του τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Geoffrey Pyatt και στις 12:10 π.μ. τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου. Στη 1 μ.μ. θα παρακαθήσει σε επίσημο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και το απόγευμα, στις 7, θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την Έδρα του. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην εορτή των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Ταρλάμπασι και Υψωμαθείων + άλλα νέα, 20-21.5.2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 

Τήν Δευτέραν, 20ήν Μαΐου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Ἰκονίου κ. Θεολήπτου καί Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου καί τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἰωακείμ, Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, διεπεραιώθη εἰς Χάλκην καί ἀνῆλθεν εἰς τήν Ἱ. Μονήν Ἁγίας Τρίαδος, συναναστραφείς μετά τῶν Ἐντιμ. κ.κ. Atilla Aytaç, νεοεκλεγέντος Δημάρχου τῶν Νήσων, καί Hayri İnönü, πρῴην Δημάρχου Σισλῆ, μετά τῶν συνοδῶν αὐτοῦ, καί τῆς Εὐγεν. κ. Ebru Sanver, Ἐπιχειρηματίου. 
  Κατά τήν βραχεῖαν παραμονήν Του ἐν Χάλκῃ, ὁ Παναγιώτατος ἔσχε συνεργασίαν μετά τετραμελοῦς Ἀντιπροσωπείας Κοινοτικῶν Παραγόντων τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Θυατείρων καί Μ. Βρεταννίας, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Ἐντιμολ. κ. Μαρίου Μηναΐδου, Προέδρου τοῦ Συνδέσμου Ἑλληνορθοδόξων Κοινοτήτων τῆς Ἐπαρχίας ταύτης. 
  Εἰς τήν παρατεθεῖσαν πρός τιμήν τῶν ἐπισκεπτῶν τράπεζαν, ἥν ηὐλόγησεν ὁ Πατριάρχης, παρεκάθησαν καί οἱ διδάσκοντες καί οἱ κηδεμόνες μετά τῶν μαθητῶν τοῦ Δημιουργικοῦ Ἐργαστηρίου τῆς Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου. 

* * *

Τό ἑσπέρας τῆς ἰδίας, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παϊσίου, Διευθυντοῦ τοῦ Ἰδιαιτέρου Αὐτοῦ Γραφείου, ἐτίμησε διά τῆς ὑψηλῆς Αὐτοῦ παρουσίας τό ὑπό τοῦ Ἐξοχ. κ. Egemen Bağış, πρῴην Ὑπουργοῦ, ἐν τῷ Πτωχοκομείῳ Darülaceze παρατεθέν δεῖπνον (iftar). 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ ἱ. μνήμῃ τῶν Ἁγίων ἐνδόξων, μεγάλων, θεοστέπτων καί Ἰσαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης, ἐχοροστάτησε:
     α) ἐν τῷ πανηγυρίσαντι ὁμωνύμῳ Ἱ. Ναῷ τῆς Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου κατά τόν Ἑσπερινόν τῆς ἑορτῆς, τήν Δευτέραν, 20ήν Μαΐου, καθ᾿ ὅν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Τριτεύων κ. Ἀλέξανδρος, Βιβλιοφύλαξ τῶν Πατριαρχείων. Ἐκκλησιάσθησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρας, Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι, Καθηγηταί καί μαθηταί τοῦ Ζωγραφείου Λυκείου, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Λυκειάρχου αὐτῶν Ἐντιμολ. κ. Ἰωάννου Δεμιρτζόγλου, πιστοί ἐκ τῆς Πόλεως καί ἀπόφοιτοι τῆς ἄλλοτε Ἀστικῆς Σχολῆς τοῦ Ἁγίου Κωνσταντίνου, ἐξ Ἀθηνῶν, πραγματοποιοῦντες κατ’ ἔτος τό ἐτήσιον προσκύνημά των εἰς τήν τροφόν αὐτῶν Σχολήν. Ὡμίλησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Ἀρχιερατικῶς Προϊστάμενος τῆς Κοινότητος Σταυροδρομίου, καί ὁ Παναγιώτατος, ἐξάρας τό σεμνόν ἦθος καί τήν πολυχρόνιον διακονικήν προσφοράν τοῦ πρότριτα τιμηθέντος ὑπό τῆς Ἐφοροεπιτροπῆς τῆς Κοινότητος ταύτης ἁγίου Τρανουπόλεως, καί
     β) Ἐν τῷ φερωνύμῳ Ἱ. Ναῷ τῆς Κοινότητος Ὑψωμαθείων, κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς ἑπομένης, Τρίτης, 21ης ἰδίου, καθ᾿ ἥν ἐκήρυξε τόν θεῖον λόγον ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Ἀγαθάγγελος Σῖσκος, Ἀρχειοφύλαξ τῶν Πατριαρχείων. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Ἑλσιγκίου καί πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων, μετά τῆς συνοδείας του, ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ἐρυθρῶν κ. Κύριλλος, ὅμιλος Καθηγητῶν καί Φοιτητῶν τοῦ Μεταπτυχιακοῦ Προγράμματος Ἐκπαιδεύσεως Μεταφραστῶν Ἁγίας Γραφῆς, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Μιχαήλ Χατζηγιάννη, Γεν. Διευθυντοῦ τῆς Ἑλληνικῆς Βιβλικῆς Ἑταιρίας, καί πλεῖστοι πιστοί ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ. 
     Ἐν τῷ τέλει τῆς Θ. Λειτουργίας ὡμίλησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Ἐπόπτης τῆς Περιφερείας Ὑψωμαθείων, ἀναφερθείς εἰς τά ἐπιτελεσθέντα, κατόπιν τῆς πολυειδοῦς συνδρομῆς τοῦ Μητροπολιτικοῦ Δήμου τῆς Μεγαλουπόλεως, τοῦ Δήμου Fatih καί τοῦ ἐνταῦθα Συλλόγου Ἀντιοχειανῶν, ἀνακαινιστικά ἔργα ἐν τῷ πανηγυρίσαντι Ἱ. Ναῷ, ἡ Εὐγεν. κ. Βασιλική Κατσώνη, Πρόεδρος τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς, ὁ Ἐντιμ. κ. Γεώργιος Μπενλίσοϊ, μέλος αὐτῆς, τουρκιστί, εὐχαριστήσας τούς χορηγούς, καί ὁ Ἐντιμ. κ. Θεμιστοκλῆς Παχόπουλος, ἐκ μέρους τοῦ ἐν Ἀθήναις Συλλόγου Ψωμαθειανῶν.
     Κατά τήν ἀντιφώνησίν Του, ὁ Πατριάρχης, ἀφοῦ συνεχάρη ἐγκαρδίως τόν ἅγιον Σηλυβρίας καί τούς συνεργάτας του διά τό ἐπιτελούμενον ἀνακαινιστικόν ἔργον καί ηὐλόγησε τούς προσελθόντας καί τούς ἑορτάζοντας πιστούς, ἐμνήσθη τῶν πρό ἑξαετίας πραγματοποιηθέντων ἐν Μεδιολάνοις ἑορτασμῶν ἐπί τῇ συμπληρώσει 1700 ἐτῶν ἀπό τῆς ὑπό τοῦ Μεγάλου Κωνσταντίνου ἐκδόσεως τοῦ ὁμωνύμου Διατάγματος περί ἀνεξιθρησκείας, καλωσώρισε δέ ἐγκαρδίως τόν παρεπιδημοῦντα ἅγιον Φιλλανδίας κ. Λέοντα καί ἀνεφέρθη εἰς τήν διαχρονικήν ποιμαντικήν προστασίαν καί μέριμναν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας πρός τήν Ἁγιωτάτην Ἐκκλησίαν Φιλλανδίας, ὡς ἄλλως τε ἐξεδηλώθη αὕτη ἐν μέν τῷ ἔτει 1923 διά τῆς ἀποδόσεως αὐτῇ τοῦ αὐτονόμου καθεστῶτος, ἐπ’ ἐσχάτων δέ διά τῆς ἀποστολῆς Πατριαρχικῆς Ἀντιπροσωπείας πρός ρύθμισιν ἐσωτερικῶν αὐτῆς ζητημάτων. 
     Πρός τούτοις, ὁ Παναγιώτατος ἐξέφρασε τάς εὐχαριστίας Του πρός τάς τοπικάς ἀρχάς, ἐκπροσωπηθείσας ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Süleyman Kartal, ἐκ προσώπου τοῦ Μητροπολιτικοῦ Δήμου τῆς Μεγαλουπόλεως, καί τῆς Εὐγεν. κ. Ayşegül Görgü Okumuş, ἐκ μέρους τοῦ Δήμου Fatih, διά τήν οἰκονομικήν καί λοιπήν συμπαράστασίν των εἰς τήν ἀποπεράτωσιν τῶν ἐξωραϊστικῶν ἔργων ἐν τῷ Ἱ. Ναῷ τούτῳ, καλωσορίσας καί τάς Εὐγεν. κυρίας İlay Aksoy, Ἱδρυτικόν Μέλος τοῦ κόμματος "İyi Parti", καί Muradiye Albayrak Şit, μέλος τοῦ Δ.Σ. τοῦ κόμματος C.H.P. ἐν τῇ Πόλει, ὡς καί τόν Ἐντιμ. κ. İbrahim Biter, Πρόεδρον τῆς Ὁμοσπονδίας τῶν ἐν Mardin Σωματείων, εὐχηθείς αὐτοῖς «Καλόν Ραμαζάνι». 
     Τέλος, ὁ Πατριάρχης ἀπέστειλε τήν Πατριαρχικήν Αὐτοῦ εὐχήν καί εὐλογίαν πρός τά μέλη τοῦ ἐν Ἀθήναις Συλλόγου Ψωμα-θειανῶν καί τοῦ ἐκεῖσε Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτῶν, μνησθείς μετά συγκινήσεως τῆς πρό τινων μηνῶν ἀναγορεύσεώς Του εἰς Ἰσόβιον Πρόεδρον τοῦ τελευταίου. 
       
* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ ἁγίου Φιλλανδίας, μετέβη εἰς τήν Ἱ. Μονήν Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ καί ἀνέγνω Τρισάγιον πρό τοῦ τάφου τοῦ ἀοιδίμου Πατριάρχου Κωνσταντίνου τοῦ ΣΤ’, μνημονεύσας καί τοῦ ἐκ τῶν προκατόχων Του ἀοιδίμου Πατριάρχου Κωνσταντίνου τοῦ Ε΄, ἀναπαυομένου ἐν Χάλκῃ, ἐπί τῇ μνήμῃ τῶν Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης.

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Ἑλσιγκίου καί πάσης Φιλλανδίας κ. Λέοντα, συνοδευόμενον ὑπό τῶν Αἰδεσιμολ. Πρεσβυτέρων κ.κ. Ἰωάννου Λαμπροπούλου, Διερμηνέως, καί Λαζάρου Jalonen, Γραμ-ματέως, τοῦ Ἱερολ. Πρωτοδιακόνου αὐτοῦ κ. Ἀνδρέου Salminen, τοῦ Ἐλλογ. Διδάκτορος Jelisei Heikkilă, Γραμματέως ἐπί Θεολογικῶν Ζητημάτων, τοῦ Ἐντιμ. κ. Jari Rantala, Νομικοῦ Συμβούλου, καί τῆς Εὐγεν. κ. Sirpa Koriala. 
- Τόν Ἐλλογ. κ. Kaleb Herman Adney, Ἐρευνητήν, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Michelle καί τοῦ θυγατρίου αὐτῶν, ἐντεῦθεν.  
- Τήν Ἐλλογ. κ. Ὄλγαν Γκιόκα, Καθηγήτριαν Φυσικῆς ἐν τῷ Πανεπιστημίῳ τοῦ Βοσπόρου. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Δημήτριον Ἰωαννίδην, Ἰδ. Ὑπάλληλον, ἐξ Ἀθηνῶν.  

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Βοσπορίου, Κωδικογράφου τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, κατά τά ὑπό τῆς Ἀρχιρραββινείας τῆς Πόλεως διοργανωθέντα ἐγκαίνια τῆς ἐκθέσεως φωτογραφίας, ἐπί τοῦ θέματος «Dünden Bugüne Türkiye’de Aşkenazlar - Sergi ve Yaşayan Arşiv», ἐν τῷ ἐν Karaköy Πολιτιστικῷ Κέντρῳ «Schneidertempel», τήν Δευτέραν, 20ήν Μαΐου. 
-Ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Πέτρου Μπαζγκάρλο, Γραμματέως τῶν Πατριαρχείων, κατά τό ὑπό τοῦ Ἐξοχ. κ. Mehmet Nuri Ersoy, Ὑπουργοῦ Πολιτισμοῦ καί Τουρισμοῦ τῆς Τουρκίας, παρατεθέν ἐν τῷ ἐν Ἀγκύρᾳ «Viyaletler Evi» δεῖπνον (iftar), αὐθημερόν. 

Στις 8 Ιουνίου η ενθρόνιση του Επισκόπου Ερυθρών ως νέου Ηγουμένου της Μονής Χάλκης


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Κατόπιν αποφάσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου διορίζεται Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου συστεγάζεται η ιστορική Ιερά Θεολογική Σχολή, ο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, Πνευματικός της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Υπεύθυνος του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Κοινότητος Πύλης Αδριανουπόλεως. 

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση, ο Επίσκοπος Ερυθρών θα ασκεί και τα καθήκοντα του τοποτηρητού της Μητροπόλεως Προύσης, κατόπιν της εκλογής του μέχρι πρότινος Ποιμενάρχου της, κ. Ελπιδοφόρου, σε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. 

Η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου θα πραγματοποιηθεί από τον Παναγιώτατο το Σάββατο, 8 Ιουνίου 2019, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού της εορτής της μνήμης του Αγίου Κυρίλλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας. Την επομένη ο εορταζόμενος νέος Ηγούμενος θα ιερουργήσει στο Καθολικό της Μονής.

Πανηγύρισε ο ναός Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Παρισίων, ο β΄ ελληνορθόδοξος ναός της πρωτεύουσας της Γαλλίας


















Στον πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, ο οποίος ομίλησε για τη συμβολή των Αγίων θεοστέπτων και ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην ενδυνάμωση, αναγνώριση και οργάνωση της Εκκλησίας μετά από αιώνες διωγμών, και στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Θεοφ. Επίσκοπο Ρηγίου κ. Ειρηναίο για την αγάπη και την πρόσκληση να προστεί του Εσπερινού.

Ανήμερα της εορτής λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, συμπαραστατούμενος υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Νικολάου Ξένου και του Πρωτοπρ. π. Χρήστου Μομπέλα. Ο Σεβασμιώτατος στο μεστό κήρυγμα προς το εκκλησίασμα ανέλυσε το βίο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με αναφορές στην εφαρμογή των χαρισμάτων τους από τους ηγέτες του κόσμου στη σημερινή εποχή.

Συμπροσευχόμενος παρέστη τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία ο Θεοφ. Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος.









Κατανυκτική Αγρυπνία στη Νέα Ερυθραία ενώπιον της Χειρός του Αγίου Διονυσίου του εκ Ζακύνθου



Πλήθος πιστών συμμετέχει αυτές τις ημέρες στις λειτουργικές ευκαιρίες του Ι. Ναού Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας, επί τη ευλογητή παρουσία της τιμίας και σεπτής Χειρός του Αγίου Διονυσίου του εκ Ζακύνθου. 
     Το αυτό συνέβη και κατά την προηγούμενη νύκτα (20 προς 21 Μαΐου 2019) κατά την ιερά Αγρυπνία που έγινε, συλλειτουργούντων του Καθηγουμένου της Αυτοκρατορικής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Λιβέρη και του Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Παπαχατζή, ενώ το ψαλτήριο τίμησαν γυναίκες μόνο. 
     Ο άξιος Εφημέριος του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωστής, παραστέκει πανταχού παρών για κάθε χρεία των προσκυνητών. 
     Τέλος, όλοι σχεδόν οι εκκλησιασθέντες κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, προσκυνώντας με βαθιά ευλάβεια του Χέρι του Αγίου της Συγγνώμης. 
     Το σεπτό Λείψανο θα αναχωρήσει από τη Νέα Ερυθραία για τη Ζάκυνθο αύριο, Τετάρτη 22 Μαΐου, αφού πρώτα ευλογηθούν ένας-ένας όσοι είναι παρόντες!