e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη για το σεβασμό της «ετερότητας» και «του άλλου», αλλά και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος


Μήνυμα σεβασμού στο συνάνθρωπο, στην «ετερότητα» και στον «άλλο», αλλά και διαφύλαξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή την παρουσία του στην έκθεση φωτογραφίας, με θέμα : «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή», στην αίθουσα τεχνών της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης.

«Είναι βασική αρχή της πίστεως μας, της χριστιανικής, ότι όλοι οι άνθρωποι δημιουργήθησαν κατ΄ εικόνα και καθ' ομοίωση του Θεού, όλοι οι άνθρωποι είναι αδελφοί μεταξύ τους, με ένα κοινό ουράνιο πατέρα» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Όταν έχουμε κοινό πατέρα, τα παιδιά είναι κατ' ανάγκην αδέλφια μεταξύ τους, έτσι αισθανόμαστε και έτσι πορευόμαστε» τόνισε και ανέφερε ότι αυτό το μήνυμα το Οικουμενικό Πατριαρχείο το μεταδίδει παντού. 

Εξήγησε, ότι ο λόγος που επισκέπτεται την έκθεση είναι το θέμα της, που «είναι ο σεβασμός της ετερότητας, του άλλου» και πρόσθεσε: «Για τη συμβίωση των διαφόρων θρησκειών εμείς, οι εν Κωνσταντινουπόλει, έχουμε καθημερινή πείρα» επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε ότι οι Ορθόδοξοι συνάρχουν «άλλοτε ειρηνικώς και άλλοτε λιγότερο ειρηνικώς» με τους «αδελφούς μας μουσουλμάνους», αλλά και με τις άλλες θρησκείες και τις θρησκευτικές μειονότητες, άλλων χριστιανικών δογμάτων. «Έχουμε αυτή την εμπειρία της συνυπάρξεως και τον σεβασμό ό ένας προς τον άλλον είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι χριστιανικές μειονότητες στην Κωνσταντινούπολη έκαναν μια επιτροπή, που δημοσίευσε ένα βιβλίο, στα τουρκικά και στα αγγλικά, «με αλήθειες της πίστεως μας, της χριστιανικής, επί των οποίων συμπίπτουμε όλοι», με στόχο να μεταδοθεί σε μη χριστιανούς «ποιοί είμαστε, και τι πιστεύουμε» και αυτό έχει συμβάλει στη μεταστροφή αρκετών αλλόθρησκων στο χριστιανισμό και πρόσθεσε, αναφορικά με όλες τις θρησκείες και τα δόγματα: «Σεβόμεθα ό ένας τον άλλον, επισκεπτόμαστε εαυτούς και αλλήλους στις μεγάλες γιορτές του καθενός μας». 

«Όλοι είμεθα άνθρωποι, παιδιά του Θεού και ως προς τα τοπία που βλέπω, όμορφα μέρη σε όλον τον κόσμο, σε όλες τις ηπείρους, βλέπω τα δημιουργήματα του Θεού, τα βουνά, τα δέντρα» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε:  «Επομένως, έχουμε όλες τις δυνατότητες οι άνθρωποι να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, αδελφωμένοι, σε ένα τέτοιο ωραίο κόσμο που έπλασε ο Θεός για όλους - δεν τον έπλασε ούτε μόνο για τους χριστιανούς ούτε μόνο για τους εβραίους, ούτε μόνο για τους μουσουλμάνους, ούτε μόνο για τους βουδιστές - και πρέπει να τον προστατεύουμε». 

Ιδιαιτέρως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε αναφορά και στην οικολογική κρίση, σημειώνοντας και τον αγώνα του Πατριαρχείου για να μεταδώσει σε  όσο περισσότερους ανθρώπους και ειδικότερα στους νέους, το μήνυμα ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες  για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πρόσθεσε:  «Τώρα όσο χειροτερεύει η κατάσταση συνειδητοποιούμε τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, της οικολογικής κρίσεως και προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να  αντιστρέψουμε την αρνητική πορεία και να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας στις επερχόμενες γενιές ένα καλύτερο και βιώσιμο κόσμο». 

Φάνης Γρηγοριάδης | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης


Επίσκεψη στο Διοικητήριο πραγματοποίησε απόψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου έγινε δεκτός από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του που ξανασυναντά τον κ. Καράογλου στο ΥΜΑΘ, έξι χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψή του το 2013 και στα ίδια καθήκοντα «στην υπηρεσία του έθνους, ως μέλος της εντίμου ελληνικής κυβερνήσεως». Υπογράμμισε ότι ο υφυπουργός βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία και βοηθά  τους ιεράρχες και στελέχη της Εκκλησίας στην περιοχή ευθύνης του και υπενθύμισε την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

«Είχαμε την ευκαιρία να ανανεώσουμε τη φιλία μας, η οποία είναι ειλικρινής, είναι γνησία, γιατί σε τελευταία ανάλυση υπηρετούμε τους ίδιους ιερούς σκοπούς, υπηρετούμε τον άνθρωπο, τον πολίτη, τον πιστό της Εκκλησίας και επομένως συμπορευόμεθα» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Εύχομαι σε σας, κατά την καινούργια θητεία σας, να έχετε πολλές επιτυχίες επ' ωφελεία του λαού της Θεσσαλονίκης και όλης της Μακεδονίας και της Θράκης και εύχομαι και στους συνεργάτες σας καλή δύναμη και υπό την εμπνευσμένη ηγεσία σας να προοδεύουν, να προχωρούν τα πράγματα της συμπρωτεύουσας».

Ο κ. Καράογλου υπενθύμισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1969 και ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στη διαδρομή του στον κλήρο, στη μαθητεία του και στη χειροτονία του σε πρεσβύτερο στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Έγινα διάκονος το 1961 στην Ίμβρο, μόλις πήρα το πτυχίο μου από τη Χάλκη» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Η δεύτερη χειροτονία μου έγινε στη Χάλκη και η τρίτη, εις Επίσκοπον, έγινε στο Φανάρι το 1973». Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Θόδωρος Καράογλου εξήρε τους αγώνες που δίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε δύσκολες συνθήκες, αλλά με επιτυχία, για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και πρόσθεσε: «Είναι για μας ένα παράδειγμα, ένα υπόδειγμα και μακάρι να  έχουμε τη δύναμη, το κουράγιο του, να δίνουμε και εμείς τους αγώνες για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Παναγιότατε η επίσκεψη σας για μας είναι πάρα, πάρα πολύ σημαντική, σας υποδεχόμαστε με βαθιά συναισθήματα αγάπης και σεβασμού».

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης, η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, μητροπολίτες, ιεράρχες, κ.ά..

Ακολούθησε σύσκεψη με στελέχη της διοίκησης του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς που εδρεύει στο Διοικητήριο, υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Καράογλου και στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος ξεναγήθηκε στην έκθεση έργων και παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο Άγιο Όρος από το ΚΕΔΑΚ. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε ευχές σε όλους στελέχη και εργαζόμενους του ΚΕΔΑΚ, υπογραμμίζοντας το σημαντικό τους έργο στην προστασία και τη διαφύλαξη της αγιορείτικης αρχιτεκτονικής και της κτιριακής πολιτιστικής κληρονομιάς του.

Φάνης Γρηγοριάδης | ΑΠΕ-ΜΠΕ


Κηδεύτηκε στην Grenoble της Γαλλίας ο μακαριστός π. Γεράσιμος Σκαρτσής, ο Ζακύνθιος


Κείμενο: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Απόγευμα Παρασκευής, 18ης Οκτωβρίου 2019, ο κύκλος της ιερατικής ζωής και διαδρομής ενός ιερέα της Ζακύνθου, έκλεισε στην πόλη Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Ο παπα-Γεράσιμος ο Σκαρτσής, μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Ζακύνθου, που μεταφυτεύτηκε στις Γαλλικές Άλπεις προ ετών, κατέληξε στη γη της Γκρενόμπλ, αφού κοιμήθηκε τον αιώνιο ύπνο πριν από δύο εβδομάδες, στις 2 Οκτωβρίου.
     Σήμερα το απόγευμα ο καθ' όλα μεγαλοπρεπής παπαΓεράσιμος μπήκε για τελευταία φορά στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου εφημέρευε, όχι πλέον ως λειτουργός αλλ' ως κεκοιμημένος εν Κυρίω, για την Εξόδιο Ακολουθία του. Οι κοινοτικοί της Γκρενόμπλ και οι πάμπολλοι εκκλησιαζόμενοι τον υποδέχτηκαν με δάκρυα στα μάτια. Παρέστησαν Κληρικοί της ευρύτερης περιοχής της πόλης, όπως και ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος της Γκρενόμπλ. 
     Στην πένθιμη Ακολουθία χοροστάτησε ο ειδικά ταξιδέψας προς τούτο, Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, ο οποίος συνδεόταν με στέρεα φιλία με τον μεταστάντα, παιδιόθεν. Παρών ήταν ο Θεοφ. Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος, εκ προσώπου του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Εκ μέρους εκείνου. ο Θεοφ. κ. Ειρηναίος απέδωσε θερμά συλλυπητήρια στην απορφανισθείσα Ενορία και Κοινότητα της Γκρενόμπλ.
     Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας, στον επικήδειο λόγο του, ομιλώντας από βάθους συντετριμμένης καρδίας, αναφέρθηκε στον αρχαίο φίλο του, τονίζοντας την ακακία και ανεξικακία του χαρακτήρα του, στην καλλιφωνία και ζακυνθινοπρέπειά του, στις ταλαιπωρίες του πολυκύμαντου βίου του, μεταφέροντας την αγάπη και τα συλλυπητήρια τόσο των Σεβ. Μητροπολιτών Ζακύνθου κ. Διονυσίου Β΄ και Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, όσο και όλων των Κληρικών της Ζακύνθου, αλλά και απάντων των φίλων και γνωστών του Μεταστάντος. Ευχαρίστησε, εξάλλου, τον Σεβ. Γαλλίας για την κανονική άδεια να προστεί της Εξοδίου Ακολουθίας για τον παπαΓεράσιμο.
     Ακολούθως και υπό βροχήν ο Σεβ. Ζάμπιας έθαψε τον Φίλο στο κεντρικό Κοιμητήριο της Γκρενόμπλ. Τέλος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού, παρατέθηκε ο καφές της παρηγοριάς.
     Όλοι, ιδιαίτερα όσοι ζήσαμε και αγαπήσαμε τον π. Γεράσιμο Σκαρτσή, προσευχόμαστε ώστε ο δομήτορας της Ζωής και εκ νεκρών Εγερθείς Άγιος Θεός, να κατατάξει τον αγαπητότατο Φίλο και Αδελφό μας, στον τόπο και τρόπο της όντως Ζωής κι Αιωνιότητας πλάι Του!!!


Περιηγητές από τις Αχαρνές Αττικής, προσκυνητές της Παναγούλας Μπανάτου


Σήμερα, απόγευμα 18ης Οκτωβρίου 2019, είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να υποδεχθούμε στην Ενορία μας και μάλιστα στον περίοπτο Ναό της Παναγούλας μας πεντηκονταμελή Ομάδα περιηγητών - προσκυνητών από τις Αχαρνές της Αττικής, συγκεκριμένα δε την Ενορία του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω. Επικεφαλής των εκδρομέων ήταν ο Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Σαργέντης.
     Τους φίλους προσκυνητές υποδέχθηκε θερμά ο οικείος Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος, καλωσορίζοντάς τους, αναφέρθηκε στην ιστορία του Ναού και της περιοχής των Αρκαδίων Ζακύνθου, σε πρόσωπα και πράγματα της τοπικής παράδοσης. Τέλος, προς όλους διένειμε ενθυμήματα ως ευλογίες. 
     Ο π. Αναστάσιος, εκ μέρους όλων ευχαρίστησε τον Γενικός Αρχιερατικό Επίτροπο π. Παναγιώτη για την αγάπη της δοχής, τον προσκάλεσε μάλιστα επίσημα στην εν Αχαρναίς Ενορία του.
     Πριν την αναχώρηση αποτυπώθηκαν αναμνηστικές φωτογραφίες! 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Κοντονής]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης [video]


Σήμερα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, το απόγευμα, υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος ενημέρωσε τον Πατριάρχη για το σύνολο των πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει προκειμένου η Μακεδονία και η Θράκη να επιστρέψουν στο δρόμο της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικής οικονομίας. 
Ο υφυπουργός προσέφερε ως δώρο στον Πατριάρχη μια εικόνα του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου, με αφορμή και την συμπλήρωση (αύριο 19 Οκτωβρίου) πενήντα χρόνων από την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Πατριάρχη (1969).


Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με ΊμβριουςΜε Ίμβριους που ζουν στη Θεσσαλονίκη και με απογόνους τους συναντήθηκε το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε κατάστημα ψιλικών και τροφίμων, το οποίο διατηρεί νεαρός επιχειρηματίας με καταγωγή από την Ίμβρο, στην οδό Γαμβέτα, στη Θεσσαλονίκη.

Τον κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο συνόδευε ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, υποδέχθηκαν θερμά μέλη της Ένωσης Ιμβρίων Μακεδονίας - Θράκης, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Ένωσης, Παύλος Σταματίδης και ο γραμματέας της Γιώργος Κομνηνάρας, καθώς και παλιοί φίλοι του Οικουμενικού Πατριάρχη, γεννημένοι στην Ίμβρο. Ο κ. Βαρθολομαίος συνομίλησε μαζί τους και τους έδωσε τις ευχές του.

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, καθώς οι συντοπίτες του, του  αφιέρωσαν μια τούρτα για τα πενήντα χρόνια ιεροσύνης, που συμπληρώνονται αύριο, αφού χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στις 19.10.1969.

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναχώρησε για να παραστεί στα εγκαίνια έκθεσης εικαστικών στην αίθουσα τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης.

Φ.Γ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε Διαθρησκειακή Έκθεση Φωτογραφίας [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σήμερα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, το απόγευμα, στην Αίθουσα Τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, εγκαινίασε Έκθεση Φωτογραφίας των Alberto Modiano, Berge Arabian Emine Ülkerim, Migirdic Arzivyan και Νικολάου Μαγγίνα. 
Ένας έλληνας, ένας εβραίος, δύο αρμένιοι και μια τούρκισα μουσουλμάνα, εκθέτουν από 25 φωτογραφίες ο καθένας, με θέματα θρησκευτικά. Πέντε φωτογράφοι από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις, μιλούν με τα έργα τους για τον σεβασμό στην ετερότητα και την σημασία της αλληλοκατανόησης.


Ευχαριστιακή Σύναξη για τον Άγιο Ευαγγελιστή Λουκά στην Κουκουναρία Μπανάτου εν Ζακύνθω


Πρωί της Παρασκευής, 18ης Οκτωβρίου 2019, τιμώντας την μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ναό της Οικογένειας Κουρτέση, στον γραφικό συνοικισμό Κουκουναρία, δεύτερη Ενορία του Μπανάτου εν Ζακύνθω. 
     Συλλειτούργησαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο οικείος Εφημέριος Ιερομόναχος Πορφύριος Γουσέτης, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο π. Παναγιώτης Ποταμίτης. Παρέστησαν πολλοί προσκυνητές από τα περίχωρα. Ομίλησε κατάλληλα ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας. 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]