e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου Γ΄


14.11.2019 | Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και αρκετών Μητροπολιτών πραγματοποιήθηκε, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Μύρινας Λήμνου η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου.

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου και του Ρώσου Αρχιεπισκόπου στις Βρυξέλλες


Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Σίμωνα, ιεράρχη του Πατριαρχείου Μόσχας στις Βρυξέλλες, κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Βέλγιο. Ο Αρχιεπίσκοπος Σίμων συμμετείχε αρχικά στο επίσημο δείπνο, το οποίο διοργανώθηκε προς τιμή του Παναγιωτάτου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου. Στο εν λόγω δείπνο συμμετείχε μεγάλος αριθμός προσωπικοτήτων, όπως ο Υπουργός Εσωτερικών Pieter De Crem, εκπρόσωπος των ανακτόρων, ο Καρδινάλιος Jozef De Kesel, Αρχιεπίσκοπος Μαλινών και Βρυξελλών, ο Αποστολικός Νούντσιος στο Βέλγιο και λοιποί Ρωμαιοκαθολικοί Επίσκοπο, Πρέσβεις διαφόρων χωρών και πλήθος κόσμου.

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Βασιλέα του Βελγίου Φίλιππο και τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως Koen Geens


Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019 τον Βασιλέα του Βελγίου Φίλιππο στα Ανάκτορα των Βρυξελλών, συνοδευόμενος υπό των: Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου, του διακόνου κ. Καλλινίκου Χασάπη και του κ. Νικολάου Μαγγίνα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε προσωπική συνομιλία με τον Βασιλέα Φίλιππο, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Βασιλέα για όλες τις ευεργεσίες του Βελγικού Κράτους προς την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ακολούθησε μικρή συνομιλία με τα υπόλοιπα μέλη της Πατριαρχικής Συνοδείας.

Εν συνεχεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε με την Συνοδεία του, στο Γραφείο του, τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Koen Geens, με τον οποίο είχαν ευχάριστη και μεγάλης διάρκειας συζήτηση. Ο κ. Geens ως Υπουργός Δικαιοσύνης επίσης είναι ο αρμόδιος Υπουργός για τις Θρησκείες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε ακόμη μια φορά τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως και τους συνεργάτες του, που ήταν παρόντες, για όσα φροντίζουν υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βέλγιο. Ακολούθησε συζήτηση πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσεκάλεσε τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως στο Φανάρι, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας σε Διεθνές Συνέδριο στη Ρώμη (video)
Στο Βατικανό βρίσκεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο Διεθνές Συνέδριο «Προωθώντας την Ηλεκτρονική Αξιοπρέπεια των Παιδιών». 
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των οργανισμών Interfaith Alliance, Pontifical Academy of Social Sciences και Child Dignity Alliance. 
Σήμερα το πρωί ο Πάπας Φραγκίσκος άνοιξε το Συνέδριο με επίσημη ομιλία και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ μετέφερε το μήνυμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 

Η Εκκλησία της Ελλάδος και η ουκρανική αυτοκεφαλίαΣυνέντευξη ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΛΑΝΤΗ στην ιστοσελίδα Nachrichtendienst Östliche Kirchen

Η Εκκλησία απέναντι στο θράσος των νεοναζιστών στο Μόναχο


Η Εκκλησία μας απέναντι στο θράσος των νεοναζιστών στο Μόναχο την ημέρα της  81ης επετείου
της πυρπόλησης των Συναγωγών (9.11.1938) και της απαρχής του Εβραικού Ολοκαυτώματος.

Στις 9 Νοεμβρίου 2019 συμπληρώθηκαν 81 χρόνια από τη φοβερή „“Νύκτα των Κρυστάλλων, τη νύκτα εκείνη στις 9 Νοεμβρίου 1938 που οι ναζιστές με διαταγή της χιτλερικής αρχής πυρπόλησαν τις Συναγωγές στη Γερμανία, λεηλάτησαν εβραικά εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις και κατοικίες, συνέλαβαν χιλιάδες Εβραίους και τους μετέφεραν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και από εκεί μέσα από  θαλάμους βασανιστηρίων και αερίων, στην εξόντωσή τους. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί και την απαρχή του Εβραικού Ολοκαυτώματος.