e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε δεόντως τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτού του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Σήμερα, Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019, τελέστηκε Πατριαρχικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, συμπαραστατουμένου από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’ , με την συμμετοχή των Ιεραρχών Κρήτης Ειρηναίου, Ανέων Μακαρίου, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου, εκ προσώπου της Εκκλησία της Κύπρου, Λαοδικείας Θεοδωρήτου, Γουινέας Γεωργίου, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Βελγίου Αθηναγόρα, Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού, Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, Ζακύνθου Διονυσίου, εκ της Εκκλησίας της Ελλάδος, Κυδωνιών Αθηναγόρου, Νέας Ζηλανδίας Μύρωνος, και Τσερνίγιβ και Νίζνας Ευστρατίου, εκ προσώπου της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Αντιπροσωπεία εξ Ουκρανίας συμμετείχε στην εν ΚΠόλει Θρονική Εορτή 2019

До Константинополя прибула офіційна делегація та паломники з Православної Церкви України


Πίστη κατά της κάθε λογής τυφλότητας

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής ΙΔ΄ Λουκά 
1 Δεκεμβρίου 2019
(Λουκ. ιη΄ 35-43)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Ανάλγητοι και σκληροί υπήρξαν οι άνθρωποι που περιστοίχιζαν τον δυστυχή τυφλό της Ιεριχούς και οι οποίοι, όχι μόνον δεν τον βοηθούσαν, αλλά αντίθετα τον πρόσταζαν σκαιότατα να σιωπήσει! Βλέπετε, οι φωνές της απελπισίας που έβγαλε για να προσελκύσει τον Θεάνθρωπο Ιησού, τούς ενοχλούσαν και έθιγαν τη σεμνοτυφία και την υποκρισία τους.
     Όμως, ο τυφλός αυτός άνθρωπος,  ο οποίος χρόνια και χρόνια περίμενε μέσα στο σκοτάδι και την απόγνωση, δεν ήθελε επ’ ουδενί ν’ αφήσει την ευκαιρία και την ευνοϊκή χρονική στιγμή να περάσει ανεκμετάλλευτη. Έτσι, ο πανάγαθος Θεάνθρωπος, ο οποίος δεν συμμερίζεται τη σκληρότητα των ανθρώπων, αλλά ρίχνει το θείο βάλσαμό Του σε όλες τις ανθρώπινες πληγές, τoν εισάκουσε. Έκανε δεκτή την δέησή του και του έδωσε πίσω το πολυπόθητο φως των οφθαλμών του, το τόσο πολύτιμο για τη ζωή. Έτσι, δια του μεγάλου αυτού θαύματος, η υπομονή, η ταπείνωση, η επιμονή και η πίστη νίκησαν, ανοίγοντας όχι μόνο τα γήινα μάτια του τυφλού, αλλά και τα πολύ σημαντικότερα μάτια της ψυχής του, δηλαδή του εσωτερικού κόσμου του. «Η πίστις σου σέσωκέ σε», του είπε ο Κύριος κι ευθύς το φως του Θεού έλαμψε μέσα του.
     Στη σύντομη επίγεια ζωή τού ανθρώπου είναι πολλές πάντοτε οι θλίψεις και οι ασθένειες, αλλά είναι πάντοτε προσωρινές. Στο τέλος, η υπομονή και η πίστη τού πάσχοντος ανθρώπου επιβραβεύονται και σ’ αυτή τη ζωή και στην αιώνια. Ο Κύριός μας δεν κάνει διακρίσεις φυλής, μόρφωσης, πλούτου, κοινωνικής θέσης ή καταγωγής. Προσέτρεξε χωρίς δισταγμό σε έναν φτωχό, τυφλό και επαίτη, ο οποίος επιπλέον αντιμετώπιζε τη σκληρότητα και την επιτίμηση των συμπατριωτών του.
     Πολλές φορές, δυστυχώς,  άνθρωποι, φαινομενικά πιστοί, εκκλησιαζόμενοι, τηρητές του τυπικού και των νηστειών αρνούνται πεισματικά να προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια στον πλησίον τους, ακόμη κι αν το μπορούν. Έτσι γίνονται μιμητές των σκληρόκαρδων εκείνων, που είχαν πάει -φαινομενικά καλοπροαίρετα- να δουν και να ακούσουν τον Ιησού, αποδεικνύοντας ότι η πίστη τους ήταν άνευ έργων και άρα νεκρή και ανώφελη.
     Ας μην ακολουθήσουμε, λοιπόν, το παράδειγμα αυτών των ανθρώπων και ας μιμηθούμε πρωτίστως τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, γινόμενοι φιλάνθρωποι και έχοντας ειλικρινή και ανυπόκριτη πίστη, ταπείνωση και έμπρακτη προς τον πλησίον αγάπη. Επίσης, ας μιμηθούμε τον ευσεβή, υπομονετικό και ταπεινό τυφλό, ο οποίος δεν άφησε τη δοκιμασία και τη θλίψη να τον καταβάλουν, αλλά τις αξιοποίησε «εν Χριστώ», κατακλυζόμενος από το ζωοπάροχο φως της θεότητας. Γένοιτο!

ΙΕΡΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΟΣΙΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΟΥ. Ποίημα Μητροπολίτου Εδέσσης Ιωήλ
Θερμή υποδοχή του Πατριάρχου Αλεξανδρείας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

“Η ιστορική απόφασις του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να αναγνωρίση την Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της Ουκρανίας αποδεικνύει την πιστότητα Υμών εις την αμετακίνητον κανονικήν παράδοσιν της Ορθοδόξου Εκκλησίας”, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, υποδεχόμενος στην Έδρα της Μητρός Εκκλησίας, την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’, ο οποίος προσήλθε, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Γουινέας Γεώργιο και από τον Αρχιγραμματέα της περί αυτόν Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Νικόδημο, για να συμμετάσχει στην Θρονική εορτή της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Το Πατριαρχικό Συλλείτουργο της Θρονικής Εορτής 2019 στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό Ναό [photos - video]


Πατριαρχικό Συλλείτουργο για την Θρονική Εορτή 2019 του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, συλλειτουργούντων του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Συναυλία της Χορωδίας του Συλλόγου Μουσικοφίλων Πέραν στο Σισμανόγλειο Μέγαρο


Στο πλαίσιο της εν ΚΠόλει Θρονικής Εορτής 2019, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Πόλη, οργάνωσε συναυλία της Χορωδίας του Συλλόγου Μουσικοφίλων Πέραν, υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Λαμπαδαρίου της Μεγάλης Εκκλλησίας κ. Στυλιανού Φλοίκου, το βράδυ της Παρασκευής, 29ης Νοεμβρίου 2019, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, μετά τα εόρτια Εσπέρια για τον Άγιο Πρωτόκλητο Ανδρέα στον Πατριαρχικό Ναό.
     Παρόντες ήταν τόσον ο Παν. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, όσο και ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, όπως και οι λοιποί υψηλοί συμμέτοχοι της Θρονικής Εορτής, καθώς επίσης οι Αντιπροσωπείες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.