e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Πρεσβεία Ουκρανίας εν Μαυροβουνίω: Ο Ονούφριος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν εκπροσωπεί την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους Ορθοδόξους της Ουκρανίας


Παραθέτουμε σε ελληνική μετάφραση αυτούσια την ανακοίνωση της Ουκρανικής Πρεσβείας στο Μαυροβούνιο σχετικά με την εκεί επίσκεψη του εν Κιέβω Μητροπολίτη της Ρωσικής Εκκλησίας Ονουφρίου, κατόπιν προσκλήσεως της Σερβικής Εκκλησίας.

Σχόλιο της Πρεσβείας της Ουκρανίας στο Μαυροβούνιο σχετικά με την άφιξη του Μητροπολίτη Ονούφριου
27/02/2020, ώρα 3:39 μ.μ.

Όσον αφορά την αναγγελθείσα άφιξη του Μητροπολίτη Ονουφρίου στο Μαυροβούνιο, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στη δήλωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία έχει ως εξής:

«Ο μοναδικός Επίσκοπος της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, ο οποίος έχει πλήρη κανονική κοινωνία με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και είναι Προκαθήμενος της Μητροπόλεως Κιέβου, είναι ο Μακαριώτατος κ. Επιφάνιος, ο οποίος δεν σκοπεύει να επισκεφθεί το Μαυροβούνιο.

Η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξος Εκκλησία της Ουκρανίας σέβεται την κανονική τάξη και δεν παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν το Μαυροβούνιο και αναμένει επίσης την τήρηση της κανονικής τάξης σε θέματα που αφορούν την Ουκρανία».

Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη προσοχή της κοινής γνώμης του Μαυροβουνίου στην προαναφερθείσα επίσκεψη και στις πιθανές δηλώσεις του Μητροπολίτου Ονουφρίου σχετικά με τρέχοντα γεγονότα στο Μαυροβούνιο, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Ονούφριος δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκφράζει τις απόψεις της πλειοψηφίας των Ορθοδόξων πιστών της Ουκρανίας ή την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Κατανοώντας τη σημασία της τήρησης της αρχής του διαχωρισμού της Εκκλησίας και του Κράτους, θεωρούμε ανάρμοστο το γεγονός ότι ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας -ο Μητροπολίτης Ονούφριος- σχολιάζει τα εσωτερικά ζητήματα του Μαυροβουνίου για λογαριασμό των Ουκρανών, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις υπάρχουσες φιλικές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς της Ουκρανίας και του Μαυροβουνίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: