e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Ιεροκρυφίως οι Γ΄ Χαιρετισμοί, λόγω Covid-19, εν Βανάτω Ζακύνθου


Ως γνωστόν, στο πλαίσιο της παγκόσμιας υπερ-προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης του Covid-19, η Εκκλησία της Ελλάδος στοιχήθηκε στις επιστημονικές παραινέσεις κι επιταγές, αλλά και στη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου της πατρίδας μας, περί μη εκκλησιασμού των πιστών κατά το τρέχον διάστημα. 

Έτσι και στη Ζάκυνθο αποφύγαμε την ανοικτή στο κοινό σύναξη επί το αυτό κατά τους χθεσινούς Γ΄ Χαιρετισμούς. Τούτο υπήρξε και εντολή της άμεσα προϊσταμένης Αρχής μας, δηλαδή του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος με σχετική Εγκύκλιό του επέστησε την προσοχή όλων των Κληρικών της Ζακύνθου προς τούτο. 

Κατά συνέπεια, στην ταπεινή Ενορία μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, παρότι διαθέτουμε πέντε ναούς ή παρεκκλήσια προς τιμήν της Θεομήτορος, πουθενά δε σήμανε καμπάνα, τα δε παράπονα των ενοριτών μας ήταν ότι δεν άκουσαν το "Χαίρε νύμφη ανύμφευτε", έστω και από τα μεγάφωνα, εάν οι θύρες του ναού έπρεπε να είναι κεκλεισμένες. Από τη θέση αυτήν απαντάμε ότι το όλο πρόβλημα της Πανδημίας απαιτεί από όλους μας, κληρικούς και λαϊκούς, περίσκεψη, ταπείνωση, αυτομεμψία, συστολή, προσευχή, αυτοπεριορισμό στο ταμιείον, όπου θα μιλήσουμε με τον Θεό και τον εαυτό του, πασχίζοντας να νοσταλγούμε -δημιουργικά και όχι πένθιμα- τι είχαμε και τι χάνουμε...

Εμείς εδώ, λοιπόν, τελέσαμε ιεροκρυφίως την Ακολουθία του Χαιρετισμών, κάνοντας συνάμα δέηση για την αποτροπή του μεγάλου Θανατικού που ενέσκηψε, υπέρ ιάσεως των ασθενούντων, παρηγορίας των πενθούντων, μακρότητος χαριτωμένων ημερών πάντων και πασών!

Αγαπητοί μου, "στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου"! Ας θυμόμαστε ότι "ει ο Θεός μεθ' ημών, ουδείς καθ' ημών"! Καλή δύναμη! Καλές υπομονές! Προσέχουμε για να έχουμε! Θα ξαναβρεθούμε σε καλύτερες ημέρες! Όλοι ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!

Ο Εφημέριός σας
π. Παναγιώτης



Δεν υπάρχουν σχόλια: