e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Η ταπείνωση που δοξάζεται


Το πρόσωπο της Παναγίας μας είναι ανάσα για την καρδιά και την σκέψη μας. Δεν είναι μόνο η εικόνα και η εμπειρία της Μάνας που προσεύχεται για όλους μας, μας αγκαλιάζει, μας νοιάζεται, μας παρηγορεί. Είναι και το υπόδειγμα της ταπείνωσης που δοξάζεται. «Επέβλεψεν επί την ταπείνωσιν της δούλης αυτού ο Κύριος, ιδού γαρ από του νυν μακαριούσι με πάσαι αι γενεαί», αναφωνεί η ίδια στην επίσκεψή της στην Ελισάβετ. Η ταπείνωση της Παναγίας δεν είχε να κάνει μόνο με την συναίσθηση ότι ένας άνθρωπος, για να κυοφορήσει τον Θεό, καλείται να υποταχτεί στο αδιανόητο. Έχει να κάνει και με τις δοκιμασίες της ζωής της.

Γέρων Βίκτωρ Raïsi (+2020), θεμελιωτής του αγιορείτικου Μοναχισμού στις Γαλλικές Άλπεις


Φωτογραφία και παρουσίαση: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Κηδεύτηκε σήμερα, 19 Αυγούστου 2020, ο Γέροντας Βίκτωρ Raïsi, Κτήτορας και Προηγούμενος της σεβασμίας κοινοβιακής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου La Faurie στις Γαλλικές Άλπεις.

Τον γνωρίσαμε από κοντά το 2006, κατά την προσκυνηματική επίσκεψή μας επί τόπου. Εκεί μάς οδήγησε η φιλική διάθεση του μακαριστού Εφημερίου της Grenoble, π. Γερασίμου Σκαρτσή (+2019), του Ζακυνθίου. Διακρίναμε την αγαπητική καλοσύνη στο γελαστό βλέμμα του. Δεν είχε άδικο, λοιπόν, ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, όταν, κατά την εξόδιο Ακολουθία του, τόνισε τα ακόλουθα:  


Κηδεία Γέροντος Βίκτωρος Raïsi, Κτήτορος της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου La Faurie Γαλλικών Άλπεων


Εν κατανύξει ετελέσθη σήμερα το πρωί (19.8.2020) η Εξόδιος Ακολουθία του Προηγουμένου και Κτήτορος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου La Faurie στις Γαλλικές Άλπεις.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αρτάκη για την Παναγία Φανερωμένη (23.8.2020)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Πανήγυρις Παναγίας Φανερωμένης

Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται, ὅτι, ὡς συμβαίνει κατά τά τελευταῖα ἔτη, τῇ πρόφρονι ἀδείᾳ τῶν ἁρμοδίων Ἀρχῶν, θά τελεσθῇ καί ἐφέτος εἰς τά ἐρείπια τῆς ἐν Ἀρτάκῃ (Erdek) Ἱερᾶς Μονῆς Παναγίας Φανερωμένης πανηγυρική Θεία Λειτουργία ἐπί τῇ ἀποδόσει τῆς Ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, χοροστατοῦντος τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ὥρα ἐνάρξεως 10.00 π.μ. (Κυριακή, 23 Αὐγούστου 2020). 

Εορτάζοντας Θεία Μεταμόρφωση 2020 στην Προύσα


Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κατά το ιουλιανό ημερολόγιο, τιμήθηκε σήμερα, 6/19 Αυγούστου 2020, στην Προύσα δεόντως. Ο εντεταλμένος προς τούτο, από τον Οικουμενικό Θρόνο, Αρχιμανδρίτης Χαραλάμπης Nichev, λειτούργησε για τους σλαβόφωνους ορθόδοξους της πόλης αυτής κι ευλόγησε -κατά την τάξη της ημέρας- τους καρπούς της γης, τους οποίους έφεραν στον Ναό οι εκκλησιασθέντες πιστοί.

Τιμώντας τη Θεία Μεταμόρφωση 2020 στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό πόλεως Βίνιτσα Ουκρανίας


Πρωί της Τετάρτης, 19ης Αυγούστου 2020, εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (με το ιουλιανό ημερολόγιο) στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πόλεως Βίνιτσα της Ουκρανίας, τελέστηκαν δύο θείες Λειτουργίες. 
     Στην δεύτερη προέστη ο μόλις αναρρώσας από τον Covid-19, οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών. Νωρίς το πρωί και μετά την πανηγυρική Ευχαριστιακή Σύναξη ευλογήθηκαν -κατά την τάξη της ημέρας- οι καρποί της γης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Πρόγραμμα Εορτής Αγίου Διονυσίου (23-26.8.2020), δίχως Λιτανεία, λόγω Covid-19


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Πρόγραμμα
Τελετών Εορτής Αγίου Διονυσίου

Κατά το τριήμερο από 23 έως 26 Αυγούστου 2020 η Ζάκυνθος, με κάθε επισημότητα και εναρμονιζόμενη με τις Κ.Υ.Α. για την αποφυγή μετάδοσης του Covid-19, εορτάζει την Μετακομιδή εκ Στροφάδων του Ιερού Σκηνώματος του Προστάτη και Πολιούχου της Αγίου Διονυσίου, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: 

Η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως 2020 στη Γεθσημανή [video -photos]


Πρωί 19ης Αυγούστου 2020, 6/8 με το ιουλιανό ημερολόγιο, τιμήθηκε δεόντως η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Θεομητορικό Μνήμα της Γεθσημανή, προεστώτος της θείας Λειτουργίας του Σεβ. Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ:

Πανήγυρις στον Ναό της Θείας Μεταμορφώσεως πάρκου Yelizavetinsky εν Κιέβω [video - photos]


Πρωί της εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως, σήμερα, 6/19 Αυγούστου 2020 (με το ιουλιανό ημερολόγιο), στον φερώνυμο Ναό Κιέβου. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω καθεδρικός ναός βρίσκεται σε μιαν όμορφη τοποθεσία πάνω από μια μικρή τεχνητή λίμνη στο πάρκο Yelizavetinsky. 
     Εκεί έγινε Αρχιερατική θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve κ. Αλέξανδρος (Drabinko), Ιεράρχης προσχωρήσας στη νεοΐδρυτη Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό τον Προκαθήμενο Μακ. κ. Επιφάνιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως 2020 στο Κίεβο υπό τον Προκαθήμενο Επιφάνιο [live]


Πρωί 19ης Αυγούστου 2020, εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με το ιουλιανό ημερολόγιο, έγινε επίσημη Ευχαριστιακή Σύναξη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου. Προΐσταται ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ 30 ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ:


Ιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως στην Beit Jala της Παλαιστίνης [live]


Πρωί 6ης/19ης Αυγούστου 2020, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με το ιουλιανό ημερολόγιο, στον Ναό της Παναγίας Μπετζάλλα της Παλαιστίνης, κοντά στη Βηθλεέμ. Εκεί γίνεται η θεία Λειτουργία της εορτής, στην οποία προΐσταται ο Πατριαρχικός Έξαρχος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος, Ηγούμενος της Μονής των Ποιμένων. Συλλειτουργούν οι Εφημέριοι της ακραιφνώς αραβόφωνης αυτής Ενορίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Πατριαρχική Νυκτολειτουργία για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος 2020 στο Όρος Θαβώρ


Κατά τη νύκτα που μας πέρασε, 18 προς 19 Αυγούστου 2020 τελείται, με το ιουλιανό ημερολόγιο, η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Μονή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Όρος Θαβώρ, όπου το πάλαι συνέβη το εν λόγω υπερφυές και θαυμαστό γεγονός. Συνήθως η Πατριαρχική λειτουργία τελείται υπαιθρίως, βιώνουν μάλιστα τα πλήθη των πιστών το θαύμα της καθόδου της Αγίας Νεφέλης, εφέτος όμως έγινε εντός του Ναού, ελλείψει προσκυνητών, εξαιτίας του φονικού Κορονοϊού. Προέστη ο προεστός της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, Μακ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ΄.