e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

19 Αρχιερείς στην Έδεσσα για τον Εσπερινό της επίσημης Ανακομιδής του νέου Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την συμμετοχή 19 Αρχιερέων τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Ανακομιδής των ιερών λειψάνων του εν αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Έδεσσας.

Η εορτή της Αγίας Σκέπης 2020 στη Μονή Αγίου Γεωργίου Κιέβου [photos]


Η εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου (με το ιουλιανό ημερολόγιο) τιμήθηκε σήμερα, 14 Οκτωβρίου 2020, μαζί με την ημέρα Κοζάκων υπερασπιστών της Ουκρανίας, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου της ομώνυμης Μονής του Κιέβου-Βυδούμπι, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου και Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, συνεπικουρούντων Κληρικών της Μονής.

Η εορτή της Αγίας Σκέπης 2020 στον Ναό των Βλαχερνών ΚΠόλεως για τους Σλαβόφωνους


Σήμερα, 14 Οκτωβρίου 2020 (1η Οκτωβρίου, κατά το ιουλιανό ημερολόγιο) οι Σλαβόφωνοι της Κωνσταντινουπόλεως τίμησαν την Αγία Σκέπη της Θεομήτορος στον ιστορικό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, λειτουργούντος του Μεγάλου Ιεροκήρυκος κ. Παναρέτου Ψαραύτη. Τέλος αγίασε όλους τους εκκλησιασθέντες με Αγιασμό επί τω νέω μηνί. 
[Φωτογραφίες: Marina Akdeniz]

"LECTURES ΑΛΗΘΩΣ". Το πρόγραμμα e-διαλέξεων του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" εν καιρώ Πανδημίας


Στον καιρό της πανδημίας εκ του θανατηφόρου νέου Κορονοϊού (Covid-19) όλες οι εκφράσεις και οι πτυχές της ζωής μας βρίσκονται σε προβληματισμό ή και σε αδιέξοδο. Εννοείται, το αυτό συμβαίνει και στα πνευματικά-πολιτιστικά θέματα. 

Εμείς, οι ενασχολούμενοι με οργάνωση δράσεων μες από το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου Μπανάτου "Αληθώς" (πολιτισμική έκφραση της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου), πληττόμαστε αναλόγως... Προς τούτο θεωρήσαμε ότι δεν πρέπει να πάψουμε τις προσπάθειες και ήδη καταφεύγουμε σε νεότερους τρόπους εκφράσεως του θεσμού "Αληθώς", ο οποίος -υπό την μέχρι πρότινος γνωστή μορφή του- συμπλήρωσε δέκα πλήρη χρόνια ζωής και καρποφορίας.

Έτσι, από τούδε και για όσο χρειασθεί ξεκινά τη λειτουργία του προγράμματος "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ"!

Περί τίνος πρόκειται; 

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή της Αγ. Σκέπης 2020 στην πόλη Ρίβνε της Ουκρανίας [video-photos]


Κατόπιν πρόσκλησης του Αρχιεπισκόπου Ρίβνε και Οστρόσκι κ. Ιλαρίωνος, Ιεράρχου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Αρχιερείς και Ιερείς, με προεστώτα τον Μητροπολίτη Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών, συλλειτούργησαν στον Ναό της Παναγίας Ποκρόφσκι της Επισκοπής αυτής, στις 14 Οκτωβρίου 2020, ευκαιρίας δοθείσης από την εορτή της Αγίας Σκέπης τής Θεοτόκου, κατά το ισχύον στην Ουκρανία ιουλιανό ημερολόγιο και της Ημέρας Υπερασπίσεως της Πατρίδος. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έγινε δέηση για την κατάπαυση του Λοιμού εκ του Covid-19 και για την ειρήνη στην κοινή πατρίδα, την ενίσχυση των υπερασπιστών της και την ανάπαυση των πεσόντων υπέρ αυτής.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Αρχιερατική Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Μονή Αγίας Σκέπης Bussy en Othe της Γαλλίας


Στην Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης Bussy en Othe μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ για την πανήγυρη της Μονής (Ιουλιανό Ημερολόγιο - σλαβονικού τυπικού). Η συγκεκριμένη Ι. Μονή είναι μία εκ των Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας.

π. Ιουστίνου Κεφαλούρου: ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ Α΄ ΩΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ Α΄

 
π. ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΕΦΑΛΟΥΡΟΥ, "Διαθρησκειακὲς προσεγγίσεις: ἀπὸ τὸν Πατριάρχη Ἀθηναγόρα Α΄ ὣς τὸν Πατριάρχη Βαρθολομαῖο Α΄" [περιοδικό ΘΕΟΛΟΓΙΑ, ΠΔ΄ (2013) 153-164]

1912 κιλά ελαιολάδου αποστέλλει η Μητρόπολη Ζακύνθου στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας


Σήμερα, 14 Οκτωβρίου 2020, συσκευάστηκαν, φορτώθηκαν και πήραν τον δρόμο τους για Καρδίτσα 1912 κιλά ελαιολάδου, προϊόν της αγάπης των Ζακυνθίων (Ενοριών, Μονών και ιδωτών), οι οποίοι, ευαισθητοποιούμενοι από την απρόσμενη καταστροφή που υπέστη η περιοχή εκείνη εκ της ορμής του πρόσφατου μεσογειακού κυκλώνα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ κι έσπευσαν να συνεισφέρουν -το κατά δύναμιν- προς τους αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας.

Ιερέως Γεωργίου Φλωρόφσκυ: Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ


ΙΕΡΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΦΣΚΥ, Ἡ προβληματικὴ τῆς ἐπανενώσεως τῶν χριστιανῶν [περιοδικό ΘΕΟΛΟΓΙΑ, ΠΑ΄ (2010) 119-136]