e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Συνάντηση Μητροπολίτου Μπραζαβίλ με τον Κυβερνήτη περιφερείας Niari στην πόλη Dolisie


Την 28η Οκτωβρίου 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο περιφερείας Niari και Bouenza Πρεσβ. π. Παύλο Diafouka και τον Διάκονο π. Στέφανο Anzembe πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Εξοχ. κ. Baron Frederic Bouzock, νέο Κυβερνήτη της περιφερείας Niari, με έδρα την πόλη του Dolisie.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Μονή Βλατάδων και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών


Σήμερα, 28η Οκτωβρίου 2020, η Α. Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Εξοχ. κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών! 

Με μεγάλη χαρά, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ηγούμενος της Μονής και Πρόεδρος του ΠΙΠΜ, την υποδέχτηκε και της επέδωσε το χρυσό μετάλλιο της Μονής και τον κατάλογο της έκθεσης "Ημέτερον Κάλλος. Βυζαντινές Εικόνες από τη Θεσσαλονίκη", ενώ ο Διευθυντής, καθηγητής Συμεών Πασχαλίδης την ενημέρωσε για τις δράσεις του Ιδρύματος!

Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά στα εκπαιδευτήρια της Μητροπόλεως Μπραζαβίλ


Μετά από μία πολύμηνη περίοδο υποχρεωτικής παύσεως δραστηριοτήτων και μετακινήσεων στην κογκολέζικη επικράτεια εκ μέρους των πολιτικών και υγειονομικών αρχών της χώρας, συνεπεία της πανδημίας του Covid-19, την 28η Οκτωβρίου 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων μετέβη οδικώς στην πόλη Dolisie, όπου τέλεσε τον αγιασμό στα ορθόδοξα εκπαιδευτήρια «Φως Εθνών» επί τη ενάρξει του νέου σχολικού έτους (1.10.2020 - 30.7.2021).

Η πανήγυρις των Αγίων Τεσσάρων Ρεθυμνίων Νεομαρτύρων Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου (27-28.10.2020)


Μέ κατάνυξη τό Ρέθυμνο ἑόρτασε τούς Ἁγίους Τέσσερις Νεομάρτυρες, Γεώργιο, Ἀγγελῆ, Μανουήλ καί Νικόλαο, οἱ ὁποῖοι νότισαν μέ τό αἷμα τους τό χῶμα του «γιά τοῦ Χριστοῦ τήν πίστιν τήν ἁγίαν» κατά τό ἔτος 1824, στό σημεῖο ἀκριβῶς ὅπου βρίσκεται ὁ Ἱερός Ναός τους, στό κέντρο τῆς πόλεως. 

Πατριαρχική Δοξολογία για το έπος του '40 στην Αλεξάνδρεια


Σε κλίμα συγκίνησης που δε μπόρεσαν να κρύψουν ούτε τα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό, εόρτασε η ελληνική παροικία στην Αίγυπτο, την Εθνική επέτειο του «ΟΧΙ». 

   Στην Αλεξάνδρεια, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής αναφώνησε ότι «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει! Δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά», πριν ψάλλει τον ελληνικό εθνικό ύμνο με όλον τον κόσμο να ακολουθεί μέσα στον επιβλητικό ναό του Ευαγγελισμού, με τους λίγους μαθητές και προσκόπους να σηκώνουν την ελληνική σημαία, καθώς και στο άκουσμα του αιγυπτιακού εθνικού ύμνου. Μία κίνηση που δείχνει την κοινή πορεία των δύο πατρίδων των Αιγυπτιωτών, οι πρόγονοι των οποίων έδωσαν σκληρούς αγώνες που πλήρωσαν και με το αίμα τους, ειδικά στους μάχες του Ελ Αλαμέιν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως καταδεικνύουν οι δύο μαρμάρινες πλάκες στον περίβολο του ναού, με τα αναρίθμητα ονόματα των Αιγυπτιωτών που πολέμησαν για την ελευθερία.

Εορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου 1940 στην πόλη της Ζακύνθου, με αυστηρά μέτρα λόγω Covid-19 [video-photos]


Με λαμπρότητα αλλά και αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τελέστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο νησί μας για την 28η Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, το πρωί (28.10.2020) εψάλη επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος και παρευρέθηκαν αρχές και φορείς του τόπου, ενώ εκφωνήθηκε και λόγος από τον διευθυντή του ΓΕΛ Παναγούλας κ. Μαρκεσίνη. 

Αμέσως μετά ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων, παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών και της Αυτοδιοίκησης.

imerazante.gr

Δοξολογία για την 80ή εθνική επέτειο του "ΟΧΙ", στη σκιά του Covid-19, εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί 28ης Οκτωβρίου 2020, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου για την Δοξολογία επί τη 80ή επετείω από την 28η Οκτωβρίου 1940. 

Στην Δοξολογία έλαβαν μέρος μόνον αντιπροσωπεία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου 1ου Κάμπου, ενώ από πλευράς τοπικών αρχών παρέστησαν ο νέος Αντιδήμαρχος Αρκαδίων κ. Δημήτριος Κάνδηλας και ο Πρόεδρος Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ιωάννης Μυλωνάς.

Όλα έγιναν υπό τις οδηγίες των κρατικών διατάξεων για την αποφυγή μετάδοσης του θανατηφόρου Κορονοϊού. Μάλιστα δε, εξαιτίας της ραγδαίας βροχής, η κατάθεση στεφάνων έγινε, από τις Αρχές και το Σχολείο, σε αυτοσχέδιο Ηρώο εντός του Ναού. Στο Ηρώο αυτό δέσποζε η ελληνική σημαία με κορωνίδα την Θεοτόκο Δεομένη (πρωτότυπη ξυλογραφία της χαράκτριας Άριας Κομιανού), δεδομένου ότι σήμερα τιμάται η Αγία Σκέπη της Παναγίας.

Επίσημη Δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών

 
28.10.2020    

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε το καθήκον μας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αμέσως μετά την επίσημη Δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Να πορευόμεθα τον δρόμον του Θεού, ενωμένοι και αγαπημένοι, διότι είμαστε τόσο λίγοι”


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, συμπροσευχόμενος στο Ι.Βήμα του Ναϋδρίου του Αγίου Δημητρίου Αγριδίων, κατά την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Κύριλλος, ο οποίος εόρταζε την συμπλήρωση 35 ετών Αρχιερωσύνης. 

Το εισοδικό της Ορθοδοξίας


Σχόλιο του Θεοφ. Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, 28.10.2020

Η Θεία Λειτουργία είναι το μυστήριο της σωτηρίας μας δια της του Θεού ταπεινώσεως. Το ''άδειασμα της θεότητας'', η εθελούσια πτώση από τον θρόνο για να σώσει το πρόσλημμα, την ανθρώπινη φύση. Σ' αυτό καλούμαστε να μετέχουμε. Άπαντες! Σε μια θεία ταπείνωση που συνθλίβει κάθε φουσκωμένο- μασκαρεμένο ''εγώ''. 

Όταν το ΟΧΙ δεν είναι άρνηση


Προϋπόθεση του θαύματος είναι η πίστη και προϋπόθεση της πίστης είναι η αγάπη.

Αυτά τα δύο εφόδια είχαν μαζί τους οι φαντάροι μας, όταν ξεκίνησαν για το μέτωπο του πολέμου τον Οκτώβριο του 1940.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για την επέτειο του “ΟΧΙ”


Υπερηφάνεια, ευγνωμοσύνη, ευθύνη. Σήμερα, οι τρεις αυτές λέξεις περιφέρονται στον νου μας και πλημμυρίζουν το είναι μας, καθώς στα αυτιά μας αντηχεί το ηρωικό “ΟΧΙ” της 28ης Οκτωβρίου 1940.