e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Επιχείρηση εμπλοκής Οικoυμενικού Πατριαρχείου στο πραξικόπημα 2016 ενόψει Πομπέο


«Ιδού το (ποινικό) μητρώο του πατριαρχείου Φαναρίου με το οποίο θα συναντηθεί ο Πομπέο», αναφέρει η Αϊντινλίκ

Σε μία νέα επιχείρηση εμπλοκής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο πραξικόπημα το 2016 επιδίδεται σήμερα ο εθνικιστικός Τύπος στην Τουρκία, σε μία νέα έκφανση της ενόχλησής του για την επίσκεψη Πομπέο στο Φανάρι. Πρωτοσέλιδο στην αντιπολιτευόμενη/εθνικιστική εφημερίδα «Αϊντινλίκ» με τίτλο «Ιδού οι δεσμός του Πατριαρχείου με τη FETÖ» και υπότιτλο «Έστειλαν ενημερωτικό σημείωμα λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουνίου», αναφέρει πως σε αλληλογραφία μεταξύ του επισκόπου Αμερικής, Αλέξανδρου Καρλούτσου, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Φαναρίου και του διευθύνοντα του προγράμματος Rumi Forum, Ρασίτ Τελμπίσογλου, καταβάλλεται προσπάθεια απενοχοποίησης του FETÖ και στοχοποίησης του προέδρου Ερντογάν

Νικητής του Κορονοϊού ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος


Υγιής επέστρεψε στον Πύργο σήμερα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, νικητής της νόσου του κορονοϊού.

Έτη πολλά, ευλογημένα και σωτήρια Θεοφιλέστατε Επίσκοπέ μας.

π. Γεώργιος Σταθόπουλος

Η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για την κοίμηση του Μητροπολίτου Λαγκαδά Ιωάννου

(16/11/2020)

Με αφορμή την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Ιωάννου ωρισμένοι δημοσιογράφοι ειρωνεύθηκαν με απολίτιστο τρόπο την εκδημία του και την μαρτυρία της πίστεώς του στην Θεία Κοινωνία, ως να είχαν στοιχεία για την αιτία μεταδόσεως της νόσου. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με θλίψη διαπιστώνει ότι ωρισμένα ΜΜΕ δεν παύουν ποτέ να στοχοποιούν τους ορθόδοξους χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς, ως ιδεολογικό αντίπαλό τους.

Προς τέσσερις Κύπριους ιεράρχες: Ελληνισμός ή πανσλαβισμός το δίλημμα

 
Γράφει ο Theodor Petrov*

«Ein Gespenst geht um in Europa – das Gespenst des… Autozephalie», σχολίασε αυθόρμητα ο καλός Έλληνας φίλος την «ως κεραυνός εν αιθρία» είδηση ότι η Εκκλησία της Κύπρου αναγνώρισε την Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας.

«Πράγματι, συνέχισε, το «φάντασμα της αυτοκεφαλίας» πλανάται πάνω από την Ευρώπη κι η αναγνώριση από την συγκεκριμένη Εκκλησία θα πρέπει να «προσγείωσε» απότομα το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο σίγουρα πίστευε ότι, αυτός ο «υπεράκτιος παράδεισος» του ρωσικού χρήματος αν μη τι άλλο δεν θα διακινδύνευε να δυσαρεστήσει τις «χήνες» που γεννούν τα χρυσά αυγά».

Το Χρονικό της Κηδείας του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης ΙΩΑΝΝΟΥ [+photos]


Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, εκ των υγειονομικών αρχών μέτρα προστασίας λόγω του κορωνοϊού Covid-19, προεπέμφθη εις την αιωνιότητα ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρός Ιωάννης (Τασσιάς).

Σε άδειο ναό η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά [video-photos]


Ο μακαριστός μεταφέρθηκε με αυστηρά μέτρα υγειονομικής ασφαλείας στον Ιερό Ναό, ενώ λόγω των μέτρων συνολικά μέσα στον ναό ήταν μόλις εννέα άτομα για να αποχαιρετήσουν τον μητροπολίτη που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο ποίμνιο του.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης ΙΩΑΝΝΟΥ [live-photos]

 
Ἡ Ἐξόδιος Ἀκολουθία τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης κυροῦ Ἰωάννου ψάλλεται ΤΩΡΑ, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, στόν Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίας Παρασκευῆς Λαγκαδᾶ ὑπό μόνου τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρῶν καί Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ὁ ὁποῖος ὡρίσθη καί Τοποτηρητής τῆς χηρευούσης Μητροπόλεως Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης, τηρουμένων ὅλων τῶν προβλεπομένων ὑγειονομικῶν μέτρων γιά τήν προστασία ἀπό τόν κορωνοϊό. 

Ἐκ μέρους τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ὡρίσθη διά τόν ἐπικήδειον λόγον ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πάπαρης, Α΄ Γραμματεύς Αὐτῆς.

Ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄ για τον εκδημήσαντα αοίδιμο Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη


Και ενώ εμείς, στους Ιερούς μας Ναούς και των θυρών κεκλεισμένων, τελούσαμε την αγία προσκομιδή και μνημονεύαμε υπέρ υγείας των αδελφών μας Αρχιερέων, μεταξύ των οποίων και του αγαπητού μας αδελφού Ιωάννη, για τον ίδιο ανεώγοντο οι θύρες των ουρανών και ο μακαριστός πλέον Ιωάννης βίωνε την χαρά της Αναστάσεως στο πανίερο επουράνιο Θυσιαστήριο του Θεού, συνιερουργών με τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα και τον αείμνηστο Προκάτοχό του Σπυρίδωνα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Σηλυβρία για 100ετηρίδα Αγ. Νεκταρίου. Τρισάγιο για Μητροπολίτη Λαγκαδά


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα, Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020, στην Ακρόπολη της Σηλυβρίας, στην Ανατολική Θράκη, γενέτειρα πόλη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών από την κοίμηση του.

Για το όνομα του Θεού!


Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΤΑΧΙΑΟΣ
*

Ο μητροπολίτης Λαγκαδά ήταν ένας νέος άνθρωπος. Οι γνώστες της ανθρωπογεωγραφίας του χώρου και ειδικά του γαλατικού χωριού που λέγεται «Θεσσαλονίκη», περίμεναν ότι η πιο σημαντική είδηση που θα άκουγαν κάποτε γι’ αυτόν είναι ότι διέβη το Δερβένι και όχι τον Αχέροντα.  Ότι λοιπόν άλλη σκάλα περιμέναμε ότι θα ανέβαινε και όχι αυτήν προς το επέκεινα, είναι άλλη μία επιβεβαίωση ότι «άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει».