e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Όποιος δεν φοράει μάσκα, έξω από το Ναό! Αντιρρησίας να είσαι στο σπίτι σου, όχι στην Εκκλησία [video]

Γράφει ο π. Ρωμανός Αναστασιάδης 


Φτάνει πια με τον λοιμικό εσμό των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων που τόσο πολύ έχουν κακοποιήσει την Εκκλησία στην Ελλάδα! Ώρα να μπουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας αυτά τα βλαστάρια της Χούντας, των σκοτεινών παρασκηνίων και της θρησκευτικής παρακμής.

Ναυπάκτου Ιερόθεος: ΓΙΑΤΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΑ

 τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Εἶμαι ἀπό τούς πρώτους στήν Ἑλλάδα πού ἔκανα τό νέο ἐμβόλιο καί μέ τό κείμενό μου αὐτό ἤθελα νά ἐκφράσω μερικές σκέψεις μου πού μέ ὁδήγησαν σέ αὐτό.

1. Ἡ πανδημία ὡς πόλεμος

Η ευλογία του παραδοσιακού ζακυνθινού Χριστόψωμου στη Lusaka, Zambia 2020

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, παρόλο που για τα τελευταία 27 χρόνια ζει στην Αφρική δεν ξεχνά την Ζάκυνθο, την γενέτειρά του και τιμά τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της.

Τα Χριστούγεννα ήταν στη Ζάκυνθο πάντα σημαντικότερη γιορτή από την Πρωτοχρονιά. Το χριστόψωμο ή η κουλούρα σ’ όλη την Ζάκυνθο κοβόταν παραμονή Χριστουγέννων. Την κουλούρα την έκοβαν σε τόσα κομμάτια όσα ήταν και τ’ άτομα στην οικογένεια. ΄Έκοβαν και ένα παραπάνω που ήταν «τση γωνιάς», – κουζίνας, γι' αυτό και η κουλούρα λεγότανε και «κουλούρα της γωνιάς».
Στην επισκοπική κατοικία στη Λουσάκα η κοπή του Χριστόψωμου έγινε το απόγευμα ανήμερα των Χριστουγέννων. παρουσία του Ρώσου πρέσβη στη Λουσάκα κ. Alexander Vilovich Boldyrev , ο οποίος επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη κ. Ιωάννη, για να εκφράσει τις Χριστουγεννιάτικες ευχές του, της Ρωσικής αποστολής και μελών της ελληνικής παροικίας .
Και του χρόνου!!!

Κοροναϊός : Εμβολιάστηκε και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος


Το εμβόλιο κατά του κοροναϊού έκανε το απόγευμα της Κυριακής και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός στις 17:00 το απόγευμα.

Ο κ. Ιερόθεος πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του είχε ταχθεί υπέρ των εμβολίων τονίζοντας πως σε αυτά οφείλεται η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής.

«Τα εμβόλια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για να αντιμετώπιση τους ιούς.Και εγώ έχω κάνει εμβόλια, διότι διαφορετικά πιθανόν δεν θα ζούσα και κάθε χρόνο κάνω το εμβόλιο για την γρίπη. Θα κάνω όμως και το νέο εμβόλιο ύστερα από τις εγκρίσεις των αρμοδίων Οργανισμών και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και τις υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών μου» είχε τονίσει.

Δείτε φωτογραφίες:

Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα 2020 στον Ναό του Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Πρωί Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα, 27ης Δεκεμβρίου 2020, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου και Αγίας Άννης πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά. 
Ο εκκλησιασμός πραγματοποιήθηκε δίχως την παρουσία εκκλησιαζομένων, όπως συνεχίζει να ορίζει η σχετική Κ.Υ.Α. έναντι του Κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

“Κύριε, μή στήσῃς αὐτοῖς τήν ἁμαρτίαν ταύτην”


“Ἐν σημείοις καί τέρασιν ἀπαστράπτων καί δόγμασιν, παρανόμων ἔσβεσας τό συνέδριον. Καί ὑπ᾽ αὐτῶν ἀναιρούμενος καί λίθοις βαλλόμενος, ὑπέρ τῆς τῶν φονευτῶν σύ προσεύχου ἀφέσεως, ἐκμιμούμενος τήν φωνήν τοῦ Σωτῆρος. Οὗ εἰς χεῖρας ἐναπέθου σου τό πνεῦμα τό ἱερώτατον, Στέφανε” (ἀπό τά Στιχηρά τοῦ ἑσπερινοῦ τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Στεφάνου, στίς 27 Δεκεμβρίου)

“Αστράφτοντας από σημάδια και θαυμαστά γεγονότα και δόγματα (λόγους αληθείας), έσβησες την λάμψη του συνεδρίου των παρανόμων Ιουδαίων. Και ενώ αυτοί σε σκότωναν και σου έριχναν πέτρες, εσύ προσευχόσουν για να λάβουν άφεση για τις αμαρτίες τους, μιμούμενος τον λόγο του Σωτήρα  (πάνω στον Σταυρό). Στα χέρια του οποίου εναπόθεσες το ιερότατο πνεύμα σου, Στέφανε”.

Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα 2020 στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας [video]

 
Πρωί Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα, 27.12.2020, στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Θεμιστοκλέους Μουρτζανού. 
     Και τούτος ο εκκλησιασμός έγινε κεκλεισμένων των θυρών, όπως ορίζει η σχετική Κ.Υ.Α. έναντι του Κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Η πανήγυρις 2020 του Καθεδρικού Ναού Αγίου Στεφάνου Παρισίων


Εορτάσθηκε σήμερα η μνήμη του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παρισίων. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ συμπαραστατούμενος υπό των εφημερίων Πρωτοπρεσβυτέρου π. Παναγιώτη Ξενιτέλη και Πρεσβυτέρου π.  Sébastien Jambou.

Παρέστησαν οι Διπλωματικές Αρχές της Ελλάδος και της Κύπρου στο Παρίσι, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου και περιορισμένος αριθμός πιστών, συμφώνως προς τον νόμο του κράτους για την προστασία από τον κορονοϊό.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε το καθιερωμένο κτητορικό μνημόσυνο των μακαριστών Δημητρίου, Ιωάννου και Παύλου Σκηλίτση, ενώ ομίλησε σχετικά με την εορτή της ημέρας και ευχήθηκε στους πιστούς.

Φωτοθήκη Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα 2020 και Αγ. Στεφάνου εν Βανάτω Ζακύνθου, δίχως πιστούς


Πρωί Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα και ημέρα μνήμης του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, 27.12.2020, με πολύ κακό καιρό, έγινε η Ευχαριστιακή Σύναξη, κεκλεισμένων των θυρών λόγω κινδύνου εκ του Κορωνοϊού, ιερουργήσαντος του Εφημερίου π. Παναγιώτη Καποδίστριας, ψάλλοντος δε και ιεροκηρύξαντος του εγκρίτου θεολόγου κ. Σταματίου Ζούλα.
     Σημειωτέον ότι η θεία Λειτουργία μεταδόθηκε live από το κανάλι της Ενορίας στο YouTube. Μπορείτε να την δείτε ή ξαναδείτε ΕΔΩ!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα 2020, με Πατριαρχική Χοροστασία, στο Φανάρι [video]


Πατριαρχική Χοροστασία σήμερα, Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν (27η Δεκεμβρίου 2020), κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Κυριακή μετά τα Χριστούγενννα και Αγίου Στεφάνου εν Βανάτω Ζακύνθου [live 27.12.2020, 8.30 πμ]

 
Πρωί Κυριακής μετά την του Χριστού Γέννησιν, 27ης Δεκεμβρίου 2020, ημέρας μνήμης του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου για την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. 

     Η εορτή γίνεται ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ, εξαιτίας των κυβερνητικών εντολών για την μη περαιτέρω διασπορά του θανατικού Κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ 8.30 Π.Μ.: