e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Η εορτή του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου στο Σύδνεϋ

Την πρώτη ημέρα του καινούργιου έτους, τη μέρα που η Εκκλησία μας τιμάει τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Marrickville του Σύδνεϋ, όπου ευλόγησε και έκοψε την πρώτη για τη νέα χρονιά βασιλόπιτα και αντάλλαξε ευχές με τους ιερείς και τους πιστούς της Ενορίας.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας του Αγίου Βασιλείου, με συλλειτουργούς του, τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Μελόης κ. Αιμιλιανό και Κυανέων κ. Ελπίδιο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη εισόδω εις το νέον έτος 2021, ενώ μετά από την Απόλυση ο Αρχιεπίσκοπος επέδωσε τα διοριστήρια στα μέλη της νέας σύνθεσης της Φιλοπτώχου Αδελφότητος της Ενορίας, ευχόμενος ο Θεός να ευλογεί τα έργα τους, ώστε, ακολουθώντας το παράδειγμα του Αγίου Βασιλείου, να απαλύνουν όσο γίνεται τον πόνο των εμπερίστατων συνανθρώπων μας.

Μιλώντας στο εκκλησίασμα για τον μεγάλο Ιεράρχη και Άγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ευχήθηκε καταρχάς όλοι οι πιστοί να μπορούσαν να μελετήσουν τις πνευματικές, εκκλησιολογικές και καρδιακές, όπως τις χαρακτήρισε, ευχές που εμπεριέχονται στη Θεία Λειτουργία που συνέταξε ο Μέγας Βασίλειος, προκειμένου να συνειδητοποιήσουν το μεγαλείο της ψυχής Του.

Ανέφερε δε, ενδεικτικά, ότι ο Μέγας Βασίλειος, στις ευχές του όπου παρακαλεί τον Θεό να προστατεύσει τους αδύναμους και τους δοκιμαζόμενους ανθρώπους, συμπεριλαμβάνει και την κατηγορία εκείνων που δουλεύουν στα ορυχεία - "Μνήσθητι Κύριε... τῶν ἐν βήμασι, καὶ μετάλλοις" - μια κατηγορία που λίγοι θα είχαν την πρόνοια να μνημονεύσουν.

"Ο Μέγας Βασίλειος είχε την ευαισθησία να σκεφθεί και αυτούς τους ανθρώπους", υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, ενώ στο μήνυμά του, επικαλούμενος ακριβώς αυτήν την ευαισθησία του τιμωμένου Αγίου, απηύθυνε την παράκληση να μη στεκόμαστε αμέτοχοι και να μη θεωρούμε τους εαυτούς μας ανεύθυνους για τα όσα αρνητικά και δυσάρεστα συμβαίνουν γύρω μας. "Αυτόν τον χρόνο, μέσα στους πολλούς στόχους που έχετε, να λάβετε λίγη συγκίνηση και ευαισθησία από αυτά τα οποία έγραψε ο Μέγας Βασίλειος και να μη θεωρήσετε ότι εμείς είμαστε μακριά από κάθε ευθύνη και από κάθε στραβό που γίνεται. Αλλά να κατεβάσουμε το κεφάλι και να πούμε «Χριστέ μου, φταίμε κι εμείς, και συγχώρησέ μας, ελέησέ μας, δώσε μας φωτισμό»", παρότρυνε πατρικά.







Δεν υπάρχουν σχόλια: