e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Όταν ο Ζακ Υβ Κουστώ επισκέφθηκε τα Στροφάδια (42 photos: Harold Eugene Edgerton)


Κείμενο παρουσίασης: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Το 1955 ο Ζακ Υβ Κουστώ -διάσημος ωκεανογράφος- και οι συνεργάτες του έφθασαν με το θρυλικό ερευνητικό πλοίο του "Καλυψώ" στον πλωτό παράδεισο των Στροφάδων Νήσων, όπου και το παλαιολόγειο Καστρομονάστηρο. 

Μαζί τους ήταν και ο αμερικανός φωτογράφος Harold Eugene Edgerton (1903-1990), ο οποίος μας κληροδότησε με 42 συλλεκτικές φωτο-αποτυπώσεις από τον τόπο εκείνο της ιερής μόνωσης. 

Όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες, οι Αμερικάνοι έφθασαν στη νοτιοδυτική άκρη της Ελλάδας, απόγευμα καλοκαιριού εκείνης της χρονιάς, με δύο τουλάχιστον πλεούμενα -σίγουρα το "Καλυψώ" έμεινε "αρόδου"- και τους υποδέχτηκαν οι εκεί ασκούμενοι Μοναχοί της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου. Αποτυπώνονται τέσσερις: Ένας μεγαλύτερης ηλικίας, δύο μέσης ηλικίας κι ένας νεανικής, μάλλον δόκιμος. Ο ένας από αυτούς ξεναγεί τους επισκέπτες στα τιμαλφή της Πίστης και της Παράδοσης (Τάφο Αγίου Διονυσίου, Ναό, όπου η Παναγία η Παντοχαρά, αμυντικά κανόνια ή ντουφέκια, δροσιστικό πηγάδι, καμπάνες, κουζίνα κλπ), μετά τούς προσφέρεται δείπνο με ό,τι μοναστηρίσιο τούς βρισκόταν (κυρίως το απαράμιλλο στροφαδιώτικο ψωμί) και ύστερα -με κάποιο τρόπο- συζητούν!... 

Τέλος, ενώ το σκοτάδι ανατέλλει από εκεί που έδυσε ο ήλιος, εισπράττουμε το αποχαιρετιστήριο χαμόγελο των Τεσσάρων, σα νά 'ρχεται μια ανεπαίσθητη παρηγορία απ' το παρελθόν προς το άδηλο μέλλον... 










































Δεν υπάρχουν σχόλια: