e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Υγιής ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναχωρεί για την Πόλη και ευχαριστεί τους γιατρούς του

05 Νοεμβρίου 2021
Των Ματίνας Δεμελή και Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εξήλθε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής από το Νοσοκομείο «Mount Sinai», ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μετά την επιτυχημένη επέμβαση τοποθέτησης στεντ στην οποία υπεβλήθη την περασμένη Τετάρτη.

Ευδιάθετος και έχοντας στο πλευρό του τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και τον Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την έξοδο του από το Νοσοκομείο ευχαρίστησε την Ομογένεια για το ενδιαφέρον που έδειξε στην περιπέτεια της υγείας του. Στη συνέχεια, ο Παναγιότατος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι χαρούμενος που εξέρχομαι υγιής από το Νοσοκομείο χάρη στις φροντίδες του αδελφού Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και των γιατρών. Χάρηκα πολύ που βρήκα πολλούς ομογενείς ιατρούς και όχι τυχαίους αλλά επιφανείς ομογενείς γιατρούς, για τους οποίους υπερηφανευόμεθα. Ήταν μια μικρή περιπέτεια της υγείας μου, την ξεπέρασα με την βοήθεια του Θεού κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ήταν ευλογία Θεού που βρέθηκα εδώ αυτές τις μέρες που διαπιστώθηκε το πρόβλημά μου και το λύσαμε και το θεραπεύσαμε με τους καλούς γιατρούς».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη και το Σάββατο για να αναπαυθεί και θα αναχωρήσει για την έδρα του, το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή το μεσημέρι, όπως ανέφερε και ο ίδιος, με τις «Τουρκικές Αερογραμμές». Θα τον συνοδεύσει μέχρι την Κωνσταντινούπολη ο γιατρός Γεώργιος Σύρος, ο οποίος ως γνωστόν ήταν στην ιατρική ομάδα κατά την επέμβαση τοποθέτησης των στεντ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ελπιδοφόρο έξω από το Mount Sinai, Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, 2021. Φωτογραφία: Ε.Κ./Ματίνα Δεμελή

«Αναχωρώ την Κυριακή το μεσημέρι για την Κωνσταντινούπολη για να αναλάβω τα καθήκοντά μου, τα οποία άφησα προσωρινά. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον όλων, όλους, ιδιαιτέρως του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία, εξ όσων παρακολούθησα, έδειξαν ιδιαίτερο και στοργικό ενδιαφέρον για την περίπτωση της υγειούς καταστάσεώς μου. Τους ευχαριστώ και τους ευλογώ όλους, εκ μέρους της Μητρός Εκκλησίας. Να είστε όλοι καλά και εις το επανιδείν, χωρίς αρρώστιες», πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Όπως δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο γιατρός Γεώργιος Σύρος, η απόφαση να συνοδεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη, πάρθηκε προκειμένου «και ο ίδιος ο Παναγιότατος να νιώθει την ασφάλεια της παρουσίας ενός εξειδικευμένου γιατρού, με δεδομένο ότι θα ταξιδέψει λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επέμβαση».

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Παναγιότατος αισθάνεται πολύ καλά έπειτα από την επέμβαση της Τετάρτης, κατά την οποία έγινε τοποθέτηση τριών στεντ στην καρδιά του από ομάδα ομογενών γιατρών με επικεφαλής τον κορυφαίο ιατρό Γεώργιο Ντάγγα.

Ο Δρ Ντάγκας έχει ανακαλύψει μία πρωτοποριακή μέθοδο για την απόφραξη των αρτηριών χωρίς να υποβάλλεται ο ασθενής σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποχωρεί από το Mount Sinai, Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, 2021. Φωτογραφία: Ε.Κ./Ματίνα Δεμελή

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε ενώ ο Παναγιότατος ήταν εν εγρηγόρσει χωρίς να του παρασχεθεί αναισθητικό και μάλιστα συνομιλούσε με τους γιατρούς και τις νοσοκόμες. Μία νοσοκόμα του είπε «Παναγιότατε είμαι ορθόδοξη», ο Πατριάρχης εξέφρασε έκδηλη χαρά και της έδωσε έναν σταυρό ως δώρο εις ανάμνηση, ευλογία και ευχαριστία για την νοσηλευτική φροντίδα που του παρείχε και την βοήθειά της στην ιατρική ομάδα κατά την επέμβαση.

Νωρίτερα, την Πέμπτη, ανάμεσα σ’ αυτούς που του ευχήθηκαν τηλεφωνικώς ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τουίτ με ευχές του για περαστικά στον Παναγιότατο.

Επίσης, επιστολές συμπαθείας απέστειλαν προς τον κ. Βαρθολομαίο ο Μακαριότατος Πατριάρχης Σόφιας και πάσης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος και ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποχωρεί από το Mount Sinai, Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, 2021. Φωτογραφία: Ε.Κ./Ματίνα Δεμελή

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως έγραψε στο twitter πως «μετέφερα ευχές στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για ταχεία ανάρρωση. Τον περιμένουμε σύντομα κοντά μας στην Αθήνα για την προγραμματισμένη του επίσκεψη».

Τον Πατριάρχη θα συνοδεύσουν ο Διάκονος της Σειράς Καλλίνικος και ο υπασπιστής του, Παναγιώτης Γραφιαδέλλης.

Επισημαίνεται ότι ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ έχει μεταβεί στο Τέξας σε εκκλησιαστική αποστολή, από όπου αναμένεται να επιστρέψει το Σάββατο το απόγευμα. Τα υπόλοιπα μέλη της συνοδείας του Πατριάρχη έχουν ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: