e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

LIVE: Αρχιερατική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [+photos]


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος σήμερα κατά την εορτήν του Αγίου Ελευθερίου λειτούργησε και μίλησε στον ιστορικό ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου στο κέντρο της παλαιάς πόλεως στην Κέρκυρα. Ο εν λόγω Ναός του Αγίου Ελευθερίου στην περίοδο του β΄ παγκοσμίου πολέμου βομβαρδίστηκε και κατεστράφη ολοσχερώς, αλλά η μέριμνα του ευλαβεστάτου τότε εφημερίου π. Γεωργίου Σαββανή τον ανοικοδόμησε ξανά εκ βάθρων μέσα σε δύσκολες αντιξοότητες της γερμανικής κατοχής.

Κατά την πανηγυρική θ λειτουργία έψαλε μεγαλοπρεπώς η χορωδία του ναού υπό την διεύθυνση του κ. Ιωάννη Καρύδη.

Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο συναξάρι του Αγίου στην ζωή του, μάλιστα δε υπογράμμισε το γεγονός ότι η μητέρα του τον προσήγαγε στο επίσκοπο Ρώμης Ανίκητο και όταν είδε ο επίσκοπος τα προσόντα του την σοβαρότητά του, το ήθος και την ωριμότητα στο πρόσωπο του Ελευθερίου απεφάσισε να τον χειροτονήσει και διάκονο και πρεσβύτερο και Επίσκοπο του Ιλλυρικού.

Ο Μητροπολίτης εξήγησε στό εκκλησίασμα την έννοια του παιδαριογέροντος που αναφέρει η φιλοκαλική γραμματεία. Σήμερα στην εποχή μας, λείπουν οι ώριμοι νέοι και γενικώς απουσιάζουν οι άνθρωποι πού αγαπούν σαν τον Ελευθέριο το Θεό και φτάνουν έως θυσίας!

Ο απ. Παύλος στην επιστολή του στον απ. Τιμόθεο του γράφει μέσα από τις φυλακές της Ρώμης να μην επαισχυνθεί το μαρτύριο, γι' αυτό και ο Άγιος Ελευθέριος που ανετράφει πνευματικά στην Ρώμη, ήκουε εσωτερικά την φωνή του Παύλου να ψιθυριζει και να τον ενισχύει στο μαρτύριο. Οι μάρτυρες προχώρησαν με χαρά στην θυσία υπέρ της αγάπης τού Θεού,

Η εποχή μας, εποχή συμφέροντος, δεν δίδει προτεραιότητα στη αγάπη του θεού και στην πίστη Εκείνου. Αλλά στην ζωή των απολαύσεων, όμως χωρίς την θυσία Εκείνου θα συνεχίσουμε να είμαστε παραδομένοι στο κοσμικό φρόνημα με αποτέλεσμα να μην ζούμε την χαρά της ελευθερίας που ο Ίδιος μας ελευθέρωσε από την κατά δυναστεία του διαβόλου, και όσοι ζούμε μέσα στην εκκλησία του Χριστού μας ας μην επηρεαζόμαστε από τις απειλές των συγχρόνων διωγμών που εμφανίζονται με διάφορα προσχήματα μέσα στην εκκλησία μας.

Στο τέλος ευχήθηκε στους εορτάζοντες και εορτάζουσες. Στο τέλος ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 














Δεν υπάρχουν σχόλια: