e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Νυκτολειτουργία για την Κυριακή προ των Φώτων 2020 εν Βανάτω Ζακύνθου

Βράδυ Σαββάτου, 2ας Ιανουαρίου 2021, με δυνατό ανεμόβροχο και σχετικώς κρύο καιρό, στην στοργική θαλπωρή του Ναού της Παναγούλας Μπανάτου έγινε αφ' εσπέρας μοναχικά η Αναστάσιμη θεία Λειτουργία της Κυριακής προ των Φώτων, κεκλεισμένων των θυρών για την πρόληψη του απειλητικότατου Covid-19, καθώς επιτάσσουν οι κυβερνητικές οδηγίες χάριν της κοινής υγείας.
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσε ιεροψαλτικώς ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας και Εκπαιδευτικός, ο οποίος μάλιστα ομίλησε δεόντως απ' άμβωνος. 
     Σημειωτέον ότι η θεία Λειτουργία μεταδόθηκε από το κανάλι της Ενορίας στο YouTube. Οι επιθυμούντες μπορούν να την δουν (ή να την ξαναδούν) ΕΔΩ!
     Διευκρινίζεται, όσον αφορά στο "αφ' εσπέρας" κάποιων εκ των τελετουργιών της Ενορίας μας κατ' αυτή την δυσχερή περίοδο της διαρκούσης Καραντίνας, ότι και διά της πρόσφατης Εγκυκλίου της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (υπ' αριθμ. 3032/15.12.2020) επιτρέπει διά των Σεβ. Μητροπολιτών "την τέλεση της Ακολουθίας του Όρθρου αφ' εσπέρας, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού" και "την χρονική μετάθεση των μικρών Αγρυπνιών κατά τις απογευματινές ώρες, λόγω της ισχύουσας απαγορεύσεως κυκλοφορίας μετά τις 22:00".
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας στον τόμο "Διοικητική συγκρότησις της Εκκλησίας Κύπρου και των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών 2021"


Μετά την Εκκλησία της Ελλάδος, τώρα και η Εκκλησία της Κύπρου ενέταξε στην κατ' έτος εκδιδόμενη επετηρίδας της την ήδη αναγνωρισθείσα νεοπαγή Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Έτσι, στον πρόσφατα εκδοθέντα τόμο "Διοικητική συγκρότησις της Εκκλησίας Κύπρου και των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών | έτος 2021" καταχωρήθηκε η αναλογούσα φωτογραφία του Προκαθημένου, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου και τα βασικά στοιχεία επικοινωνίας.

Ο Θεός να φυλάει από την καχυποψία και συνωμοσιο-λατρεία


Σχολιασμός: Ἀρχιμ. Ἐφραὶμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελλος Ἱερᾶς Μητροπόλεως Σισανίου καὶ Σιατίστης

TOYΣ ΒΛΕΠΕΙΣ: μὲ τὴν ἐγκληματικὴ ἀπροσεξία τους ἔχουν γεμίσει τὸν τόπο διασωληνωμένους καὶ φέρετρα. Οἱ ἴδιοι μπορεῖ νὰ εἶναι φορεῖς καὶ νὰ μὴν τὸ λένε καὶ νὰ κυκλοφοροῦν ἄνετα ἀνάμεσά μας. Γιατί, σοῦ λέει νὰ μαθευτεῖ καὶ νὰ ἐκτεθῶ; (Πιὸ καλὰ κόλλα τοὺς ἄλλους γιὰ νὰ μὴν ἐκτεθεῖς. Ἡ ἁμαρτία σὲ ἐκθέτει -ἡ δολοφονική σου ἀδιαφορία- ὄχι ἡ ἀσθένεια). Θάβουμε, θάβουμε καθημερινῶς καὶ τὸ σαράκι τῆς πλάνης ἐξακολουθεῖ καὶ τοὺς κάνει ἄνω κάτω. Τοὺς λὲς "θάψατε παπᾶ, θάψατε πιστούς, ἀρρωστήσατε παπᾶ, διασωληνώσατε παπᾶ καὶ πρόκειται νὰ θάψουμε κι ἄλλον καὶ παίξατε ρόλο καὶ σεῖς, κάποιοι ἀπὸ σᾶς ἀρρωστήσατε, προσέξτε μὴν πᾶτε τζάμπα". Ἀπάντηση: Τὸν ψέκασαν μὲ κορονοϊό!!!! Τί κρύβεται ἀπὸ πίσω; Γιατί νὰ μὴ χτυπήσει ἡ καμπάνα; Γιατί ὁ ἁγιασμὸς ἀπὸ μέσα καὶ ὄχι ἀπ' ἔξω; Μακάκες (!!!) εἴμαστε ἂν νομίζουμε ὅτι ὅλοι αὐτοὶ ἐνδιαφέρονται γιὰ τὴν ὑγεία μας. (Θέλεις νὰ κοινωνήσεις μετά, ἔ;). Ἐμᾶς θὰ μᾶς ἐπιτρέψεις νὰ τὸ πιστεύουμε ὅτι ἐνδιαφέρονται γιὰ τὴν ὑγεία μας καὶ νὰ μὴν εἴμαστε αὐτὸ ποὺ λές. Κράτα γιὰ ἄλλους τὸ χαρακτηρισμό. Στὸν ἐπιστρέφουμε.

Μακαριστός Καστορίας κυρός Σεραφείμ. Ένα τρισάγιο

Δεσπότη μου καλότατε!

Περίμενα λίγο νὰ καταλαγιάσει ὁ θόρυβος τῆς ἐξοδίου ἀκολουθίας σου καὶ τῆς μετὰ ταῦτα ταφῆς σου καὶ ἦρθα σήμερα στὴν αὐλὴ τοῦ Ἐπισκοπείου νὰ σοῦ ψάλω ἕνα τρισάγιο, σύμφωνα μὲ τὰ παραδεδομένα. Ἐπικοινώνησα πρὶν μὲ τὸν ἐπίσης θλιμμένο ἀλλὰ καὶ βασίμως εὐφραινόμενο πανάξιον υἱό σου καὶ καλὸν ἐπίσκοπό μου Ἀθανάσιο.

Καὶ ἦρθα.

Αφ' εσπέρας η θεία Λειτουργία της Κυριακής προ των Φώτων εν Βανάτω Ζακύνθου [live απόψε 5.30 μμ]


2 Ιανουαρίου 2021

Ναός Παναγούλας Μπανάτου

κεκλεισμένων των θυρών λόγω Covid-19

*   *   *

4 μ.μ.: Αναστάσιμος Εσπερινός 

4.30 μ.μ.: Αναστάσιμος Όρθρος 

5.30 μ.μ.: Θεία Λειτουργία της αυριανής Κυριακής προ των Φώτων (3.1.2021), κατά την οποία θα ομιλήσει απ' άμβωνος ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας - Εκπαιδευτικός. 

Η Θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί μέσω YouTube, ακολούθως:


Ο Εσπερινός της αυριανής Κυριακής προ των Φώτων 2021 στο Φανάρι [video]

 
Πατριαρχική Χοροστασία απόψε, Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι κατά την Ακολουθία του Εσπερινού επί τη αυριανή Κυριακή προ των Φώτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Η επέλευση και η ανάκληση

“Προφητείας τήν χάριν πεπλουτηκώς, ἐσομένων τήν γνῶσιν θεοπρεπῶς, μεμύησαι ἐν Πνεύματι, Μαλαχία θεόπνευστε. Καί προλέγεις ἅπασι, Χριστοῦ τήν ἐπέλευσιν, καί Ἐθνῶν πανόλβιε τήν θείαν ἀνάκλησιν” (κάθισμα τοῦ Ὄρθρου τῆς ἑορτῆς τοῦ προφήτου Μαλαχίου, τήν 3η Ἰανουαρίου)

“Έχοντας πλούσια την χάρη της προφητείας, μυήθηκες εν Αγίω Πνεύματι στην γνώση των όσων επρόκειτο να συμβούν σύμφωνα με το σχέδιο και τον τρόπο του Θεού, Μαλαχία θεόπνευστε. Και προλέγεις σε όλους ανεξαιρέτως τον ερχομό του Χριστού και την ανάκληση στην σχέση με τον Θεό των ειδωλολατρικών λαών, εσύ που είσαι πανευτυχής για το χάρισμα που σου δόθηκε”.

Μήνυμα του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη


Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Εξοχ. κ. Joe Biden απέστειλε απαντητική επιστολή προς την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με την οποία του εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του για το συγχαρητήριο Γράμμα που του απέστειλε ο Παναγιώτατος αμέσως μετά την εκλογική επιτυχία του. 

Στην επιστολή του ο κ. Biden αναφέρει: 

Αυστηροποίηση μέτρων έναντι Covid-19. Κλειστοί οι Ναοί στα Θεοφάνια


πηγή: in.gr

Με το βλέμμα στην επαναλειτουργία των σχολείων, στις 11 Ιανουαρίου, ελήφθη η απόφαση για επιστροφή σε αυστηρό lockdown μιας εβδομάδας, όπως διαμηνύεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα 3-10 Ιανουαρίου 2021 είναι απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για προληπτικούς λόγους.  Στόχος να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, ώστε να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία μας όλων των βαθμίδων», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. 

«Στόχος», όπως είπε από την πλευρά του ο Στέλιος Πέτσας, «είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους». 

Τι θα λειτουργήσει στις 11 Ιανουαρίου

Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ο πρώτος ιεράρχης στην Ελλάδα που έκανε το εμβόλιο κατά Covid-19


02.01.2021 | 09:02

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα, μίλησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος, ο πρώτος ιεράρχης στη χώρα μας που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού.