e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Πρόγραμμα Μεγάλης Εβδομάδας και Πάσχα 2021 στο Μπανάτο Ζακύνθου, σε κατάσταση Πανδημίας


 • Κυριακή των Βαΐων, 25 Απριλίου 2021, ώρα 8 πρωί: Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της Εορτής. Ναός Παναγούλας.

 • Κυριακή των Βαΐων, 25 Απριλίου 2021, ώρα 6.30 εσπέρας: Ο Πρώτος Νυμφίος (Όρθρος της Μ. Δευτέρας). Ναός Φανερωμένης.

 • Μεγάλη Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021, ώρα 6.30 εσπέρας: Ο Δεύτερος Νυμφίος (Όρθρος της Μ. Τρίτης). Ναός Φανερωμένης.

 • Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου 2021, ώρα 6.30 εσπέρας: Ο Τρίτος Νυμφίος (Όρθρος της Μ. Τετάρτης). Ναός Παναγούλας.

 • Μεγάλη Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021, ώρα 5 απόγευμα: Το Μυστήριο της Εξομολογήσεως και, ακολούθως, ώρα 6.30 εσπέρας: Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. Ναός Φανερωμένης.

 • Μεγάλη Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021, ώρα 8 πρωί: Ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Ναός Φανερωμένης.

 • Μεγάλη Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021, ώρα 5.30 απόγευμα: Τα Δώδεκα Ευαγγέλια (Όρθρος της Μ. Παρασκευής). Ναός Φανερωμένης.

 • Μεγάλη Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021, ώρα 8.30 πρωί: Οι Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και ο Εσπερινός του Μ. Σαββάτου με την Τελετή της Αποκαθηλώσεως. Ναός Παναγούλας.

 • Μεγάλη Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021, ώρα 6 εσπέρας: Ο Επιτάφιος Θρήνος (Όρθρος του Μ. Σαββάτου). Ναός Παναγούλας.

 • Μέγα Σάββατο, 1 Μαΐου 2021, ώρα 8 πρωί: Ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, με την Πρώτη Ανάσταση (Gloria ή «Κομμάτι»). Ναός Παναγούλας.

 • Μέγα Σάββατο, 1 Μαΐου 2021, ώρα 8.15 βράδυ: Η Παννυχίδα του Πάσχα, ακολούθως (στις 9 μ.μ.) η Τελετή της Αναστάσεως. Αμέσως μετά, η Θεία Λειτουργία της Λαμπρής. Ναός Φανερωμένης. Απόλυση: 10.20 μ.μ. περίπου.

 • Κυριακή του Πάσχα, 2 Μαΐου 2021, ώρα 6.30 εσπέρας: Εσπερινός της Αγάπης και η Λιτανεία των ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Παναγούλας πέριξ του Ναού. Ναός Παναγούλας.

 • Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου 2021, ώρα 8.30 πρωί: Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Ναός Φανερωμένης.

 • Τρίτη του Πάσχα, 4 Μαΐου 2021, ώρα 8.30 πρωί: Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία, προς τιμήν των Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Ναός Φανερωμένης.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συστήνει Συμβουλευτική Επιτροπή για τον νέο Καταστατικό Χάρτη

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος σύστησε Συμβουλευτική Επιτροπή για την κατάρτιση του νέου Καταστατικού Χάρτη. Σκοπός της Επιτροπής είναι η συγκέντρωση ιδεών και προτάσεων από το σύνολο της Ι. Αρχιεπισκοπής σχετικά με το μέλλον της Εκκλησίας μας στην Αμερική. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος  και ο Άρχων κ. Μιχαήλ Ψαρός, ενώ εκπροσωπείται το σύνολο της Εκκλησίας και πιο συγκεκριμένα οι Ιεράρχες, εκπρόσωποι όλων των Ι. Μητροπόλεων, Γερουσιαστές για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των ιδρυμάτων της Ι. Αρχιεπισκοπής, κληρικοί, θεολόγοι, ακαδημαϊκοί και άλλα διακεκριμένα μέλη της Ομογένειάς μας, σύμφωνα και με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ι. Επαρχιακής Συνόδου.

Σκοπός της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι να κάνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα προς την κατάρτιση του νέου Καταστατικού Χάρτη με την καταγραφή και διαμόρφωση των προτάσεων σχετικά με την τροποποίηση και βελτίωση του ισχύοντος Καταστατικού Χάρτη. Οι προτάσεις αυτές θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν στο σύνολό τους. “Το κύριο έργο της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι η διαμόρφωση μιας σειράς προτάσεων για τη βελτίωση της οργάνωσης και διοίκησης της Εκκλησίας μας στην Αμερική με το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες του μέλλοντος. Προφανώς, εφόσον ο ισχύων Καταστατικός Χάρτης έχει ανακληθεί, η διατήρηση του υπάρχοντος status quo δεν αποτελεί επιλογή μας”, δήλωσε ο κ. Ψαρός.

Έχει ήδη δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική διεύθυνση (charter@goarch.org), προκειμένου να κατατίθενται οι σκέψεις και οι προτάσεις όλων για τον νέο Καταστατικό Χάρτη, ενώ στον ιστότοπο της Ι. Αρχιεπισκοπής  (https://www.goarch.org/administration/charter) θα αναρτώνται σημαντικά έγγραφα και εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία κατάρτισης του νέου Καταστατικού Χάρτη.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ακολούθως, θα συστήσει μία Μικτή Επιτροπή από εκπροσώπους της Μητρός Εκκλησίας και της Ι. Αρχιεπισκοπής με στόχο την κατάρτιση του νέου Καταστατικού Χάρτη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαβούλευσης, η Ι. Αρχιεπισκοπή θα συνεχίσει τη λειτουργία της ως νομική οντότητα, εφαρμόζοντας του Κανονισμούς της.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κοντά στη μαθητιώσα νεολαία της Μελβούρνης

Κατά τη διάρκεια της ποιμαντικής επισκέψεώς του στη Μελβούρνη, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος μερίμνησε ώστε να βρεθεί κοντά στη μαθητιώσα νεολαία της Ομογένειας, επιβεβαιώνοντας την πατρική του αγάπη για τη νέα γενιά και το διαρκές ενδιαφέρον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για την προκοπή και την πρόοδό της.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε τον Αρχιραββίνο Ishak Haleva

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε σε ακρόαση τον Σοφολογιώτατο Αρχιραββίνο κ. Ishak Haleva, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσουν σε εγκάρδια ατμόσφαιρα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 

Η εμπειρία μου από τον Κορωνοϊό. Χωρίς συμπτώματα, αλλά με πολύ φόβο…

Γράφει ο Νίκος-Γιώργος Παπαχρήστου, Διευθυντής Γραφείου Ενημέρωσης Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ένα μακροσκελές κείμενο γραμμένο από καρδιάς!

Φίλες και φίλοι,
Χαίρετε!
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τα δεκάδες μηνύματά σας, με τα οποία εκδηλώσατε το ενδιαφέρον και τη συμπαράστασή σας για την πορεία της υγείας μου, ύστερα από τη διάγνωσή μου ως θετικού στον κορωνοϊό. Αν και απέφυγα να γράψω κάτι στο fb, να μοιραστώ μαζί σας την εξέλιξη αυτή, δεν με ξένισε, ωστόσο, ότι πάρα πολύ γρήγορα έγινε γνωστό και πολύ γρήγορα άρχισαν να φτάνουν τα ευγενικά και πολύ ενισχυτικά μηνύματά σας. Σας ευχαριστώ θερμά και πάλι για τους καλούς σας λόγους.
Αν τότε δεν θέλησα να γράψω κάτι, για να αποφύγω την πίεση που θα μού έφερνε η δικαιολογημένη αγωνία των φίλων, όλων σας, τώρα, που ελπίζω ότι οι δύσκολες στιγμές απομακρύνθηκαν, θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποια από τα συναισθήματα και την εμπειρία που βίωσα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.