e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Ευγενική δωρεά της Μαρίας Ρουσέα δυο έργων τέχνης προς την Ενορία Βανάτου


Δύο έργα τέχνης παρέδωσε την 21η Απριλίου 2021 στον Εφημέριο της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω η ζωγράφος ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΕΑ από την προσωπική συλλογή της. Η γνωστή ζωγράφος του Τζάντε, ευαίσθητος άνθρωπος και πρωτοποριακή καλλιτέχνιδα στην εποχή της δημιουργικότητάς της (και αδελφή της ηθοποιού Τζένης Ρουσέα), εξέφρασε δι' αυτής της ευγενικής χειρονομίας -όπως δήλωσε- την μακρόχρονη φιλία της με τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια, αλλά και την ευαρέσκειά της για την ήδη εντεκάχρονη πνευματική συμβολή και διαδρομή τού Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Βανάτου "Αληθώς" στα πολιτιστικά πράγματα του νησιού

Παρουσιάζοντας το ζακυνθινό Μεγαλοβδόμαδο στην εκπομπή "Η άγνωστη Ζάκυνθος" του ZanteTimes


Παρουσιάζοντας απόψε, 24 Απριλίου 2021, το ζακυνθινό Μεγαλοβδόμαδο στην εκπομπή "Η άγνωστη Ζάκυνθος" του έγκριτου διαδικτυακού ιστότοπου ZanteTimes. Η μαγνητοσκόπηση έγινε στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου. 
     Ευχαριστούμε από αυτή τη θέση τόσο τον υπεύθυνο της εκπομπής Διονύση Νικολόπουλο, όσο και τον ιδιοκτήτη της διαδικτυακής τηλεόρασης Δημήτρη Μαρκεσίνη για την τεχνική κάλυψη της παρουσίασής μας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Παρουσιάζοντας το ζακυνθινό Μεγαλοβδόμαδο στην "Ημέρα Ζακύνθου" web tv [video]


Παρουσιάζοντας απόψε, 24 Απριλίου 2021, τις ιδιαιτερότητες του ζακυνθινού Μεγαλοβδόμαδου και της Λαμπρής στην "Ημέρα Ζακύνθου" web tv. Η μαγνητοσκόπηση έγινε στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους της διαδικτυακής εκδοχής της εφημερίδας ΗΜΕΡΑ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Το Σάββατο του Λαζάρου 2021 στη Βηθανία

Τό Σάββατον, 11ην/ 24ην Ἀπριλίου 2021, Σάββατον τοῦ Λαζάρου συμφώνως τῷ Τριῳδίῳ, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου εἰς τήν ἱεράν Μονήν Μάρθας καί Μαρίας τῆς Βηθανίας ἡ μνήμη τοῦ γεγονότος τῆς ἐγέρσεως ὑπό τοῦ Κυρίου τοῦ φίλου Αὐτοῦ Λάζαρου τοῦ τετραημέρου.

Κατά τήν ἡμέραν αὐτήν ἡ ἐκκλησία ὅλη, ἰδίᾳ ἡ τῶν Ἱεροσολύμων, ἀναμιμνῄσκεται, συμφώνως πρός τήν διήγησιν τοῦ Εὐαγγελιστοῦ Ἰωάννου, ὅτι ὁ Κύριος ἐλθών ἐκ τῆς ἐρήμου εἰς Βηθανίαν, ἐγένετο δεκτός ὑπό τῶν ἀδελφῶν τοῦ Λαζάρου Μάρθας καί Μαρίας, ὥδευσεν πρός τόν τάφον αὐτοῦ καί ἤγειρεν αὐτόν, λέγων αὐτῷ: «Λάζαρε δεῦρο ἔξω», (Ἰω. 11-, 43).

Λαμπρά Θυρανοίξια του νέου Καθεδρικού Ναού της Αρχιεπισκοπής Κύπρου [photos]

Ένα όραμα ζωής πραγματοποιείται σήμερα για τον Προκαθήμενο τής κατά Κύπρον Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χρυσόστομο Β΄, με τα θυρανοίξια τού περικαλλούς νέου Καθεδρικού Ναού τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, επ’ ονόματι τού Ιδρυτού και προστάτου τής Εκκλησίας Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα.
Παρόλες τις κατά καιρούς δυσκολίες αλλά και εμπόδια που συνάντησε η προσπάθεια αυτή τού Μακαριωτάτου, σήμερα γίνεται πλέον πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί πια να την αμφισβητήσει.

Σάββατο του Λαζάρου 2021 στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος προέστη σήμερα, Σάββατο του Λαζάρου (24-4-2021), της Θείας Λειτουργίας, στον Ι. Ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, επί τη εορτή της Εγέρσεως του Αγίου Λαζάρου. 
Χθες, Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, τελευταία ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Μητροπολίτης Σμύρνης τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία μετά του Εσπερινού της εορτής του Λαζάρου.

Εκδήλωση στο Σύδνεϋ με μελοποίηση του Κοντακίου "Εις τον Πλούσιον και τον Λάζαρον"

Με συγκίνηση και κατάνυξη, τόσο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, όσο και οι παριστάμενοι κληρικοί και λαϊκοί, παρακολούθησαν το βράδυ του Σαββάτου, 24 Απριλίου, μία πνευματική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ενορία της Αναστάσεως του Σωτήρος, στο Kogarah του Σύδνεϋ. Πρόκειται για την παρουσίαση του Κοντακίου του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού "Εις τον Πλούσιον και τον Λάζαρον", το οποίο μελοποίησε και παρουσίασε η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Να σημειωθεί ότι το κοντάκιο αυτό για πρώτη φορά παρουσιάζεται μελοποιημένο.

Βαγιώνε χειροτεχνίες στόλισαν τον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου για την αυριανή Γιορτή

Παρά την συγκρατημένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα εξαιτίας της Πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν σήμερα μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου του Λαζάρου (24 Απριλίου 2021) οι κατά παράδοσιν στολισμοί του Ναού της Παναγούλας Μπανάτου, για την αυριανή χαρμόσυνη εορτή του Βαγιώνε! 

"Μετά κλάδων νοητώς, ως οι παίδες, τον Χριστόν ανευφημήσωμεν"

«Μετά κλάδων νοητῶς, κεκαθαρμένοι τάς ψυχάς, ὡς οἱ Παῖδες, τόν Χριστόν ἀνευφημήσωμεν πιστῶς, μεγαλοφώνως κραυγάζοντες τῷ Δεσπότῃ . Εὐλογημένος εἶ Σωτήρ, ὁ εἰς τόν κόσμον ἐλθών τοῦ σῶσαι τόν Ἀδάμ ἐκ τῆς ἀρχαίας ἀρᾶς, πνευματικῶς γενόμενος, φιλάνθρωπε, νέος Ἀδάμ ὡς εὐδόκησας . ὁ πάντα, Λόγε, πρός τό συμφέρον οἰκονομήσας, δόξα Σοι» (Κάθισμα τοῦ Ὄρθρου τῆς Κυριακῆς τῶν Βαΐων)

«Με τα κλαδιά των βαΐων νοερά ας μεταφερθούμε στα Ιεροσόλυμα και αφού καθαρίσουμε τις ψυχές μας,  όπως τα παιδιά εκεί ας δοξάσουμε τον Χριστό με πίστη κραυγάζοντας με δυνατή φωνή: Ευλογημένος είσαι, Σωτήρ μας, εσύ που ήλθες στον κόσμο για να σώσεις τον Αδάμ από την αρχαία κατάρα (της ακοινωνησίας με τον Θεό και του θανάτου), έχοντας γίνει πνευματικά ο νέος Αδάμ, όπως έστερξες. Εσύ, Λόγε του Θεού, που όλα τα σχεδίασες και προνόησες γι’ αυτά προς το συμφέρον μας, ας είσαι δοξασμένος».

"Κύριε και Δέσποτα της Ζωής μου": Παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Την Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Ρέντφερν του Σύδνεϋ, η παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου "Κύριε και Δέσποτα της Ζωής μου" ("Lord and Master of my Life"), που έχει συγγράψει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε, παρόντος του Σεβασμιωτάτου, από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σινώπης κ. Σιλουανό, ο οποίος έχει προλογίσει την αγγλική έκδοση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Καμπέρας, Αρχιμανδρίτης κ. Πρόχορος Αναστασιάδης, και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστος Καρράς. Συμμετείχαν ακόμη οι Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής Δρ Φίλιππος Καρυατλής και Δρ Μάριος Μπάγκος, ο κ. Βασίλειος Ψιλάκος, ο Διάκονος κ. Στεφανος Τινικασβίλι, η Δρ Άννα Δημητρίου και η κ. Αγγελική Γεωργίου, στους οποίους ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες για τη συμβολή τους στην έκδοση.

Τα ζακυνθινά "Ίνα τι" και "Αι γενεαί πάσαι" αποδιδόμενα από Φιλαρμονική στη Λουσάκα της Ζάμπιας [video]


Ο Ζακυνθινός, όπου βρεθεί εκτός της μητρικής του γης, προσπαθεί να μεταφυτεύσει τα ιδιάζοντα ήθη, έθιμα και τον μουσικό πολιτισμό του, κυρίως δε κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. 
     Το ίδιο πράττει ο εκ Ζακύνθου ορμώμενος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης (Τσαφταρίδης), ο οποίος μεταδίδει προς το εν Ζάμπια ποίμνιό του, όχι μόνο Χριστό, αλλά και μύρα Ζακύνθου. Τα δύο σημερινά βίντεο που ακολουθούν αποτυπώνουν τις πρόβες μιας Φιλαρμονικής της Προεδρικής Φρουράς στην πρωτεύουσα Λουσάκα, όπου οι μουσικοί της εκπαιδεύονται στα ζακυνθινά μέλη του "Ίνα τι" και του "Αι γενεαί πάσαι"!
     Θαυμάζουμε και επαινούμε τον Σεβ. κ. Ιωάννη για την ζακυνθινοπρεπή στάση του, στον τόπο της αρχιερατείας του. Όλοι οι Προπάτορες Ζακύνθιοι ευφραίνονται και τον ευλογούν!!! Εύγε!!!

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Λαζαράκια, Βαΐα των Φοινίκων και Πασχαλινές Λαμπάδες στην Ίμβρο

Με την ευλογητική συμμετοχή και του Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, ετοιμάστηκαν στην Ίμβρο από τους πιστούς τα Λαζαράκια και τα Βαΐα των φοινίκων. Τα παιδιά έφτιαξαν όμορφες πασχαλινές λαμπάδες. 

Βαγιώνε 2021: Το κρέμασμα του βαγιού στο καμπαναρίο τση Παναγούλας Μπανάτου [video 11 πμ]


Ώρα 11 το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου, κατά την ισχύουσα ζακυνθινή παράδοση, κρεμιέται το βαγί από τα καμπαναρία του Τζάντε, μαζί με κλάδο ελαίας, για να δηλωθεί η είσοδος του Κυρίου Ιησού στα Ιεροσόλυμα και η απαρχή της Μεγάλης Εβδομάδας. 

ΔΕΙΤΕ ΣΤΣ 11 π.μ. ΤΟ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΤΟΥ ΒΑΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ ΜΠΑΝΑΤΟΥ 
ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: