e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Κυριακή, 5.12.2021, στην Παναγούλα Βανάτου, συνεορτάζοντας τους Αγ. Σάββα και Νικόλαο


Κυριακή Ι΄ Λουκά, 5η Δεκεμβρίου 2021, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, στο πλαίσιο της κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου Πατρός Σάββα του Ηγιασμένου και προεορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας. Παράλληλα υπήρχε το περίπυστο Εικόνισμα της Αγίας Βαρβάρας (από χθες) στο κέντρο του Ναού, ούτως ώστε και σήμερα να προσκυνηθεί από τους πιστούς. Έγινε και Αρτοκλασία.
    Τον ιερουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν από το ψαλτήρι οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας και Σπυρίδων Δρογγίτης, ο δε κ. Ζούλας ομίλησε εμπεριστατωμένα και εποικοδομητικά προς το εκκλησίασμα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Ναό Αγ. Στεφάνου, της Ορθοδόξου Βουλγαροφώνου Κοινότητος της Πόλεως

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι. Ναό του Αγίου Στεφάνου Μπαλατά, της Ορθοδόξου Βουλγαροφώνου Κοινότητος της Πόλεως, με αφορμή την ανακαίνιση της Αγίας Τραπέζης και του Ιερού Βήματός του, και τον εμπλουτισμό του Ναού με νέα προσκυνητάρια και ιερά σκεύη. 

Εκκλησιάστηκε ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στην Πόλη, Εντιμ. κ. Vassil P. Valchev, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Εντιμ. κ. Βασίλειος Λιάζε, προσκυνητές από την Βουλγαρία και πλήθος πιστών εκ της Βουλγαρόφωνης Κοινότητας. 

Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο διαρκές ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας για όλα τα πνευματικά της τέκνα στην Πόλη.

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Άγιο Μηνά Ηρακλείου για τα 30χρονα Πατριαρχίας Βαρθολομαίου

Τήν Κυριακήν 5η Δεκεμβρίου 2021 κατά τήν τρισαρχιερατικήν Θείαν Λειτουργίαν εἰς τόν Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ἁγίου Μηνᾶ Ἡρακλείου, λειτούργησαν οἱ Σεβ. Μητροπολίτες Κισάμου καί Σελίνου κ. Ἀμφιλόχιος, Πέτρας καί Χερρονήσου κ. Γεράσιμος καί Ἱεραπύτνης καί Σητείας κ. Κύριλλος. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οἱ Σεβ. Μητροπολίτες Ἀρκαλοχωρίου, Καστελλίου καί Βιάννου κ. Ἀνδρέας, Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιος, Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κ. Δαμασκηνός καί ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Κνωσοῦ κ. Πρόδρομος.

Ἀπό μέρους τῶν Ἀρχῶν παρέστησαν ὁ Ἐξοχώτ. κ. Ἐλευθέριος Αὐγενάκης, Ὑφυπουργός Πολιτισμοῦ καί Ἀθλητισμοῦ, οἱ πολιτικές καί στρατιωτικές ἀρχές τοῦ τόπου, ὁ Νομικός Σύμβουλος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης ἐντιμολ. κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης, Ἄρχων Πρωτέκδικος τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας καί ὁ ἐντιμολ. κ. Κωνσταντῖνος Ζορμπᾶς, Ἄρχων Ἱερομνήμων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, πολλοί ἐκπρόσωποι Φορέων καί Ἀρχῶν, μέλη τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου, τῶν Μοναστικῶν Ἀδελφοτήτων καί πλῆθος λαοῦ.

Ανταποδοτική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στον Πάπα


5.12.2021  | 9:32:21 PM


Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Ανταποδοτική επίσκεψη στον Πάπα Φραγκίσκο πραγματοποίησε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην Αποστολική Νουντσιατούρα. 

Αρχιερατικός Εσπερινός και αφ' εσπέρας Όρθρος Αγ. Νικολάου στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου


Βράδυ 5ης Δεκεμβρίου 2021, στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων, εψάλη ο Μέγας εσπερινός και ο -κατά παράδοσιν- αφ' εσπέρας Όρθρος της αυριανής εορτής του Αγίου των Μυρέων. Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.

Πατριαρχικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίου Νικολάου Υψωμαθείων [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα το απόγευμα, Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021, κατά την Ακολουθία του Μ. Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίου Νικολάου της Περιφερείας Υψωμαθείων. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Μυτιλήνη: Θερμό καλωσόρισμα στον Πάπα Φραγκίσκο από πρόσφυγα του καταυλισμού του Καρά Τεπέ

Ένας 30χρονος πρόσφυγας από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, ο Κριστιάν Τάνγκο Μουγιάκα που έφθασε στη Λέσβο πριν ένα χρόνο, στις 28 Νοεμβρίου με τις δυο του κόρες, μια επτάχρονη και μια εξάχρονη, έχοντας χάσει στο δρόμο την 28χρονη γυναίκα του και την οκτάχρονη, τρίτη κόρη του, υποδέχτηκε σήμερα τον Πάπα στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ εκ μέρους της κοινότητας των χριστιανών καθολικών προσφύγων.

Εκκλήσεις για συμπαράσταση του Πάπα Φραγκίσκου στο θέμα της Αγίας Σοφίας

Από euronews  και ΑΠΕ ΜΠΕ

«Ελπίζουμε ότι οι πρωτοβουλίες μας θα βρουν ευήκοα ώτα στη διεθνή κοινότητα, η οποία θα αυξήσει την πίεσή της προς την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να αναθεωρήσει την απόφασή της να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος. Γνωρίζοντας την ευαισθησία που επιδεικνύετε για την επικράτηση του δικαίου όπου γης, προσδοκούμε να σας βρούμε ένθερμο και έμπρακτο συμπαραστάτη σε αυτήν την προσπάθεια». Τα παραπάνω τονίζει ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε επιστολή του που επεδόθη στον Πάπα Φραγκίσκο. 

Live: Ο Πάπας Φραγκίσκος λειτουργεί στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας [+photos]


ΤΩΡΑ: Ο Πάπας Φραγκίσκος λειτουργεί στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

ΠτΔ: Η Ελλάδα σήκωσε δυσανάλογο βάρος από τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση

«Προστάτη των φτωχών και των κατατρεγμένων, συμμέτοχο στον πόνο τους, σθεναρό υπέρμαχο των δικαιωμάτων τους» χαρακτήρισε σήμερα τον Πάπα Φραγκίσκο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδεχόμενη τον στον καταυλισμό του προσωρινού Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

"Προς Εκκλησιασμόν" με την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Όλια Λαζαρίδου [video, 5.12.2021]

π.α. ανδριόπουλος
Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην εικοστή ένατη εκπομπή προσκεκλημένη η Όλια Λαζαρίδου. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Δ. Λεονάρδου και Μαργαρίτα Κ. Στασινού. 

Πάπας Φραγκίσκος: Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι πρόβλημα του κόσμου, μια κρίση που μας αφορά όλους

Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου κατά την κοινή τους και μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο επίσκεψη τους στη Λέσβο στις 16 Απριλίου του 2016,απευθύνθηκε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος στους πρόσφυγες και σε όλους όσοι είχαν συγκεντρωθεί στον καταυλισμό του προσωρινού Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

Πατριαρχική Χοροστασία Κυριακής Ι΄ Λουκά στον Άγιο Στέφανο της Βουλγαρικής παροικίας ΚΠόλεως [video]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021, κατά την Θεία Λειτουργία στον Ναό Αγίου Στεφάνου της Βουλγαρικής Παροικίας εν Κωνσταντινουπόλει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Κυριακάτικη Χοροστασία του Μητροπολίτου Σάρδεων στο Φανάρι

Κυριακή Ι΄ Λουκά, 5-12-2021, Θεία Λειτουργία στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι. Χοροστάτησε ο παρεπιδημών Σεβ. Μητροπολίτης Σάρδεων κ. Ευάγγελος. 

Ακολουθούν φωτο-στιγμιότυπα του Yani Kayakoparan:

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στον Καθεδρικό της Αγίας Σοφίας Λονδίνου

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας πραγματοποίησε την πρώτη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με τίτλο «A Concert of Christmas Joy», η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Λονδίνου, με χορηγία του Ιδρύματος Χρήστου Λάζαρη.

Τρεις χορωδίες ερμήνευσαν χριστουγεννιάτικους ύμνους, τραγούδια και γιορτινές μελωδίες.