e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Υποδοχή Επισκόπου Κωνσταντιανής κ. Κοσμά στο Κολουέζι Μητροπόλεως Κατάνγκας - Αρχιερατικό Συλλείτουργο


Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, στην Ιερά Μητρόπολη Κατάγκας, τελέστηκε η υποδοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κωνσταντιανής κ. Κοσμά.

Σύσσωμος ο κλήρος, ο λαός, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των σχολείων όλων των βαθμίδων της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίοι ξεπερνούσαν τις τρεις χιλιάδες, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κατάγκας, υποδέχτηκαν τον Θεοφιλέστατο, μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης.


Μία αλυσίδα ανθρώπων, διαφόρων ηλικιών, εκδήλωσαν τα συναισθήματα, τον σεβασμό και την αγάπη τους στο νέο Επίσκοπο, ο οποίος θα υπηρετεί ως βοηθός του Σεβασμιωτάτου, κ. Μελετίου, στο ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η υποδοχή ξεκίνησε από την είσοδο της Μητροπόλεως, όπου ήταν παρατεταγμένοι ο ιερός κλήρος, οι μαθητές των σχολείων και πλήθος λαού. Ο Θεοφιλέστατος, αφού ασπάσθηκε το Ιερό Ευαγγέλιο, κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου ευλογώντας το λαό και, μαζί με αυτόν, προπορευόταν η Φιλαρμονική της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποία κάλυπτε την όλη εκδήλωση με όμορφους ύμνους.

Όταν έφθασαν στον Ιερό Ναό, που ήταν κατάμεστος από κόσμο, ο Θεοφιλέστατος ανέβηκε τιμητικά στον δεσποτικό θρόνο λόγω της ημέρας και οι δύο χοροί έψαλαν δοξολογία.

Λίγο πριν το τέλος της τελετής, ο Σεβασμιώτατος, κ. Μελέτιος, προσφώνησε τον Θεοφιλέστατο έμπροσθεν του λαού, εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για την υπακοή και για την εργατικότητα που υπέδειξε απέναντι στην Εκκλησία και στον Επίσκοπό του, και με λόγους επαινετικούς και ενθαρρυντικούς τον προέτρεψε να αγωνιστεί ακόμη περισσότερο για το έργο που καλείται να αναλάβει πλέον από την θέση του Επισκόπου.

Στην αντιφώνησή του, ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πατρική του αγάπη και για το ανύστακτο ενδιαφέρον του, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο τους κόπους και την προσπάθεια, που έδειξε για το εν γένει πνευματικό του έργο.

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τον Ιερό Κλήρο, την οργανωτική επιτροπή και όλους όσους συντέλεσαν στην τελετή της υποδοχής.

Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Κολουέζι, τελέστηκε δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάνγκας, κ. Μελετίου, και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κωνσταντιανής, κ. Κοσμά, πλαισιωμένων από τους Ιερείς και τους Διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά την διάρκεια του κοινωνικού, αφού ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στο κατάμεστο εκκλησίασμα το νέο Επίσκοπο, ο Θεοφιλέστατος με την σειρά του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, κλήρος και λαός μετέβησαν στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, για να ευχηθούν τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο για τα νέα του καθήκοντα και να προσφέρουν τα δώρα της αγάπης τους.

Να σημειωθεί ότι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κωνσταντιανής, κ. Κοσμάς, εξελέγη Επίσκοπος από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής την 12η Ιανουαρίου 2022 και εχειροτονήθη υπό της ΑΘΜ Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεοδώρου, την 30η Ιαουαρίου 2022, εορτή των Τριών Ιεραρχών στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου.












































Δεν υπάρχουν σχόλια: