e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Ο Ονούφριος συνεχάρη τον Πατριάρχη Μόσχας και αναγνώρισε ότι υπάγεται στη Ρωσική Εκκλησία

 Архівне фото: Патріарх Московський Кіріл (Гундяєв) і митрополит Онуфрій, глава РПЦвУ

Ο επικεφαλής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Ονούφριος (Μπερεζόφσκι), ο οποίος μονίμως δηλώνει ότι η Εκκλησία την οποία διοικεί είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη από το Πατριαρχείο Μόσχας, έστειλε τις ευχές του για τα 13 χρόνια της ενθρόνισης του Πατριάρχη Κύριλλου. Στο ευχετήριο μήνυμά του ο Ονούφριος αναγνώρισε ότι υπάγεται στη Ρωσική Εκκλησία, με άλλα λόγια ότι ανήκει στο Πατριαρχείο Μόσχας. Σχετική αναφορά κάνει σε ανάρτησή του, στην οποία αναλύει την ευχετήρια επιστολή του Ονούφριου, ο ουκρανός θεολόγος Ολεξάντρ Εφρέμενκο.

«… τα πιστά τέκνα της Αγιωτάτης Εκκλησίας μας σας εξέλεξαν ως οδηγήτορα της Αγίας Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» αναφέρεται στο ευχετήριο μήνυμα του Ονούφριου προς τον Κύριλλο με αφορμή την ενθρόνιση του Ρώσου Πατριάρχη, όπως δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας. Με αυτό τον τρόπο διαπιστώνουμε ότι η Ρωσική Εκκλησία είναι «δική μας» για τον Ονούφριο, επισημαίνει ο Εφρέμενκο. 

Ο θεολόγος αναρωτιέται για ποιον λόγο τότε η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία διοργανώνει όλες αυτές τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις εναντίον της ουκρανικής νομοθεσίας, βάσει της οποίας η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία οφείλει να δηλώνει τη σχέση της με τη Ρωσική Εκκλησία στην επίσημη ονομασία της. Γιατί ο Ονούφριος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι πρόκειται για αυτόνομη Εκκλησία, αφού ο ίδιος παραδέχεται γραπτώς ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 

© Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: