e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Συνάντηση του Προέδρου της Αιγύπτου με τους Προκαθημένους της Μέσης Ανατολής

Ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ.Abdel Fattah El-Sisi δέχθηκε την 17η Μαΐου 2022 στο Προεδρικό Μέγαρο του Καΐρου τους επικεφαλής των Χριστιανικών Εκκλησιών που συμμετέχουν στη 12η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής. 

Ο κ. Πρόεδρος χαιρέτισε ενθουσιωδώς τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής αφού για πρώτη φορά συνέρχεται στην Αίγυπτο από την ίδρυση του το 1968, τονίζοντας ότι οι χριστιανοί αδελφοί σε όλες τις αραβικές χώρες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ιστού ολόκληρης της αραβικής κοινωνίας. 

Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η ιθαγένεια και τα ίσα δικαιώματα για όλους είναι σταθερές αξίες που αντιπροσωπεύουν την προσέγγιση του αιγυπτιακού κράτους προς όλους τους πολίτες ανεξαρέτως, κάτι που η χώρα εφαρμόζει μέσω πραγματικών και ρεαλιστικών πρακτικών σε όλες τις πτυχές της ζωής για τη μεγιστοποίηση των πανανθρώπινων αξιών της ειρήνης, της αγάπης, της μη διάκρισης για οποιονδήποτε λόγο και της διάδοσης μιας κουλτούρας πλουραλισμού, πίστης και ελευθερίας, αφετέρου δε για την καταπολέμηση του φανατισμού και του εξτρεμισμού, τονίζοντας ότι αυτή είναι η στρατηγική κατεύθυνση του αιγυπτιακού κράτους χωρίς να συνδέεται με συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 

Λαβών τον λόγο η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε την χαρά των συμμετεχόντων Προκαθημένων στην 12η Γεν.  Συνέλευση του Σ.Ε.Μ. Ανατολής για την τιμή τους να συναντήσουν τον Εξοχ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Abdel Fattah El-Sisi αλλά και για την επίσκεψή τους στην θεοβάδιστη και φιλόξενη Αίγυπτο, σημειώνοντας την πολύτιμη συμβολή της στην ιστορία της ανθρωπότητας και την αναζήτησή της ειρήνης, καθώς και τη σημασία του ρόλου της Αιγύπτου στη Μέση Ανατολή. 

Ανεφέρθη επίσης στις σταθερές σχέσεις φιλίας σε θέματα αγαθής συνύπαρξης και κοινωνικής αλληλεγγύης με τον Προκαθήμενο της Κοπτικής Εκκλησίας, Μακαριώτατο κ. Tawadros II, τόνισε την θυσιαστική προσφορά του επί 20 αιώνες εδρεύοντος στη Νειλοχώρα παλαιφατου Πατριαρχειου σε ολα τα Αφρικανικά κράτη, ενώ μετέφερε την αγάπη και τον σεβασμό των ορθοδόξων λαών της Ελλάδος και της Κύπρου προς την Νειλοχώρα και τον Εξοχ. Πρόεδρό της. 

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η συνομιλία της ΑΘΜ σε κατ’ιδίαν κοινή συνάντηση που είχε προηγουμένως με τον Εξοχ.Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου κ. Σούκρι και τον Κόπτη Πατριάρχη κ. Tawandros II.

Δεν υπάρχουν σχόλια: