e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Λαμπρή η εορτή της Αγίας Μαρίνας στο Καταράχι Πύργου Ηλείας

Η μνήμη ενός Αγίου αποτελεί σημαντικό γεγονός για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας και  ιδιαίτερα για την Ενορία η οποία πανηγυρίζει εις το όνομα Αγίου, του οποίου εγκαινιάσθηκε ο Ιερός Ναός. Επίσης είναι αφορμή χαράς και επικοινωνίας μεταξύ των μελών της. Αυτή την πνευματική αγαλλίαση και ευφροσύνη γνώρισαν για μία ακόμη φορά οι Χριστιανοί της ενορίας Καταραχίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πύργου, κατά την ετήσια μεγαλοπρεπή και λαμπρή πανήγυρη, τιμώντας ιεροπρεπώς, την έφορο και προστάτιδά τους Αγία Μαρίνα στον φερώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό της.  Εξάλλου η ακλόνητη πίστη της Αγίας, τα φοβερά μαρτύρια, τα οποία υπέστη, η παρρησία της ομολογίας της, η δύναμη της προσευχής της, που ταπείνωσε τον διάβολο, οι πολλές αρετές της και τα θαύματά της συγκινούν και συγχρόνως εμπνέουν τούς πιστούς, που εκδηλώνουν την ευλάβειά τους κυρίως σε Ιερούς Ναούς που είναι αφιερωμένοι στο όνομά της! 

Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασιών και θείου κηρύγματος υπό του Θεοφ. Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, πλαισιουμένου υπό των Αιδεσ. π. Παντελέημονος Παπαηλιού, π. Βασιλείου Λαγκαδινού, π. Νικολάου Κατσηδήμα και του οικείου εφημερίου π. Θεοδώρου Γκοτσόπουλου. Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών και θείου κηρύγματος. Το εσπέρας της εορτής τελέσθηκε ο μεθεόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός και ο Παρακλητικός Κανών της εορταζομένης Αγίας, υπό του Αρχιμανδρίτου π. Φιλάρετου Σπανόπουλου, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στους δρόμους του Καταραχίου,  προς ευλογία και αγιασμό των κατοίκων, με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και τάξη.  

Κατά το διήμερο των θρησκευτικών αυτών λαμπρών εκδηλώσεων και έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, πλήθος πιστών συνέρρευσε στον περικαλλή αυτό Ιερό Ναό, προκειμένου να απευθύνουν την ολόθερμη προσευχή τους, να εναποθέσουν την ελπίδα τους στην εορταζόμενη Αγία Μαρίνα και να αναζωογονήσουν την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη τους, τιμώντας έτσι για μία ακόμη φορά την Ιερή μνήμη Αυτής, η οποία αρνούμενη οποιονδήποτε συμβιβασμό με την εξουσία της εποχής εκείνης, κατάφερε με τον πνευματικό της αγώνα, να κερδίσει τον Παράδεισο και να ζει αιώνια πλέον λουσμένη από το Φως του Χριστού! Η Αγία Μαρίνα όπως και όλοι οι Άγιοι, είναι οι οδοδείκτες της ζωής μας που μας δείχνουν τον δρόμο για τον Θεόν. Είναι οι «Ολυμπιονίκες» της ζωής, παραδείγματα πνευματικού αγώνα, πίστης, ταπείνωσης, υπομονής, εμπιστοσύνης στο θέλημα του Θεού, αγάπης, απλότητας, πνευματικής σοφίας και προσφοράς. Η Αγία Μαρίνα να πρεσβεύει στον Κύριο μας, για την σωτηρία των ψυχών μας αλλά και να είναι η μνήμη της αιτία προκειμένου να μιμηθούμε την πίστη Της και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας. Αμήν!  

(Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας)












Δεν υπάρχουν σχόλια: