e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Κυριακή προ της Υψώσεως του Σταυρού 2022 στο Βανάτο Ζακύνθου - Μνεία Μικρασιατικής Καταστροφής (1922)


Πρωί Κυριακής προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 11η Σεπτεμβρίου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου. Κατ' αυτή την ημέρα συνεορτάσθηκαν οι Άγιοι Ιερομάρτυρες, οι τελειωθέντες κατά την Μικρασιατική Καταστροφή 100 χρόνια πριν (2022), με προεστώτα τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο, καθώς επίσης η μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Θεοδώρας της εν Βάστα Αρκαδίας μαρτυρησάσης. 
    Σημειωτέον ότι βρισκόταν σε περίοπτη θέση για προσκύνημα η ιερή Εικόνα της Παναγίας της προσφωνουμένης "Βαρθαλαμιώτισσα", η οποία προέρχεται από οικία της Ενορίας μας, πολύτιμο θησαύρισμα ευσεβών συντοπιτών μας. 
    Τον ιερουργό Εφημέριο, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας (ο και κηρύξας άριστα τον θείο λόγο), ο Σπυρίδων Σαρατσένος και ο Σπυρίδων Δρογγίτης.
    Στο τέλος έγιναν τα Μνημόσυνα των κοιμηθέντων συντοπιτών μας: α) Άννας Αβούρη, χήρας Ευσταθίου (40νθήμερο) και β) Αναστασίου Δρογγίτη-Λιμόντη (6μηνο).
    Προ του "Δι' ευχών", ο Εφημέριος έκανε ειδική αναφορά στη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, βασιζόμενος στη σχετική εντολή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.








































Δεν υπάρχουν σχόλια: