e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Άλλoς ένας Ναός εγκαινιάστηκε στη Μελβούρνη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Μια ευλογημένη και ιστορική ημέρα ανέτειλε για την Ενορία – Κοινότητα Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στο Forest Hill της Μελβούρνης, την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022. Την ημέρα αυτή τελέστηκαν από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού, που σηματοδότησαν την επίσημη πλέον παράδοσή του στη Θεία Λατρεία.

Συμφώνως προς το Εκκλησιαστικό Τυπικό, η Ακολουθία των Εγκαινίων ξεκίνησε μετά το πέρας του Όρθρου και περιελάμβανε καθαγιαστικές ευχές, λιτανεία των ιερών λειψάνων πέριξ του Ναού, θριαμβευτική είσοδο στον Ναό με την προσταγή «Άρατε πύλας…» και τοποθέτηση των ιερών λειψάνων στο κέντρο της Αγίας Τραπέζης -στην ειδική οπή που ονομάζεται «φυτόν»-, κατόπιν έκπλυση και μύρωμα της Αγίας Τραπέζης, καθαγιασμό των αντιμηνσίων, και τέλος ένδυση και ευπρεπισμό της Αγίας Τραπέζης, σχηματισμό, με Άγιο Μύρο, του μονογράμματος του Χριστού (ΧΡ) στους τοίχους του Ιερού Ναού, και άναμμα, από τον Αρχιεπίσκοπο, της ακοίμητης κανδήλας της Αγίας Τραπέζης.

Τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος στη συνέχεια προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισίωσαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος, Αρχιεπισκοπικοί Επίτροποι Μελβούρνης και Νορθ-Κόουτ αντίστοιχα, και πλειάδα Ιερέων από τις δύο Αρχιεπισκοπικές Περιφέρειες της Βικτώριας. Ανάμεσα στο πολυπληθές εκκλησίασμα, που με συγκίνηση και ευλάβεια παρακολούθησε τα τελούμενα, βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, και ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας, κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης.

Εκ μέρους της Ενορίας – Κοινότητας, ο π. Σταύρος Κακαβάς, τέως Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, καλωσόρισε και προσφώνησε καταλλήλως τον Σεβασμιώτατο, ενώ του προσέφερε ως δώρο ένα εγκόλπιο, σε ανάμνηση της ιστορικής ημέρας.

Αντιφωνώντας, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος αναφέρθηκε με λόγους ευγνωμοσύνης σε όσους έχουν συμβάλλει, με την εργασία τους, τον κόπο τους, τον χρόνο ή τα χρήματά τους, στην ανέγερση και αποπεράτωση του περικαλλούς Ιερού Ναού στο προάστιο Forest Hill. Δε θα μπορούσε να απουσιάζει η αναφορά στον αείμνηστο Ιερέα Νικόλαο Παπαϊωάννου, ο οποίος υπήρξε κτήτορας του Ναού και επί 17 έτη Ιερατικώς Προϊστάμενος αυτού. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε το θυσιαστικό πνεύμα με το οποίο είχε εργαστεί για την πρόοδο της Ενορίας, ενώ εκτίμησε ότι «από την εν ουρανώ Θριαμβεύουσα Εκκλησία, σήμερα αγάλλεται και χαίρεται, διότι αυτό το οποίο ξεκίνησε, ολοκληρώνεται επίσημα και επισφραγίζεται με τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος». «Τον ευχαριστούμε και ευχόμαστε ο Θεός να τον αναπαύσει μετά των Αγίων και των Δικαίων», συμπλήρωσε.

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος επαίνεσε την επίσης πολυετή και σημαντική προσφορά του π. Σταύρου Κακαβά, ο οποίος συνέχισε επάξια το έργο του προκατόχου του, υπηρετώντας με πολλή αγάπη τους ενορίτες του. «Πάντοτε η πόρτα του γραφείου του, αλλά και η πόρτα της καρδιάς του, ήταν ανοιχτή, για να δεχτεί όλους τους ανθρώπους και να ακούσει κάθε πρόβλημα στο οποίο θα μπορούσε να δώσει μια συμβουλή ή μια λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να απευθύνει εγκάρδιες ευχαριστίες στον νυν Ιερατικώς Προϊστάμενο, π. Κυπριανό Νερούππο, για τον οποίο διέκρινε ότι διαθέτει θερμό και αποστολικό ζήλο, και έχει αφιερωθεί στη σωτηρία των ανθρώπων της Ενορίας του, επιδεικνύοντας αφοσίωση στο έργο που του έχει αναθέσει η Εκκλησία.

Κατακλείοντας, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος παρακάλεσε όλους να πορεύονται με αγάπη μεταξύ τους, με ομόνοια και ενότητα, καθώς επίσης να στηρίζουν τον π. Κυπριανό, όπως έπρατταν με τον αείμνηστο π. Νικόλαο και με τον π. Σταυρό, και μαζί να εργάζονται για την περεταίρω πρόοδο της Ενορίας-Κοινότητας, επ’ ωφελεία και πνευματική προκοπή της νεότερης γενιάς.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: