e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Βανάτο σήμερα: Ανοιξιάτικα συναισθήματα και λαμπρινή διάθεση στα γυρίσματα της εκπομπής "Κυριακή στο χωριό ξανά" της ΕΡΤ3


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα απολείτουργα, Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως, 27 Μαρτίου 2022, στο πλάτωμα της Παναγούλας στο Βανάτο, τα πρώτα γυρίσματα της εκπομπής "Κυριακή στο χωριό ξανά", η οποία θα προβληθεί ανήμερα της ημέρας του ερχόμενου Πάσχα 2022
    Όπως γίνεται κατανοητό, το κλίμα και η ατμόσφαιρα ήταν κατά πάντα λαμπριάτικη, το δε ευρύχωρο πλάτωμα της Παναγούλας πλημμύρισε αναστάσιμες παρουσίες: Νεανικά πρόσωπα, κεφάτες ομάδες τοπικού λαϊκού πολιτισμού, πολύχρωμες ενδυμασίες κάνοντας focus στο κόκκινο της Λαμπρής, τοπικούς χορούς! Μια εκκλησιαστική χορωδία απέδωσε πασχαλινά ψάλματα εντός του Ναού της Παναγούλας, κατά το τοπικό ψαλτικό ιδίωμα, ενώ παρουσιάστηκαν και καταγράφηκαν τοπικά εδέσματα της μεγάλης γιορτής. Άνωθεν ένα drone αποτύπωνε ευφρόσυνες ανοιξιάτικες εικόνες του τόπου, το δε κέφι ήταν διάχυτο παντού. 
    Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με πολλή χαρά αγκάλιασε την προσφορά της ΕΡΤ3 μέσω του Δήμου Ζακύνθου, κυρίως δε του Αντιδημάρχου Αρκαδίων και Πρωτοψάλτη Βανάτου Δημήτρη Κάνδηλα, ο οποίος συγκάλεσε όλους τους πολιτιστικούς ομίλους της Ζακύνθου για να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Η όλη προσπάθεια στοχεύει στην προβολή της περιοχής μας, αλλά και της εν γένει πολιτιστικής Ζακύνθου, καθώς μια τέτοια προβολή είναι εκ των ών ουκ άνευ στους δυσχερείς καιρούς που διάγουμε. 
    Αύριο, τα γυρίσματα θα συνεχισθούν! Ευχαριστούμε τους παράγοντες της εκπομπής για την προτίμηση στον μικρό τόπο μας και την τιμή της όλης προβολής!
π. Παν. Καποδίστριας εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Βανάτου

ΔΕΙΤΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ:

Σταυροπροσκυνήσεως 2022 στη Φανερωμένη Βανάτου εν Ζακύνθω


Πρωί Κυριακής Γ΄ Νηστειών ή της Σταυροπροσκυνήσεως, 27ης Μαρτίου 2022, στον ανθοστόλιστο Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, με τη συμμετοχή πυκνού εκκλησιάσματος. Ομίλησε κατάλληλα ο ιερουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, περί της αδιαλείπτως ενισχυτικής δυνάμεως του Τιμίου Σταυρού στη ζωή και τα έργα μας, ενώ έψαλε καλλιφωνότατος Χορός Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του καθηγητού Μουσικής κ. Αντωνίου Κλάδη, εκπαιδευτικού στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου. 
    Προ της απολύσεως έγινε η λιτή του Τιμίου Σταυρού εν μέσω των καθιερωμένων βιολετών εντός δίσκου επί της κεφαλής του Ιερέως. Σε όλους τους εκκλησιασθέντες μοιράστηκαν, τέλος, τα παραδοσιακά "ματζέτα", ήτοι μικρές ανθοδέσμες! 

Σταυροπροσκυνήσεως 2022 και εθνική εορτή της Ελλάδας στην Pretoria, South Africa [video]


Πρωί Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 27ης Μαρτίου 2022, στον πανηγυρίζοντα -εκ μεταθέσεως- Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της μεγαλουπόλεως Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, ετελέσθη Αρχιερατική Λειτουργία υπό του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνού, συνεορτάζοντας η εκεί Ομογένεια την 201η επέτειο της εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.     
    Παρέστησαν οι τοπικές πρεσβευτικές και διπλωματικές Αρχές, καθώς επίσης παράγοντες της Ομογένειας, τιμώντας τόσο την πανήγυρι του Ναού τους όσο και την εθνική εορτή της Ελλάδας.
    Για όλα είχε μεριμνήσει άριστα ο οικείος Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Βισβίνης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Σταυροπροσκυνήσεως 2022 στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων [video-photos]


Τήν Κυριακήν, 14ην /27ην Μαρτίου 2022, Κυριακήν τῆς Σταυροπροσκυνήσεως, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ ἑορτή τῆς προσκυνήσεως τοῦ Τιμίου Σταυροῦ εἰς τόν Πανίερον Ναόν τῆς Ἀναστάσεως.

Σταυροπροσκυνήσεως 2022 στη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων

«Χριστέ ο Θεός ημών, ο την εκούσιον σταύρωσιν εις κοινήν εξανάστασιν του γένους των ανθρώπων καταδεξάμενος… μή παρίδης ημάς κινδυνεύοντας, και πάλιν την από σού διάστασιν, αλλ’ οικτείρησον, μόνε μακρόθυμε…». Εκ του Δοξαστικού του Μ. Εσπερινού της Σταυροπροσκυνήσεως.

Εν επιγνώσει, λοιπόν, της κρισιμότητος των σημείων των καιρών μας, προσκυνήσαμε και αύθις επ’ εκκλησίας τον Τίμιον Σταυρόν του Χριστού, μεσούσης της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εξαιτησάμενοι τό έλεος και την μακροθυμίαν Του. Η Α.Σεβασμιότης, ο Ποιμενάρχης ημών, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, εχοροστάτησε κατά τε τον Εσπερινόν της παραμονής, 26ης Μαρτίου, ετέλεσε δε την Θείαν Λειτουργίαν της σήμερον Κυριακής, Γ’ Νηστειών, εν τω Ι. Ναώ της Παναγίας Πριγκήπου εν μέσω πλείστων πιστών, ομιλήσας δια την σημασίαν της απαρνήσεως του εαυτού μας εις τον νυν καιρόν!

Εκ της Ι. Μητροπόλεως

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 27 Μαρτίου 2022

Ευαγγελισμού και Σταυροπροσκυνήσεως 2022 στη Σμύρνη

Ἡ ἑορτὴ τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου

καὶ ἡ Κυριακὴ τῆς Σταυροπροσκυνήσεως ἐν Σμύρνῃ

Μὲ τὴν ἀθρόαν συμμετοχὴν τῶν μελῶν τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης ἐτελέσθησαν αἱ Ἱεραὶ Ἀκολουθίαι τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου καὶ τῆς Κυριακῆς τῆς Σταυροπροσκυνήσεως ἐν Σμύρνῃ, προεξάρχοντος τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, τὸν ὁποῖον ἐπλαισίωσαν οἱ κληρικοὶ τῆς Κοινότητος.

Σταυροπροσκυνήσεως 2022 στον πανηγυρίζοντα Ναό του Ευαγγελισμού Μάντσεστερ

Τον πανηγυρίζοντα Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μάντσεστερ επισκέφθηκε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, όπου προέστη της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Ο Επίσκοπος ενημερώθηκε από τα μέλη της Επιτροπής για τη λειτουργία του Ελληνικού Σχολείου και τις δραστηριότητες της Κοινότητος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε επίσημο γεύμα.

Σταυροπροσκυνήσεως 2022 στην Λοκρίδα Μητροπόλεως Φθιώτιδος

Στον καλλιμάρμαρο Ναό των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης της παραθαλάσσιας κωμοπόλεως του Αγίου Κωνσταντίνου στη Λοκρίδα ιερούργησε σήμερα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 27 Μαρτίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Σταυροπροσκυνήσεως 2022 στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Βεροίας

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 27 Μαρτίου 2022 ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον ιστορικό Παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας.

 

Στο τέλος του Όρθρου πραγματοποιήθηκε η τελετή της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού.

 

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

Σταυροπροσκυνήσεως 2022 στο Σύδνεϋ, με χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Να μην ξεχάσει ποτέ την ελευθερία που δίνει ο Χριστός σε αυτούς που θέλουν να τον ακολουθήσουν, παρότρυνε πατρικά ο Σεβ, Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος τον Διάκονο κ. Αναστάσιο Καλογεράκη, προτού τον καλέσει να γονατίσει μπροστά στην Αγία Τράπεζα, για να καταστεί Πρεσβύτερος της τοπικής Εκκλησίας. Η χειροτονία του νέου Πρεσβυτέρου τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, το πρωί της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 27 Μαρτίου 2022.

Σταυροπροσκυνήσεως 2022 στον Ναό της Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Σταυροπροσκυνήσεως, 27.3.2022, στον Ναό της Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα πόλεως Ζακύνθου, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Χαραλάμπους Κυπριώτη.

Σταυροπροσκυνήσεως 2022 στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

33η μέρα πολέμου στην Ουκρανία, ο Κώστας Ονισένκο μεταδίδει εν συντομία [live]

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2022, 33η μέρα πολέμου στην Ουκρανίας, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο, σε απευθείας μετάδοση σχολιάζει τα νεότερα περί της βάρβαρης εισβολής της αιμοδιψούς Ρωσίας στην όμορφη γη της Ουκρανίας, αναλύοντάς τα, με τον δικό του αυθόρμητο τρόπο. 

Παρακολουθείστε ακολούθως live: 

Βηθλεέμ: Σταυροπροσκυνήσεως 2022 στη Βασιλική της Γεννήσεως - Ονομαστήρια Πατριαρχικού Επιτρόπου [video-photos]


Πρωί Κυριακής Γ΄ των Νηστειών ή της Σταυροπροσκυνήσεως 2022, στην μεγαλοπρεπή Βασιλική της Γεννήσεως του Κυρίου Ιησού Βηθλεέμ, έγινε μεγαλοπρεπής Ευχαριστιακή Σύναξη, προεστώτος του Πατριαρχικού Επιτρόπου του Προσκυνήματος, Σεβ. Μητροπολίτου Διοκαισαρείας κ. Βενεδίκτου, ο οποίος κατ' αυτή την ημέρα εόρτασε τα ονομαστήριά του. 
    Πάμπολλοι παράγοντες της περιοχής και πλήθος πιστών συμμετείχαν τόσο στην Ευχαριστιακή Σύναξη, όσο και στην τελετή της Προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού του Χριστού, αλλά και στην Αρτοκλασία. 
    Συμμέτοχος στην Θεία Λειτουργία, εκτός από τους κληρικούς του Ναού, ήταν ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος, Πατριαρχικός Αντιπρόσωπος Μπετζάλλα και Ηγούμενος της Μονής των Ποιμένων. Ακολούθησε δοχή στο Αρχονταρίκι του Προσκυνήματος, όπου ο καλοκάγαθος Μητροπολίτης δέχτηκε την αγάπη των πιστών.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΛΕΥΚΩΜΑ:

Εσταυρωμένη Ουκρανία: Σταυροπροσκύνηση 2022 στο πολιορκημένο Κίεβο [video-photos]

Την τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που ονομάζεται Προσκύνηση του Σταυρού, 27 Μαρτίου 2022, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ.

Σταυροπροσκυνήσεως 2022 στο ​Wood Green του Βορείου Λονδίνου

Τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία ετελέσθη στον Ι. Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Wood Green, στο Βόρειο Λονδίνο, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Κολωνείας κ. Αθανασίου και του Θεοφ. Επισκόπου Κλαυδιουπόλεως κ. Ιακώβου. Στο τέλος ετελέσθη Δοξολογία επ ' ευκαιρία των Εθνικών Επετείων της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου.

Σταυροπροσκύνηση

Φθάσαμε στο μέσον της Αγίας Τεσσαρακοστής, στο μέσον ενός πνευματικού αγώνα. Ο δρόμος ανηφορικός, δύσκολος. Ο αγωνιστής χρειάζεται πνευματική ανάπαυση και ενίσχυση για την συνέχεια του αγώνα.

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2022 στο Φανάρι [photos]

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε, σήμερα, 27 Μαρτίου 2022, Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως, στην Θ. Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2022 στο Φανάρι [video]

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε, σήμερα, 27 Μαρτίου 2022, Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως, στην Θ. Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Με τον Παναγιώτατο συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Ικονίου κ. Θεόληπτος και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Την Θ. Λειτουργία τέλεσε, κατά την τάξη, ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος, με τον υπογραμματέα, Πανοσιολ. Διάκονο κ. Βοσπόριο. Τον θείο λόγο κήρυξε, κατά την τάξη, ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιδιάκονος κ. Παΐσιος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Σταυροπροσκυνήσεως 2022 στη μικρή Ενορία Δράκα Ζακύνθου


Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 27η Μαρτίου 2022, τιμήθηκε δεόντως στη μικρή Ενορία Δράκα Ζακύνθυου, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου π. Ιωάννου Ρένεση, εκκλησιασθέντων δε, εκτός από ικανό αριθμό πιστών, του Βουλευτή Ζακύνθου κ. Διονυσίου Ακτύπη και του πρέσβεως επί τιμή κ. Χαραλάμπους Π. Μάνεση. Στο τέλος έγινε η Τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως και αναπέμφθηκε ειδική Δέηση υπέρ καταπαύσεως του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ελληνισμός του Σύδνεϋ τίμησε τους Ήρωες του 1821

Με τη μαθητιώσα και φοιτητιώσα νεολαία στην πρώτη γραμμή, ο Ελληνισμός του Σύδνεϋ εόρτασε την 201η Επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως και τίμησε τους Ήρωες του 1821, οι οποίοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία του ελληνικού Γένους. Ο επίσημος εορτασμός της Επετείου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 27 Μαρτίου, με Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεστώτος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, και με Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων, που ακολούθησαν, στο Κενοτάφιο του Martin Place.

"Σταυρός, το πάντα της ζωής μας..." - Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως


Γράφει ο π. Βασίλειος Αργυριάδης

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ονομάζεται η σημερινή μέρα. Στην θ. Λειτουργία περιφέρουμε τον Σταυρό μέσα στον ναό κι οι πιστοί τον προσκυνάμε. Τι νόημα έχει αυτό; Γιατί γίνεται; Μπορούμε ίσως να πάρουμε κάποιες απαντήσεις από τη σημερινή περικοπή του Κατά Μάρκον Ευαγγελίου. Ακούσαμε εκεί ένα μονόλογο του Χριστού προς τους ακροατές Του. Μια διδαχή που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές Του ανά τους αιώνες. Η πρώτη φράση της συνοψίζει πολλά: «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι».